ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
«Φιλάνθρωποι» κατεδαφιστές του οχτάωρου

Εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχτούν να καθορίζει «κατά την κρίση της» τις ώρες και το πρόγραμμα εργασίας

Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης μεγαλώνει την ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα
Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης μεγαλώνει την ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα
Ρόλο πρωταγωνιστή στην κατεδάφιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και την επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας επιφυλάσσει στον εαυτό του το «φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που διοικεί και λειτουργεί το Γηροκομείο Αθηνών.

Ο εσωτερικός Κανονισμός που έφερε για έγκριση - και αποδοκιμάστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους εργαζόμενους - μεταξύ των άλλων προβλέπει: «Η εταιρεία κατά την κρίση της δύναται να καθορίζει συνολικά ή κατά τμήματα και θέσεις την ώρα ενάρξεως και λήξεως της εργασίας με ωράριο συνεχές ή διακεκομμένο, καθώς και τον αριθμό ημερών εργασίας μέσα στην εβδομάδα».

Δηλαδή, τέρμα το καθημερινό οχτάωρο με πέντε μέρες εργασίας τη βδομάδα, αλλά λειτουργία του Γηροκομείου με βάση τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Και αφού σαλαμοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις, η, κατά τα άλλα, φιλάνθρωπη οργάνωση θα έρθει να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από άλλα σημεία του Κανονισμού. Μάλιστα, δείχνοντας το σκληρό προσωπείο η εργοδοσία και θέλοντας να έχει τη μέγιστη απόδοση των εργαζομένων για την ίδια προβλέπει σε άρθρο του Κανονισμού και την αποκλειστική απασχόληση και απαγορεύει να δουλεύουν κάπου αλλού όσοι εργαζόμενοι εξαντλήσουν «τα ανώτερα όρια στο Γηροκομείο». Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία για να πετύχει την προώθηση του Κανονισμού δεν έχει καταβάλει το μισθό του Απρίλη του 2010.

Σ' αυτά τα αντεργατικά σχέδια, η εργοδοσία έχει τη συνδρομή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Σωματείου, που προχτές συγκάλεσε Γενική Συνέλευση (ΓΣ). Στη μαζική ΓΣ, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της πλειοψηφίας του Σωματείου, πήρε μέρος και τριμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που αποκάλυψαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Εσωτερικού Κανονισμού. Ετσι, παρά την προσπάθεια να εκβιάσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τον Κανονισμό, δεν τα κατάφεραν. «Οι παρεμβάσεις της ΟΣΝΙΕ μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εξανάγκασαν την εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου σε φυγή από τη ΓΣ, αφού δήλωσαν αδυναμία να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματά μας», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που θα φέρει και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους», καλώντας τους εργαζόμενους στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της ΟΣΝΙΕ.

Ενοχλημένος από την παρέμβαση της ΟΣΝΙΕ ο πρόεδρος του Γηροκομείου, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους και αφού τους μίλησε με απαξιωτικά λόγια για τα στελέχη της ΟΣΝΙΕ τους απείλησε με μήνυση του πρόεδρου της.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζονται τα αδιέξοδα για τους ασθενείς

Ακόμα και τις 12 ώρες ξεπερνά ο χρόνος αναμονής των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από το κόψιμο των κονδυλίων για τις εφημερίες, ο Σύλλογος Γιατρών του νοσοκομείου. «Ηδη - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - συσσωρεύονται επιστολές διευθυντών που επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με ασφάλεια, τα εργαστήρια αδυνατούν να επεξεργαστούν τα δείγματα αίματος και τα επιστρέφουν στις κλινικές , ο δε χρόνος αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων ξεπερνάει κατά περίπτωση ακόμα και τις δώδεκα ώρες!»

Η παραπάνω καταγγελία των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είναι χαρακτηριστική για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των περικοπών στις εφημερίες και γενικότερα των κονδυλίων για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Βεβαίως, η αιτία των προβλημάτων του νοσοκομείου, με πιο οξυμένο της έλλειψης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως και γενικότερα, βρίσκεται στη γενικότερη πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου τομέα και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δε λειτουργούν ακόμα - 11 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του - όλες οι κλινικές που προβλέπονται, λείπουν γιατροί και πάνω από 250 νοσηλευτές. Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο λείπουν 40 γιατροί και 300 νοσηλευτές, ενώ έχει πάει στις ελληνικές καλένδες η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας.

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας λείπουν 26 γιατροί και 230 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, στα Τρίκαλα το νέο νοσοκομείο λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό προσωπικού κι ας αυξήθηκαν τα κρεβάτια από 130 σε 350 και στο Νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν παραπάνω από 500 κενές οργανικές θέσεις. Στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων των γιατρών και μόνο το 62% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών και του άλλου προσωπικού.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την Υγεία

Την Τρίτη στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 25 Μάη στη 1 το μεσημέρι οργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης, που υποχρεώνει τους ασθενείς της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να πληρώνουν παλιά και νέα χαράτσια για επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και μια σειρά εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την υγεία τους. Αλλά και για να σταματήσουν οι πληρωμές για θεραπείες, φάρμακα, τροφεία σε ιδρύματα πρόνοιας, κέντρα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης κλπ.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας επισημαίνει ότι πρόσφατα η διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία», πήρε απόφαση που αναγκάζει τους γονείς να πληρώνουν ακόμα και στα επείγοντα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης χαρίζει δισεκατομμύρια στην πλουτοκρατία.

«Καλούμε τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στην Πρόνοια να αντιταχθούν στην πολιτική που θέλει τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες. Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται ισότιμα και δωρεάν σε όλους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία! Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας Πρόνοιας, στη υπηρεσία των λαϊκών αναγκών!», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η Γραμματεία.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Παγκόσμια πρωτιά στην Ελλάδα

Λειτουργούν οι 40 απ' τις 150 συνολικά σε όλο τον κόσμο

Μια έκφραση της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας αποτελεί η λειτουργία 20 ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης του ομφάλιου αίματος, όταν σε όλο τον κόσμο λειτουργούν συνολικά 150 ιδιωτικές τράπεζες. Δηλαδή, στη χώρα μας λειτουργεί το 13,3% του συνόλου των ιδιωτικών τραπεζών, όταν η «ιδιωτική φύλαξη του ομφάλιου αίματος δε συστήνεται από κανένα επιστημονικό φορέα παγκοσμίως» όπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

Οπως υπογράμμισαν με έμφαση οι επιστήμονες, άνθισε στην κυριολεξία η εμπορική εκμετάλλευση του ομφάλιου αίματος και μέχρι το 2009 είχαν αποθηκευτεί πάνω από 1.000.000 ομφάλια αίματα σε ιδιωτικές τράπεζες έναντι 400.000 σε 44 δημόσιες τράπεζες που λειτουργούν σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο 2 δημόσιες τράπεζες και σε αυτή της Αθήνας έχουν αποθηκευτεί 1.000 ομφάλια αίματα, ενώ στη νεολειτουργείσα τράπεζα της Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνούν τα 300. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας απ' τις δημόσιες τράπεζες χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα απόθεμα από 100.000 μονάδες.

Ωστόσο, όμως και αυτή η διαδικασία παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα της έλλειψης οργανωμένης προώθησης της εθελοντικής προσφοράς αίματος στη χώρα μας. Ετσι η Ελλάδα, εκτός απ' τη μέση, με βάση τις ανάγκες, ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας παραμένει ουραγός σε δότες μυελού και ομφάλιου αίματος. Στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 22.000 δότες μυελού, όταν για παράδειγμα στην Κύπρο, υπάρχουν 110.000.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις και περικοπές

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης. Επιπλέον, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε περικοπές των κονδυλίων για τις υπερωρίες, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα που αφορούν αργίες, νυχτερινά και υπερωρίες από την 1 Δεκέμβρη του 2009. Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν προχτές Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία. Ακόμα, προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν από την 1η Ιούνη να εργάζονται υπερωριακά εφόσον δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα και δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίες πιστώσεις για τις υπερωρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ