Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Μουν στις 25 Σεπτέμβρη

Ανακοινώθηκε χτες επίσημα, ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα γύρω από μια «λύση» εντός 2016

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χτες ανακοινώθηκε επίσημα ότι στις 25 Σεπτέμβρη θα γίνει συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ανακοίνωση έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που διάβασε δελτίο Τύπου των Αναστασιάδη - Ακιντζί, μετά από συνάντησή τους που είχε προηγηθεί, με την οποία ολοκληρώθηκε ένας γύρος πολύ εντατικών συναντήσεων. Στο δελτίο, σημειώθηκε πως «οι ηγέτες επανέλαβαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να κάνουν κάθε τι δυνατό για να φθάσουν σε μια συνολική λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Εξηγήθηκε πως «συζητούνται αλληλένδετα όλα τα κεφάλαια» και πως «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και του περιουσιακού», για τα οποία «ορισμένες ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ακόμη». Για τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού, το δελτίο ανέφερε ότι «υπάρχει σθεναρή αποφασιστικότητα για επίλυσή (των διαφορών) τους κατά έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο». Ενώ, μεταξύ άλλων, το δελτίο επισήμαινε: «Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που παραμένουν, οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, των οποίων ηγούνται οι ηγέτες, τους επόμενους μήνες, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για λύση εντός του 2016», σημείωσε.

Στη συνάντηση της 25ης Σεπτέμβρη, θα ενημερωθεί ο γγ του ΟΗΕ «για το τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής (σ.σ. οι δυο «ηγέτες»), αλλά και για τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους», ενώ «θα του ζητήσουν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες». Ο Αϊντε διευκρίνισε, μάλιστα, ότι στο τραπέζι θα τεθεί και η «χρηματοδότηση» της λύσης.

Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως «ενδεχόμενα να συνεχίσουμε τις εντατικές συνομιλίες... Η πρόθεσή μας είναι, αξιοποιώντας τους επόμενους μήνες, να πετύχουμε. Οσο φιλόδοξο και αν φαίνεται, μπορεί να γίνει εφικτό, εάν υπάρξει αλληλοκατανόηση στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν και την ελληνοκυπριακή πλευρά». Επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο να γίνει «πολυμερής διάσκεψη» (δε διευκρινίστηκε με πόσους και ποιους), με την προϋπόθεση να υπάρχει «ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν - και είναι αρκετά», όπως και ότι στη Νέα Υόρκη θα συναντήσει μεταξύ άλλων και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Με τη σειρά του, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι «περάσαμε μια σημαντική στροφή και η Νέα Υόρκη θα αποτελέσει ακόμη μια σημαντική στροφή», ενώ επέμεινε ότι υπάρχει διάθεση για να γίνει η πρόοδος που θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί μια «πενταμερής διάσκεψη και να υπάρξει εντός του 2016 συμφωνία στα θέματα της ασφάλειας και εγγυήσεων και των εδαφικών αναπροσαρμογών». Ο ίδιος φέρεται να σχολίασε ότι παράταση της διαδικασίας για το 2017 εμπεριέχει κινδύνους και ότι μια διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν αποτελεί στόχο για τον ίδιο, αφού θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε χτες ξανά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «κινητήρια δύναμη», που θα οδηγήσει και στην επανένωση της Κύπρου και υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει «τους δύο ηγέτες έτσι ώστε να γίνει (η επανένωση) και να γίνει τώρα».

Αλλά και η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εξέφρασε την «πλήρη και ενθουσιώδη υποστήριξή της» σε Αναστασιάδη και Ακιντζί, μιλώντας για το «κρίσιμο» στάδιο που έχουν φτάσει στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, μέχρι χτες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συμβούλιο αρχηγών, όπου ο Ν. Αναστασιάδης θα ενημέρωνε για την πορεία των εξελίξεων, εν μέσω κριτικής που ασκούν ορισμένα κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) στην κυβέρνηση για υπερβολικές υποχωρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ