ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίση από τη «φούσκα των ακινήτων» στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με κάποια δόση υπερβολής, αλλά όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σήμαναν συναγερμό για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, εξαιτίας της χρηματιστηριακής κρίσης που ξέσπασε με επίκεντρο στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας διέθεσαν μέσα σε ένα τετραήμερο (12-14 Αυγούστου) πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν τη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία και να αποτρέψουν ένα οικονομικό σοκ από τη ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων. Τι συνέβη;

Αυτό που φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, είναι ότι επιβεβαιώνονται όσοι επί μήνες μιλούσαν για μια «φούσκα» στην παγκόσμια αγορά των ακινήτων, ανάλογης με τη «φούσκα» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που έσκασε το 2001, προκαλώντας παγκόσμια χρηματιστηριακή (και όχι μόνο) κρίση.

Η κρισιμότητα της κατάστασης γίνεται κατανοητή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η αγορά ακινήτων είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κλάδος παγκοσμίως, καθώς αντιστοιχεί στο 15% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος. Οι επενδύσεις σε ακίνητα υπολογίζονται στα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι επενδύσεις σε χρηματιστηριακές μετοχές φτάνουν τα 30 τρισ. δολάρια. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι μια κατάρρευση αυτής της αγοράς θα προκαλέσει πολύ ισχυρότερη κρίση από την κρίση των χρηματιστηρίων.

Τα τελευταία χρόνια, μετά τη χρηματιστηριακή κρίση του 2001, συντελέστηκαν μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων, η έκρηξη της οποίας υπόσχονταν μεγάλες αποδόσεις. Το κερδοσκοπικό μένος του χρηματιστικού κεφαλαίου δημιούργησε στην αγορά ακινήτων τις συνθήκες ανάλογης κρίσης. Η κρίση εκδηλώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών στις ΗΠΑ αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων. Η ανακοίνωση μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας, της «Paribas», ήταν το έναυσμα για ένα κύμα μαζικών πωλήσεων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που είχαν σχέση με την αγορά ακινήτων. Η διεθνοποίηση της οικονομίας και αλληλεξαρτήσεις που δημιουργήθηκαν στο καθεστώς της «παγκοσμιοποίησης» μετέτρεψαν γρήγορα την κρίση σε διεθνή.

Τώρα αυτό που φοβούνται οι απολογητές της καπιταλιστικής οικονομίας είναι να περάσει η κρίση από τα χρηματιστήρια (όπου εντοπίζεται προς το παρόν) στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία», δηλαδή στη σφαίρα της υλικής παραγωγής. Τότε το ενδεχόμενο της ύφεσης θα γίνει απειλητικότερο και ταυτοχρόνως, οι διέξοδοι θα μειωθούν και θα γίνουν δυσκολότερες για το ίδιο το σύστημα. Ενα νέο κύμα δεινών προκαλείται για τους εργαζόμενους που θα κληθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να πληρώσουν για μια ακόμη φορά τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πίσω από τη βιτρίνα

H κατάρρευση της γέφυρας του Μισισιπή στη Μινεσότα, φέτος το καλοκαίρι, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της κακής κατάστασης των δημόσιων υποδομών στις ΗΠΑ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των δημόσιων έργων, εν ονόματι της ενίσχυσης του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, όταν έσπασαν τα φράγματα, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης λόγω της μεταφοράς των σχετικών κονδυλίων στις πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Η κατάρρευση της γέφυρας, που είχε ως συνέπεια το θάνατο δεκατριών ανθρώπων, αποδόθηκε από τους ειδικούς στην παλαιότητά της, σε συνδυασμό με την απουσία έργων υποστήριξης και επισκευής. Μάλιστα, με αφορμή αυτό το δυστύχημα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θύμισαν ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται πολλά δημόσια έργα υποδομής, όπως γέφυρες, φράγματα και αυτοκινητόδρομοι, που κατασκευάστηκαν την εικοσαετία 1930- 1950 και η συντήρησή τους είναι πλημμελής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον αμερικανικό Τύπο, υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες 77.000 γέφυρες που παρουσιάζουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση στη Μινεσότα. Ειδικευμένο σε θέματα συγκοινωνιών και μεταφορών γραφείο μελετών το «Trip», υπολογίζει ότι η αντικατάσταση των επικίνδυνων παλαιών γεφυρών θα απαιτούσε 65 δισ. δολάρια. Σε προφητική έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τον Ιούνη, ο οίκος συμβούλων «Ernst & Young» αναβιβάζει το «έλλειμμα χρηματοδότησης» των αμερικανικών υποδομών σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ίσα-ίσα θα έφτανε για επισκευή και αποκατάσταση μιας στοιχειώδους λειτουργικότητας (1).

Ετσι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι πίσω από τη βιτρίνα του «παντοδύναμου καπιταλισμού» κρύβεται μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική, μια πραγματικότητα που πληρώνουν ακριβά οι φτωχότεροι και τα λαϊκά στρώματα.

(1) «Ελευθεροτυπία» 12/8/2007

ΚΙΝΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Πτώση του ρυθμού αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής σημειώθηκε τον Ιούνη στην Κίνα. Η πτώση αυτή αποδίδεται στα φορολογικά μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστούν οι εξαγωγές λιγότερο ελκυστικές. Συγκεκριμένα, τον Ιούνη η παραγωγή αναπτύχθηκε με ρυθμό 18%, πράγμα που σημαίνει ότι οι κινεζικές βιομηχανίες παρήγαγαν 18% περισσότερα αγαθά από τον Ιούλη του 2006, έναντι αύξησης 19,4% τον Ιούνη, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΡΩΣΙΑ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Υπερδιπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Ρωσίας αγγίζοντας τα 15,8 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το σύνολο των ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εισροών στις πιστωτικές αγορές και στις αγορές χρεογράφων, εκτινάχτηκε στο ρεκόρ των 60,343 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι ξένες επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα έφθασαν στα 1,103 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε με μεγαλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό στο β' τρίμηνο του έτους, καθώς η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την εξασθένηση στη μεταποίηση και τις κατασκευές. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η «Eurostat», το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε, στο τρίμηνο Απρίλης - Ιούνης του 2007, κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ