ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψώνει τους τόνους μετά την απόσυρση από τη ΝΑΤΟική άσκηση

Σε μοιρασμένους ρόλους, εκπρόσωποι της τουρκικής πλουτοκρατίας αναδεικνύουν με δηλώσεις τους πόσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και το παζάρεμα

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- ΟΤΤΑΒΑ.-

Για «σκάνδαλο» που δεν αφορά ένα πρόσωπο, αλλά έχει στόχο «ολόκληρη την Τουρκία και το τουρκικό έθνος» μίλησε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας σε έντονο ύφος τα όσα έγιναν στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, από την οποία η Αγκυρα αποσύρθηκε.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση «Trident Javelin» χρησιμοποιήθηκαν οι φιγούρες του Ερντογάν και του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ ως προσομοιώσεις εχθρικών δυνάμεων.

Για το περιστατικό, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε το Σάββατο και με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, εκφράζοντας ακόμα μια φορά λύπη και λέγοντας ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τα γεγονότα, ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν παυθεί από τις θέσεις τους. Επίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Χουριέτ», ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της λυκοσυμμαχίας με τη συγκεκριμένη χώρα.

Πάντως, οι νέες «τριβές» εκδηλώνονται ενώ οι σχέσεις Τουρκίας και Δύσης περιπλέκονται εδώ και καιρό και ευρύτερες, βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που αλληλεπιδρούν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αντανακλώνται και σε μια συζήτηση που εδώ και καιρό μαίνεται και στο εσωτερικό της Τουρκίας, σχετικά με το αν η παραμονή στο ΝΑΤΟ προσφέρει ακόμα προτερήματα στο ντόπιο κεφάλαιο. Οι εξελίξεις αυτές αξιοποιούνται και από την ελληνική αστική τάξη ως «ευκαιρία» για να αναβαθμίσει το ρόλο της, δηλαδή για μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα κινδύνους για το λαό μας.

«Ποια συγγνώμη;»

Πάντως, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα είναι «έτοιμη για περισσότερες και μεγαλύτερες δοκιμασίες στο μέλλον» και συνέχισε: «Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τη χώρα μας, γι' αυτό και μας στοχοποιούν... Σήμερα υπάρχει μια Τουρκία που δεν μπορεί να συγκριθεί με 15 χρόνια πριν, σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την αμυντική βιομηχανία και από το εμπόριο μέχρι τη διπλωματία. Υπάρχει σήμερα μια Τουρκία που παράγει τα δικά της όπλα και άρματα μάχης. Που διατηρεί τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Που ετοιμάζεται να κατασκευάσει το δικό της αυτοκίνητο...».

Πάντως, σε άλλους τόνους τοποθετήθηκε σχετικά ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ, που σύμφωνα με τη «Χουριέτ», μιλώντας στο 9ο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ για την Ασφάλεια «Χάλιφαξ» στον Καναδά, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «την πιο πετυχημένη και πιο αποτελεσματική στρατιωτική οργάνωση που υπήρξε ποτέ» και αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα είπε: «Η διοίκηση του ΝΑΤΟ απάντησε (για όσα έγιναν) έγκαιρα και κατάλληλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να υπονομεύσει τη συμμαχία και την αλληλεγγύη μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ αποδοκίμασε επίσης τα γεγονότα, συμπληρώνοντας πως η Αγκυρα θα παρακολουθεί στενά τις έρευνες γύρω από αυτά και θέλει να λάβει εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν. Βέβαια την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έκανε λόγο για ζήτημα «που δεν μπορεί να λυθεί με μια συνηθισμένη "συγγνώμη"... Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει την ηγεσία ή την ιστορία της Τουρκίας».

Ο ηγέτης του ακροδεξιού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολίασε επίσης: «"Συγγνώμη", τι "συγγνώμη;"», μιλώντας για περιστατικά που δείχνουν «ανοιχτή εχθρότητα» και προσθέτοντας: «Είναι απαραίτητο η Τουρκία να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ. Τι θέλει το ΝΑΤΟ από την Τουρκία; Τι περιμένει; Τι θέλει να πετύχει;». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημείο "όλα ή τίποτα" όσον αφορά τη (Βορειοατλαντική) Συμμαχία... Εδώ ήμασταν (και) όταν δεν υπήρχε η Συμμαχία. Αν δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτήν, δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νέα νούμερα συλληφθέντων, είτε μελών του ΡΚΚ είτε μελών της FETO, μεταξύ των οποίων και ορισμένων που - όπως λέει η αστυνομία - προετοίμαζαν «μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα».

  • Το γραφείο του κυβερνήτη στην Αγκυρα απαγόρευσε τη δημόσια προβολή ταινιών και εκθέσεων που έχουν σχέση με θέματα τα οποία αφορούν ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς, «μεριμνώντας για τη δημόσια ευαισθησία της κοινότητάς μας» και «προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια».
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αύριο η συνάντηση ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν

Την ανάγκη «να συγκεντρωθούμε στην πολιτική διαδικασία» εντοπίζει και η Αγκυρα

Από την προχτεσινή συνάντηση των τριών υπουργών
Από την προχτεσινή συνάντηση των τριών υπουργών
ΑΤΤΑΛΕΙΑ.--

Για «πολύ χρήσιμη» συνάντηση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τις νέες συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του από Τουρκία και Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζαβάντ Ζαρίφ, για τη Συρία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις αυριανές νέες επαφές που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών. Η συνάντηση των ΥΠΕΞ έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ οι τρεις Πρόεδροι Βλ. Πούτιν, Ρ. Τ. Ερντογάν και Χ. Ροχανί θα συναντηθούν στο Σότσι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ», ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι τρεις πλευρές «συμφωνήσαμε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι θα κατατεθούν προτάσεις για το πώς η λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα» θα βελτιωθεί, αλλά και για το πώς θα διαμορφωθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Γενεύη (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) «να αποκτήσουν μερικά πιο αποτελεσματικά εργαλεία», ώστε να υλοποιηθούν τα καθήκοντα που απορρέουν από την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να δηλώσει ότι «τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στην πολιτική διαδικασία, συνεχίζοντας να στοχοποιούμε οργανώσεις όπως το "Ισλαμικό Κράτος"» (ΙΚ), σε μια από τις λιγοστές φορές που τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα μιλά για την «πολιτική διαδικασία» στη Συρία. Δεν παρέλειψε βέβαια να απορρίψει την οποιαδήποτε συμμετοχή των κουρδικών οργανώσεων YPG/PYD σε «κάθε συνάντηση».

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, η εφημερίδα «Σαμπάχ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι τουρκικές δυνάμεις που στάθμευαν στη ζώνη αποκλιμάκωσης στη συριακή Ιντλίμπ δέχτηκαν όλμους από δυνάμεις της PYD στην Αφρίν και ανταπέδωσαν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης που κατάρτισε και κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ιαπωνία, προβλέποντας την παράταση για έναν μήνα της εντολής που έχει δοθεί σε διεθνή ομάδα για τη διερεύνηση επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η άσκηση ρωσικού βέτο και σε αντίστοιχο σχέδιο των ΗΠΑ. Επίσης, στη συνέχεια απορρίφθηκε και σχετική πρόταση της Ρωσίας, που δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους.

Τέλος, στα πεδία των μαχών έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις του ΙΚ εκδιώχθηκαν πλέον και από τη συριακή πόλη Μπουκάμαλ, η οποία «πέρασε» στον έλεγχο του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Την ίδια στιγμή, στο διπλανό Ιράκ, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας έκρινε χτες ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που είχε γίνει στις 25 Σεπτέμβρη, ήταν αντισυνταγματικό και χαρακτήρισε άκυρο το αποτέλεσμά του.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επιστροφή Χαρίρι, πιθανώς την Τετάρτη

Στο Κάιρο και τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μεταφέρθηκε την Κυριακή η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της από τη μια, και το Ιράν και τους δικούς του συμμάχους από την άλλη, με αφορμή την υπόθεση της παραίτησης του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι από τις 4 Νοέμβρη στη Σαουδική Αραβία, της οποίας έχει και την υπηκοότητα. Ο Χαρίρι είχε καταγγείλει απόπειρα δολοφονίας του από το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ», που, σημειωτέον, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Το ίδιο μοτίβο κυριάρχησε ανάμεσα στους περισσότερους εκπροσώπους των 22 χωρών του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, η απόφαση της συνεδρίασης κατηγόρησε «τη Χεζμπολάχ και τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ότι χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαχρέιν». Παράλληλα, ο Αμπού Γάιτ, πρόεδρος του συνδέσμου, από τη Βηρυτό όπου βρέθηκε χτες, προειδοποίησε ότι «οι αραβικές πρωτεύουσες βρίσκονται στη γραμμή του πυρός των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης».

Σε ό,τι αφορά τον Χαρίρι, από το Παρίσι όπου βρέθηκε το Σάββατο και συνομίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Βηρυτό την Τετάρτη για τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας, όπου θα του ζητηθούν εξηγήσεις από τον (Μαρωνίτη) Πρόεδρο Μισέλ Αούν. Πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, ο Χαρίρι ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον Πρόεδρό της για «τη στήριξή τους», υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία έδειξε ακόμα μια φορά το μεγαλείο του ρόλου της στον κόσμο και την περιοχή. Αποδεικνύει την αφοσίωσή της στον Λίβανο και τη σταθερότητά του». Από τη μεριά της, η γαλλική προεδρία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι οι «πρωτοβουλίες» του γαλλικού ιμπεριαλισμού γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Αούν, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Α. Σίσι, τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως και τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί να κλείσει την Παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής την απόφασή της να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη χώρα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980. Ως αιτία παρουσίασε το κάλεσμα του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς τον περασμένο Σεπτέμβρη προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να ερευνήσει και να ασκήσει διώξεις εναντίον Ισραηλινών για τα εγκλήματά τους σε βάρος των Παλαιστινίων. Η κίνηση αυτή αναφέρεται ότι «παραβιάζει νομική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η PLO δεν μπορεί να λειτουργεί γραφεία στην Ουάσιγκτον εφόσον οι Παλαιστίνιοι επιδιώξουν παρέμβαση του ΔΠΔ».

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και γγ της PLO, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι εάν κλείσει η διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον, η Παλαιστινιακή Αρχή θα παγώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και απέδωσε την κίνηση στις πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ανταπάντησε ότι είναι «ένα θέμα του δικαίου των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ