Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο πακέτο βοήθειας στο Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μπορεί στα λόγια η Ουάσιγκτον να μοιράζει συμπόνια στον παλαιστινιακό λαό (στο πλαίσιο βέβαια της τακτικής που υπηρετεί ευρύτερα τις στρατηγικές της επιδιώξεις), στην πραγματικότητα όμως διατηρεί στενή και σταθερή τη συνεργασία με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρόιτερς», τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία για ένα «πακέτο» 10ετούς στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ που συνολικά θα φτάσει τα 38 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ετήσια προσφορά της Ουάσιγκτον θα φτάνει πλέον τα 3,8 δισ. δολ. (από 3,1 δισ. που είναι με βάση τη συμφωνία που λήγει το 2018). Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να διεκδικούσε η ετήσια «αρωγή» να φτάσει τα 4,5 δισ.

Στους όρους της νέας συμφωνίας περιλαμβάνεται και ένας, σύμφωνα με τον οποίο το Τελ Αβίβ πρέπει σταδιακά να διαθέτει την αμερικανική «βοήθεια» σε αγορές εξ ολοκλήρου αμερικανικών όπλων.

Τα παραπάνω φανερώνουν ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επενδύει στην εταιρική της σχέση με το Ισραήλ, χωρίς αυτό βέβαια να ακυρώνει τις υπαρκτές αντιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ