Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αύριο η συνάντηση ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν

Την ανάγκη «να συγκεντρωθούμε στην πολιτική διαδικασία» εντοπίζει και η Αγκυρα

Από την προχτεσινή συνάντηση των τριών υπουργών
Από την προχτεσινή συνάντηση των τριών υπουργών
ΑΤΤΑΛΕΙΑ.--

Για «πολύ χρήσιμη» συνάντηση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τις νέες συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του από Τουρκία και Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζαβάντ Ζαρίφ, για τη Συρία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις αυριανές νέες επαφές που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών. Η συνάντηση των ΥΠΕΞ έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ οι τρεις Πρόεδροι Βλ. Πούτιν, Ρ. Τ. Ερντογάν και Χ. Ροχανί θα συναντηθούν στο Σότσι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ», ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι τρεις πλευρές «συμφωνήσαμε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι θα κατατεθούν προτάσεις για το πώς η λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα» θα βελτιωθεί, αλλά και για το πώς θα διαμορφωθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Γενεύη (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) «να αποκτήσουν μερικά πιο αποτελεσματικά εργαλεία», ώστε να υλοποιηθούν τα καθήκοντα που απορρέουν από την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να δηλώσει ότι «τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στην πολιτική διαδικασία, συνεχίζοντας να στοχοποιούμε οργανώσεις όπως το "Ισλαμικό Κράτος"» (ΙΚ), σε μια από τις λιγοστές φορές που τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα μιλά για την «πολιτική διαδικασία» στη Συρία. Δεν παρέλειψε βέβαια να απορρίψει την οποιαδήποτε συμμετοχή των κουρδικών οργανώσεων YPG/PYD σε «κάθε συνάντηση».

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, η εφημερίδα «Σαμπάχ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι τουρκικές δυνάμεις που στάθμευαν στη ζώνη αποκλιμάκωσης στη συριακή Ιντλίμπ δέχτηκαν όλμους από δυνάμεις της PYD στην Αφρίν και ανταπέδωσαν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης που κατάρτισε και κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ιαπωνία, προβλέποντας την παράταση για έναν μήνα της εντολής που έχει δοθεί σε διεθνή ομάδα για τη διερεύνηση επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η άσκηση ρωσικού βέτο και σε αντίστοιχο σχέδιο των ΗΠΑ. Επίσης, στη συνέχεια απορρίφθηκε και σχετική πρόταση της Ρωσίας, που δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους.

Τέλος, στα πεδία των μαχών έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις του ΙΚ εκδιώχθηκαν πλέον και από τη συριακή πόλη Μπουκάμαλ, η οποία «πέρασε» στον έλεγχο του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Την ίδια στιγμή, στο διπλανό Ιράκ, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας έκρινε χτες ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που είχε γίνει στις 25 Σεπτέμβρη, ήταν αντισυνταγματικό και χαρακτήρισε άκυρο το αποτέλεσμά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστριβές για την «επόμενη μέρα»(2018-08-15 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης(2017-11-18 00:00:00.0)
Ερευνες και κόντρες για επιθέσεις με χημικά όπλα...(2017-04-14 00:00:00.0)
Καταγγελίες για παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός(2016-09-15 00:00:00.0)
Επιδρομές και σκληρά παζάρια για την «επόμενη μέρα»(2015-11-17 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρι διαρκείας(2014-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ