Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Δημοσκόπηση δείχνει μπροστά τις αυτονομιστικές δυνάμεις

Αναβολή απόφασης για τον πρώην Καταλανό Πρόεδρο από τη βελγική Δικαιοσύνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία συνεχίζεται μέσω ...Βελγίου και δημοσκόπησης στην Καταλονία, που δίνει νίκη στις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας στις επικείμενες εκλογές στις 21 Δεκέμβρη. Την αναβολή της απόφασής της ανακοίνωσε η βελγική Δικαιοσύνη για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το οποίο εξέδωσε η ισπανική Δικαιοσύνη εναντίον του καθαιρεθέντος Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ και των 4 πρώην συμβούλων - υπουργών που βρίσκονται μαζί του. Οι 5 Καταλανοί αστοί πολιτικοί, που είχαν διαφύγει στο Βέλγιο μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση, το οποίο ήρε το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, αναμένονται να προσέλθουν για κατάθεση στον ειδικό δικαστή στις 4 Δεκέμβρη και στη συνέχεια θα υπάρξει η τελική απόφαση, που δεν αποκλείεται να φτάσει έως την ημερομηνία των εκλογών.

Απ' την άλλη, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών και Κοινής Γνώμης (GESOP) για λογαριασμό εφημερίδας της Βαρκελώνης δίνει τα εξής αποτελέσματα: Στη σοσιαλδημοκρατική «Ρεπουπλικανική Αριστερά - Καταλονία Ναι» - PRC 23,9%, στο νεοφιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» 18,6%, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 18,1%, στο νεοφιλελεύθερο συνασπισμό του Πουιτζντεμόντ «Μαζί για την Καταλονία» -JpC 16,5%, στο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα «Καταλονία από Κοινού» - CeC («Ποδέμος» και Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) 8,6%, η επίσης σοσιαλδημοκρατική (που αυτοπρoβάλλεται ως αντικαπιταλιστική) «Λαϊκή Ενότητα» - CUP 6,3% και το κυβερνών στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας Λαϊκό Κόμμα με 5,7%. Τα αποτελέσματα αυτά ήδη εντείνουν διεργασίες στον χώρο των δυνάμεων υπέρ της ανεξαρτησίας PRC, JpC και CUP, που ήδη κάνουν συναντήσεις για διαμόρφωση από κοινού εκλογικών προγραμμάτων (με την έννοια να υπάρχουν ίδια βασικά στοιχεία για το θέμα της αυτονομίας). Φαίνεται ειδικά μετά την εξέλιξη της άρσης της αυτονομίας της επαρχίας με εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, ότι διαμορφώνονται σε κάθε χώρο πιο μετριοπαθείς απόψεις, δηλαδή όχι άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας αλλά κυρίως επίτευξη του στόχου για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ώστε να ωφεληθεί συνολικά η καταλανική αστική τάξη, που θεωρεί τον εαυτό της «ριγμένο». Η Καταλονία είναι η επαρχία που παράγει το 20% του ΑΕΠ, έχει τις περισσότερες ξένες επενδύσεις, λιμάνια και αεροδρόμια.

Ολες αυτές οι διεργασίες, βεβαίως, και η πιθανή επιδίωξη νέου συμβιβασμού, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που αν θέλουν να έχουν προοπτική για τη βελτίωση της ζωής τους πρέπει να απεγκλωβιστούν από τους εθνικισμούς και μέσα από άνοδο της ταξικής πάλης να διεκδικήσουν τη δική τους εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ