Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επιστροφή Χαρίρι, πιθανώς την Τετάρτη

Στο Κάιρο και τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μεταφέρθηκε την Κυριακή η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της από τη μια, και το Ιράν και τους δικούς του συμμάχους από την άλλη, με αφορμή την υπόθεση της παραίτησης του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι από τις 4 Νοέμβρη στη Σαουδική Αραβία, της οποίας έχει και την υπηκοότητα. Ο Χαρίρι είχε καταγγείλει απόπειρα δολοφονίας του από το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ», που, σημειωτέον, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Το ίδιο μοτίβο κυριάρχησε ανάμεσα στους περισσότερους εκπροσώπους των 22 χωρών του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, η απόφαση της συνεδρίασης κατηγόρησε «τη Χεζμπολάχ και τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ότι χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαχρέιν». Παράλληλα, ο Αμπού Γάιτ, πρόεδρος του συνδέσμου, από τη Βηρυτό όπου βρέθηκε χτες, προειδοποίησε ότι «οι αραβικές πρωτεύουσες βρίσκονται στη γραμμή του πυρός των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης».

Σε ό,τι αφορά τον Χαρίρι, από το Παρίσι όπου βρέθηκε το Σάββατο και συνομίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Βηρυτό την Τετάρτη για τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας, όπου θα του ζητηθούν εξηγήσεις από τον (Μαρωνίτη) Πρόεδρο Μισέλ Αούν. Πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, ο Χαρίρι ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον Πρόεδρό της για «τη στήριξή τους», υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία έδειξε ακόμα μια φορά το μεγαλείο του ρόλου της στον κόσμο και την περιοχή. Αποδεικνύει την αφοσίωσή της στον Λίβανο και τη σταθερότητά του». Από τη μεριά της, η γαλλική προεδρία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι οι «πρωτοβουλίες» του γαλλικού ιμπεριαλισμού γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Αούν, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Α. Σίσι, τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως και τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ