Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις για ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαιτήσει δεσμευτική δήλωση για το Κόσσοβο από τη Σερβία πριν τη δεχτεί στους κόλπους της, υποστηρίζει ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφερόμενος στις επαφές που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ωστόσο, από τη σερβική κυβέρνηση δεν θεωρείται ότι αυτό απαραίτητα σημαίνει και αναγνώριση του προτεκτοράτου ΕΕ και ΗΠΑ.

Πληροφορίες σερβικών εφημερίδων αναφέρουν πως η ΕΕ θα αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου και τη «διεθνή του υπόσταση», δηλαδή την ένταξή του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, που θα συνιστά άτυπη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του.

Στο πλαίσιο των παζαριών της σερβικής αστικής τάξης με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εντάσσονται και οι δήθεν σχέσεις «ουδετερότητας» που αναπτύσσει παράλληλα με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Την περασμένη Παρασκευή, Αμερικανοί και Σέρβοι αλεξιπτωτιστές ολοκλήρωσαν τετραήμερα κοινά γυμνάσια σε περιοχή που απέχει μερικά χλμ. μακριά από το Βελιγράδι. Ο Βούτσιτς, μάλιστα, αναφερόμενος στα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Σερβίας, είπε πως «συμβάλλουν και ενισχύουν τις σχέσεις εταιρικότητας και φιλίας σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν». Ο ίδιος πάντως απέφυγε να σχολιάσει πρότερες δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Μπεν Χότζες, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος αμφισβήτησε πως είναι «ανθρωπιστική» η βασική αποστολή του Ρωσο-Σερβικού Κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο Νις της Σερβίας, σε ελάχιστη απόσταση από την τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση «Bondsteel» στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ