Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
«Φιλάνθρωποι» κατεδαφιστές του οχτάωρου

Εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχτούν να καθορίζει «κατά την κρίση της» τις ώρες και το πρόγραμμα εργασίας

Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης μεγαλώνει την ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα
Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης μεγαλώνει την ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα
Ρόλο πρωταγωνιστή στην κατεδάφιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και την επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας επιφυλάσσει στον εαυτό του το «φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που διοικεί και λειτουργεί το Γηροκομείο Αθηνών.

Ο εσωτερικός Κανονισμός που έφερε για έγκριση - και αποδοκιμάστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους εργαζόμενους - μεταξύ των άλλων προβλέπει: «Η εταιρεία κατά την κρίση της δύναται να καθορίζει συνολικά ή κατά τμήματα και θέσεις την ώρα ενάρξεως και λήξεως της εργασίας με ωράριο συνεχές ή διακεκομμένο, καθώς και τον αριθμό ημερών εργασίας μέσα στην εβδομάδα».

Δηλαδή, τέρμα το καθημερινό οχτάωρο με πέντε μέρες εργασίας τη βδομάδα, αλλά λειτουργία του Γηροκομείου με βάση τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Και αφού σαλαμοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις, η, κατά τα άλλα, φιλάνθρωπη οργάνωση θα έρθει να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από άλλα σημεία του Κανονισμού. Μάλιστα, δείχνοντας το σκληρό προσωπείο η εργοδοσία και θέλοντας να έχει τη μέγιστη απόδοση των εργαζομένων για την ίδια προβλέπει σε άρθρο του Κανονισμού και την αποκλειστική απασχόληση και απαγορεύει να δουλεύουν κάπου αλλού όσοι εργαζόμενοι εξαντλήσουν «τα ανώτερα όρια στο Γηροκομείο». Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία για να πετύχει την προώθηση του Κανονισμού δεν έχει καταβάλει το μισθό του Απρίλη του 2010.

Σ' αυτά τα αντεργατικά σχέδια, η εργοδοσία έχει τη συνδρομή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Σωματείου, που προχτές συγκάλεσε Γενική Συνέλευση (ΓΣ). Στη μαζική ΓΣ, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της πλειοψηφίας του Σωματείου, πήρε μέρος και τριμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που αποκάλυψαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Εσωτερικού Κανονισμού. Ετσι, παρά την προσπάθεια να εκβιάσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τον Κανονισμό, δεν τα κατάφεραν. «Οι παρεμβάσεις της ΟΣΝΙΕ μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εξανάγκασαν την εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου σε φυγή από τη ΓΣ, αφού δήλωσαν αδυναμία να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματά μας», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που θα φέρει και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους», καλώντας τους εργαζόμενους στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της ΟΣΝΙΕ.

Ενοχλημένος από την παρέμβαση της ΟΣΝΙΕ ο πρόεδρος του Γηροκομείου, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους και αφού τους μίλησε με απαξιωτικά λόγια για τα στελέχη της ΟΣΝΙΕ τους απείλησε με μήνυση του πρόεδρου της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ