Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψώνει τους τόνους μετά την απόσυρση από τη ΝΑΤΟική άσκηση

Σε μοιρασμένους ρόλους, εκπρόσωποι της τουρκικής πλουτοκρατίας αναδεικνύουν με δηλώσεις τους πόσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και το παζάρεμα

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- ΟΤΤΑΒΑ.-

Για «σκάνδαλο» που δεν αφορά ένα πρόσωπο, αλλά έχει στόχο «ολόκληρη την Τουρκία και το τουρκικό έθνος» μίλησε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας σε έντονο ύφος τα όσα έγιναν στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, από την οποία η Αγκυρα αποσύρθηκε.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση «Trident Javelin» χρησιμοποιήθηκαν οι φιγούρες του Ερντογάν και του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ ως προσομοιώσεις εχθρικών δυνάμεων.

Για το περιστατικό, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε το Σάββατο και με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, εκφράζοντας ακόμα μια φορά λύπη και λέγοντας ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τα γεγονότα, ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν παυθεί από τις θέσεις τους. Επίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Χουριέτ», ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της λυκοσυμμαχίας με τη συγκεκριμένη χώρα.

Πάντως, οι νέες «τριβές» εκδηλώνονται ενώ οι σχέσεις Τουρκίας και Δύσης περιπλέκονται εδώ και καιρό και ευρύτερες, βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που αλληλεπιδρούν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αντανακλώνται και σε μια συζήτηση που εδώ και καιρό μαίνεται και στο εσωτερικό της Τουρκίας, σχετικά με το αν η παραμονή στο ΝΑΤΟ προσφέρει ακόμα προτερήματα στο ντόπιο κεφάλαιο. Οι εξελίξεις αυτές αξιοποιούνται και από την ελληνική αστική τάξη ως «ευκαιρία» για να αναβαθμίσει το ρόλο της, δηλαδή για μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα κινδύνους για το λαό μας.

«Ποια συγγνώμη;»

Πάντως, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα είναι «έτοιμη για περισσότερες και μεγαλύτερες δοκιμασίες στο μέλλον» και συνέχισε: «Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τη χώρα μας, γι' αυτό και μας στοχοποιούν... Σήμερα υπάρχει μια Τουρκία που δεν μπορεί να συγκριθεί με 15 χρόνια πριν, σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την αμυντική βιομηχανία και από το εμπόριο μέχρι τη διπλωματία. Υπάρχει σήμερα μια Τουρκία που παράγει τα δικά της όπλα και άρματα μάχης. Που διατηρεί τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Που ετοιμάζεται να κατασκευάσει το δικό της αυτοκίνητο...».

Πάντως, σε άλλους τόνους τοποθετήθηκε σχετικά ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ, που σύμφωνα με τη «Χουριέτ», μιλώντας στο 9ο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ για την Ασφάλεια «Χάλιφαξ» στον Καναδά, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «την πιο πετυχημένη και πιο αποτελεσματική στρατιωτική οργάνωση που υπήρξε ποτέ» και αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα είπε: «Η διοίκηση του ΝΑΤΟ απάντησε (για όσα έγιναν) έγκαιρα και κατάλληλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να υπονομεύσει τη συμμαχία και την αλληλεγγύη μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ αποδοκίμασε επίσης τα γεγονότα, συμπληρώνοντας πως η Αγκυρα θα παρακολουθεί στενά τις έρευνες γύρω από αυτά και θέλει να λάβει εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν. Βέβαια την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έκανε λόγο για ζήτημα «που δεν μπορεί να λυθεί με μια συνηθισμένη "συγγνώμη"... Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει την ηγεσία ή την ιστορία της Τουρκίας».

Ο ηγέτης του ακροδεξιού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολίασε επίσης: «"Συγγνώμη", τι "συγγνώμη;"», μιλώντας για περιστατικά που δείχνουν «ανοιχτή εχθρότητα» και προσθέτοντας: «Είναι απαραίτητο η Τουρκία να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ. Τι θέλει το ΝΑΤΟ από την Τουρκία; Τι περιμένει; Τι θέλει να πετύχει;». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημείο "όλα ή τίποτα" όσον αφορά τη (Βορειοατλαντική) Συμμαχία... Εδώ ήμασταν (και) όταν δεν υπήρχε η Συμμαχία. Αν δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτήν, δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νέα νούμερα συλληφθέντων, είτε μελών του ΡΚΚ είτε μελών της FETO, μεταξύ των οποίων και ορισμένων που - όπως λέει η αστυνομία - προετοίμαζαν «μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα».

  • Το γραφείο του κυβερνήτη στην Αγκυρα απαγόρευσε τη δημόσια προβολή ταινιών και εκθέσεων που έχουν σχέση με θέματα τα οποία αφορούν ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς, «μεριμνώντας για τη δημόσια ευαισθησία της κοινότητάς μας» και «προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ