Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πίσω από τη βιτρίνα

H κατάρρευση της γέφυρας του Μισισιπή στη Μινεσότα, φέτος το καλοκαίρι, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της κακής κατάστασης των δημόσιων υποδομών στις ΗΠΑ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των δημόσιων έργων, εν ονόματι της ενίσχυσης του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, όταν έσπασαν τα φράγματα, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης λόγω της μεταφοράς των σχετικών κονδυλίων στις πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Η κατάρρευση της γέφυρας, που είχε ως συνέπεια το θάνατο δεκατριών ανθρώπων, αποδόθηκε από τους ειδικούς στην παλαιότητά της, σε συνδυασμό με την απουσία έργων υποστήριξης και επισκευής. Μάλιστα, με αφορμή αυτό το δυστύχημα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θύμισαν ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται πολλά δημόσια έργα υποδομής, όπως γέφυρες, φράγματα και αυτοκινητόδρομοι, που κατασκευάστηκαν την εικοσαετία 1930- 1950 και η συντήρησή τους είναι πλημμελής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον αμερικανικό Τύπο, υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες 77.000 γέφυρες που παρουσιάζουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση στη Μινεσότα. Ειδικευμένο σε θέματα συγκοινωνιών και μεταφορών γραφείο μελετών το «Trip», υπολογίζει ότι η αντικατάσταση των επικίνδυνων παλαιών γεφυρών θα απαιτούσε 65 δισ. δολάρια. Σε προφητική έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τον Ιούνη, ο οίκος συμβούλων «Ernst & Young» αναβιβάζει το «έλλειμμα χρηματοδότησης» των αμερικανικών υποδομών σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ίσα-ίσα θα έφτανε για επισκευή και αποκατάσταση μιας στοιχειώδους λειτουργικότητας (1).

Ετσι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι πίσω από τη βιτρίνα του «παντοδύναμου καπιταλισμού» κρύβεται μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική, μια πραγματικότητα που πληρώνουν ακριβά οι φτωχότεροι και τα λαϊκά στρώματα.

(1) «Ελευθεροτυπία» 12/8/2007


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ