Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγελίες για παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Η επταήμερη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία συνεχιζόταν και χτες, ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες για παραβιάσεις. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος αντιστράτηγος Βίκτορ Ποζνίχιρ υποστήριξε ότι μέχρι χτες το πρωί οι παραβιάσεις σε όλη τη συριακή επικράτεια είχαν αυξηθεί στις 60, κατηγορώντας «ορισμένες ένοπλες ομάδες που ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η «Μέτωπο Φατέχ αλ Σαμ» (σ.σ. πρώην «Μέτωπο αλ Νούσρα»)» οι οποίες «ανακοίνωσαν ευθέως ότι είναι απρόθυμες να παύσουν το πυρ».

Καταγγελίες για παραβιάσεις έκανε και η Δαμασκός, συγκεκριμένα για την επαρχία Χομς, αλλά και το Χαλέπι.

Πάντως, η Μόσχα δήλωσε υπέρ της 48ωρης παράτασης της κατάπαυσης του πυρός, όπως ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, όπου και οι ΗΠΑ κλήθηκαν να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους να διαχωρίσουν τους μαχητές της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από το «Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ».

Στο μεταξύ, ενώ προχωρούν - με πολλές δυσκολίες - οι διεργασίες γύρω από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), καθώς είναι σαφές ότι το πώς και το από ποιον θα «αντιμετωπιστεί» το ΙΚ συνδέεται άμεσα με την επόμενη μέρα σε Συρία - Ιράκ.

Ετσι, από τη μεν ρωσική πλευρά στρατιωτικά στελέχη δήλωναν χτες ότι αποτράπηκε νέα επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» στην αρχαία Παλμύρα, στο πλαίσιο επιχείρησης στην οποία σκοτώθηκαν 250 μαχητές του, από τη δε αμερικάνικη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έχει ανακαταλάβει τα μισά από τα εδάφη που κάποτε το ΙΚ είχε υπό τον έλεγχό του στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν έγιναν από τη Βαγδάτη όπου βρέθηκε χτες, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την παροχή βοήθειας 181 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης».

Κατά τα άλλα, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε χτες ότι τρεις από τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε ενάντια στο ΙΚ στη Συρία «μπορεί» να έχουν σκοτώσει άμαχο πληθυσμό. Κάπως έτσι οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να πουλήσουν και κροκοδείλια δάκρυα για τις «παράπλευρες απώλειες», ενώ η αλήθεια είναι πως το αιματοκύλισμα και της Συρίας είναι αποτέλεσμα των πολύ προσεκτικά σχεδιασμένων κινήσεών τους στο γεωπολιτικό «χάρτη» των λυσσαλέων ανταγωνισμών τους.

Τέλος, ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του ηγέτη του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, που, μιλώντας στη γαλλική «Λε Μοντ», ανέφερε ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD - Κούρδοι της Συρίας) «έχει αποτύχει να συνεργαστεί με τη συριακή αντιπολίτευση» και πως «εξαιτίας των πολιτικών αποκλεισμού που ακολουθεί δεν έχει τη στήριξη άλλων στοιχείων στη Συρία και συνεχίζει να έχει τη στήριξη του καθεστώτος Ασαντ χωρίς σκέψεις για το μέλλον των Κούρδων στην περιοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ