ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί σε οικονομική «καραντίνα»

Η διοίκηση της τράπεζας έβαλε σε εφαρμογή την απόφαση για τον αποκλεισμό των συνεταιρισμών από τη δανειοδότηση

Τις «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης στους συνεταιρισμούς αρχίζει να κλείνει η ΑΤΕ, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνοντας στην ουσία το ξεκλήρισμά τους.

Η διοίκηση της ΑΤΕ, σε συνέχεια της αρχικής εγκυκλίου που στάλθηκε πρόσφατα στα υποκαταστήματά της και επέβαλε την κατάργηση του δικαιώματος των συνεταιρισμών να εγγυώνται για λογαριασμό των αγροτών - μελών τους που δανείζονται, αλλά και το δικαίωμα των ιδίων των συνεταιρισμών να δανείζονται για να αγοράζουν αγροτικά μέσα και εφόδια για λογαριασμό των συνεταιρισμένων αγροτών, άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια για το ποιοι συνεταιρισμοί θα αποκλείονται. Οι εντολές που τίθενται στις νέες εφαρμοστικές εγκυκλίους που αποστέλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα της τράπεζας κατονομάζουν σε ποιους συνεταιρισμούς θα αρθεί η άσκηση βραχυπρόθεσμης πίστης. Ο όρος που τίθεται είναι να αποπληρωθούν άμεσα τα κεφάλαια και οι τόκοι για το διάστημα 1994-1998.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΑΤΕ, να οδηγήσει σε οικονομική «λειψυδρία» τους αγρότες που για τη δανειοδότησή τους έθεταν ως εγγυητές τους συνεταιρισμούς, θα έχει ως αποτέλεσμα στο εξής χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Η διοίκηση της ΑΤΕ μέσω της «πατέντας» αυτής θα εξαναγκάσει τους αγρότες - όσους δηλαδή μπορούν με βάση τους όρους που τίθενται από την τράπεζα να δανείζονται με μεγαλύτερα επιτόκια (αυτά των μεμονωμένων αγροτών) - να καταλήξουν πελάτες της αγροκάρτας που ετοιμάζεται να γίνει πράξη μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εκσυγχρονιστικές αυτές μεθοδεύσεις, που συνδυάζονται άρρηκτα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και της κατάργησης της αγροτικής πίστης, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί δε θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών, θα χάσουν το φιλοαγροτικό τους χαρακτήρα και θα πληγεί έτσι η συνεταιριστική ιδέα που ακόμα υπάρχει στη χώρα και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ΑΤΕ κινείται στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας . Και τώρα φαίνεται πόσο αλήθεια είναι όσα λέγονται από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες ότι δήθεν με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα βελτιωθεί η θέση των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι εκτός των άλλων θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Ομως οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΑΤΕ δείχνουν ότι οι αγρότες θα εξακολουθούν να δανείζονται με ληστρικά επιτόκια και όσοι δεν έχουν τις εγγυήσεις που θέτει η ΑΤΕ δε θα έχουν καν δικαίωμα στο δανεισμό!

ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Φιάσκο η διεπαγγελματική συμφωνία

Το διεπαγγελματικό συμφέρον των βιομηχάνων υπερισχύει σε βάρος των παραγωγών, με την ανοχή της κυβέρνησης και των εκπροσώπων  των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ

Σκέτη απάτη αποδεικνύεται η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία για τα συμπήρυνα ροδάκινα που υποτίθεται ότι επιτεύχθηκε προ ημερών στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Οι βιομήχανοι μεταποιητές άρχισαν τους εκβιασμούς, με το γνωστό σλόγκαν «δε βγαίνουμε», επιδιώκοντας να αγοράσουν πρώτη ύλη σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Ετσι η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία που διαφήμισε ως επιτυχία το υπουργείο Γεωργίας, πάει περίπατο, αφού διάφοροι βιομήχανοι επιβάλλουν μικρότερες τιμές από τα συμφωνηθέντα και απειλούν ότι δε θα απορροφήσουν τις ποσότητες που επίσης είχαν συμφωνηθεί στη διεπαγγελματική σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας.

Να σημειωθεί ότι στη διεπαγγελματική αυτή σύσκεψη ο προεδρεύων υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων - μεταποιητών και οι εκπρόσωποι των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ συμφώνησαν στο εξής: Να απορροφήσουν οι βιομήχανοι 170.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο (τη στιγμή που η παραγωγή φτάνει τους 600.000 τόνους) με τιμή 80 δραχμές το κιλό (τη στιγμή που η ελάχιστη τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο με βάση τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, είναι 97 δραχμές το κιλό). Επίσης ο Βαγ. Αργύρης υποσχέθηκε στους βιομηχάνους - μεταποιητές να τους δώσει δωρεάν 30.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο με τη μορφή επισιτιστικής βοήθειας και άλλους 50.000 τόνους μέσω των ομάδων παραγωγών.

Ομως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η συμφωνία έσπασε στην Πέλλα, αφού οι εκεί εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, δεν άντεξαν στις πιέσεις των βιομηχάνων, που απαιτούσαν να πληρώσουν με 77 δραχμές το κιλό και όχι με 80 όπως είχε συμφωνηθεί. Το γεγονός αυτό που αποκαλύπτει το φιάσκο της διεπαγγελματικής συμφωνίας, προβλημάτισε... φαίνεται τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ και σε κοινή ανακοίνωσή τους χτες έσπευσαν να αποποιηθούν των τεράστιων ευθυνών τους και να βγάλουν λάδι το υπουργείο Γεωργίας. Και επιβεβαιώνοντας τον βρώμικο ρόλο τους αναφέρουν στη σκοπίμως γενικόλογη ανακοίνωσή τους: «Δυστυχώς όμως προκαλεί έκπληξη η στάση κάποιων, που επιθυμούν με τις κινήσεις τους να τορπιλίσουν τη συμφωνία αυτή με άμεσο αποτέλεσμα την κατάρρευση της φετινής αγοράς και ακόμη χειρότερα να τορπιλίσουν την προοπτική μιας μόνιμης διεπαγγελματικής συνεργασίας που θα στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του κλάδου».

Το αποτέλεσμα πάντως της διεπαγγελματικής... πολιτικής υπουργείου Γεωργίας, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και βιομηχάνων θα είναι οι παραγωγοί να εισπράξουν στο χέρι γύρω στις 50 δραχμές το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο που θα καταφέρουν τελικά να πουλήσουν. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι 300.000 τόνοι περίπου συμπύρηνου ροδάκινου θα σαπίσουν στα χωράφια, μιας και δεν προβλέπεται να απορροφηθούν, ενώ ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ επιτρέπει να αποσυρθεί μόνο το 20% των ποσοτήτων που εμπορεύονται.

ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
«Εγκαίνια» εκσυγχρονιστικής κοροϊδίας

Να εμφανίσουν ως σημαντικό γεγονός την ίδρυση της πρώτης διεπαγγελματικής οργάνωσης, δηλαδή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, επιχείρησαν χτες από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών (ΣΕΟ) και της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης κρασιού (ΚΕΟΣΟΕ).

Στην ιδρυτική συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, επιχειρήθηκε από τους παρεβρισκόμενους να καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες για τους αμπελουργούς και να διαφημιστεί άλλη μια πτυχή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα για την ύπαρξη ενός οργάνου που θα γνωμοδοτεί για την εφαρμογή εθνικής πολιτικής και θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, δεν πείθουν. Ούτε πρόκειται για ταξική συνεργασία ανάμεσα σε παραγωγούς και εμπόρους βιομηχάνους, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί, αφού εκ των πραγμάτων τα συμφέροντα είναι αντίθετα. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι τα σπασμένα των διεπαγγελματικών θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά οι παραγωγοί.

Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό χτες, στην ιδρυτική συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος που να δηλώνει αμπελουργός. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι για τη λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και την κάλυψη των οικονομικών της εξόδων, θα επιβληθεί και ειδικό τέλος - εισφορά, στους παραγωγούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ