Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΛΠ ΑΕ
Μετατρέπουν ολόκληρο το λιμάνι σε γκέτο των μονοπωλίων

Το λιμάνι του Πειραιά, το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο χτεσινών συναντήσεων της κυβέρνησης και του προέδρου της COSCO

Την εισβολή των μονοπωλιακών ομίλων σε όλους τους τομείς του λιμανιού του Πειραιά, σε ολόκληρο το σύστημα της μεταφορικής αλυσίδας, ακόμα και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με οδυνηρές συνέπειες για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων, με επιπτώσεις συνολικά για τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και κλάδους μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας την αντιλαϊκή της, φιλομονοπωλιακή πολιτική. Τα εκτρωματικά σχέδια ξεδιπλώθηκαν χτες στη διάρκεια απανωτών συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO, Captain Wei Jiafu, επικεφαλής πολυμελούς κινεζικής αντιπροσωπείας, με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Γ. Ανωμερίτη.

Από τα όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από τις συναντήσεις αυτές, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αναδείξει τα μονοπώλια σε κυρίαρχους στο λιμάνι. Η παράδοση της προβλήτας ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στην κινεζική πολυεθνική COSCO ήταν μόνο η αρχή.

Θέλουν και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Τώρα η COSCO, επικεφαλής συνεργασίας που έχει κάνει με άλλες τρεις πολυεθνικές (Kawasaki από την Ιαπωνία, Yang Ming από την Ταϊβάν, Haνzing από τη Βόρεια Κορέα), της οποίας το σχήμα έχει τον τίτλο CKYH, αφού έθεσε υπό τον έλεγχό της το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας με το ΣΕΜΠΟ, επιδιώκει να βάλει στο χέρι το υπό κατασκευή εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο, που αφορά σε συνδυασμένες μεταφορές και δραστηριότητες αποθήκευσης (logistics), ενώ είναι διαμετακομιστικός κόμβος, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και άλλα λιμάνια της χώρας!

Οι σχετικές δηλώσεις της Λ. Κατσέλη ήταν χαρακτηριστικές για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της πολυεθνικής: «Μας ανέπτυξε - σημείωσε - τα σχέδια της COSCO για επέκταση αυτών των δραστηριοτήτων σε σχέση με άλλα λιμάνια της χώρας μας και συζητήσαμε, επίσης, πώς μπορούμε από κοινού να αναπτύξουμε τον Πειραιά σε ένα διεθνές κέντρο υπηρεσιών, διότι το λιμάνι δεν είναι μόνο προβλήτες, το λιμάνι έχει να κάνει επίσης με εξυπηρέτηση των πελατών, έχει να κάνει με logistics, με ένα κέντρο εμπορευματικό και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και γι' αυτές τις υπηρεσίες. Εχει να κάνει με υπηρεσίες όλου του κλάδου της ναυτιλίας»! Από αυτή τη διαδικασία γερό μερίδιο θα έχει και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Είναι γνωστό ότι η πολυεθνική έχει ναυλώσει και καράβια Ελλήνων εφοπλιστών, ενώ Ελληνες εφοπλιστές τροφοδοτούν τα ναυπηγεία της Κίνας με απανωτές παραγγελίες.

Εργαλείο των πολυεθνικών η ΟΛΠ ΑΕ

Η διείσδυση των πολυεθνικών τόσο στο εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου, όσο και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη θα γίνει μέσω των θυγατρικών που έχει συστήσει ο ΟΛΠ, ο οποίος αναδεικνύεται σε όχημα των μονοπωλίων για να αλώσουν το λιμάνι. Στις θυγατρικές αυτές τον πρώτο λόγο θα έχουν οι πολυεθνικές αφού, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο για τις ΔΕΚΟ, ο ΟΛΠ δεν μπορεί να έχει πλειοψηφικό «πακέτο».

Δείγμα για τα όσα προωθούνται ήταν και οι δηλώσεις του Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησαν «για τις εμπορευματικές μεταφορές, για τη συνεργασία μας στο Θριάσιο Πεδίο, στο τερματικό κέντρο, καθώς επίσης για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Πειραιά. Θέσαμε χρονοδιαγράμματα, στόχους και δεσμεύσεις». Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΟΛΠ, σήμερα θα γίνουν νέες συναντήσεις «για να εξετάσουν επακριβώς το σχήμα συνεργασίας» σε ό,τι αφορά στο Θριάσιο και «το πλαίσιο συνεργασίας σε εξειδικευμένα θέματα» σε ό,τι αφορά στη Ζώνη.

Ο πρόεδρος της COSCO, πέρα από τη «χαρά» του για τη συνεργασία αυτή, στις δηλώσεις του σημείωσε για το λιμάνι του Πειραιά ότι «έχει στρατηγική θέση, αυτή είναι η πύλη εισόδου για την Ευρώπη και τις άλλες χώρες της Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ