Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Η Κίνα δεν μένει θεατής στις διεργασίες

Νέες αντιδράσεις για την εγκατάσταση του αμερικανικού THAAD

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Σήμερα, οι σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής» είπε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν, σε διπλωματική αποστολή των Φιλιππίνων που βρέθηκε πρόσφατα στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ όπως το «Ρόιτερς», ο Λιου σημείωσε ότι η Κίνα «ελπίζει ότι η φιλιππινέζικη πλευρά μπορεί να ανταποκριθεί στα μισά του δρόμου με την Κίνα, να χειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους και να ωθήσουν τις σχέσεις τους πάλι σε τροχιά διαλόγου, διαβουλεύσεων και φιλικής συνεργασίας».

Θυμίζουμε πως Κίνα και Φιλιππίνες έχουν εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για τις οποίες μάλιστα πριν μερικούς μήνες το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε πόρισμα που ενέκρινε τη σχετική προσφυγή της Μανίλα. Ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος των Φιλιππίνων (εκλέχτηκε αρχές καλοκαιριού), Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει δηλώσει προθυμία για «διάλογο» με την Κίνα και ευρύτερα τάσσεται υπέρ της «νέας κατεύθυνσης προς τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Γενικότερα, η Κίνα παρακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να αξιοποιήσει όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για συνεργασίες σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στοιχείο που δείχνει αυτούς τους ανταγωνισμούς, είναι τα συχνά στρατιωτικά γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή όπως ΗΠΑ, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας ή Κίνας, Ρωσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη βδομάδα.

Από αυτή την πλευρά το Πεκίνο αξιολογεί και τις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου η τελευταία πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ετσι, σε χτεσινό της κεντρικό άρθρο, η «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας χαρακτηρίζει «ταραχοποιό» τις ΗΠΑ και τονίζει ότι «οι άνθρωποι δικαιούνται να αμφιβάλλουν για το αν η Ουάσιγκτον επιθυμεί να προσπαθήσει να ωθήσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας στην κατεύθυνση της λύσης...».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «από την αρχή της χρονιάς, όταν η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην 4η πυρηνική της δοκιμή, οι ΗΠΑ δε δίστασαν να αυξήσουν τους εκνευρισμούς σχετικά με την κατάσταση για την ασφάλεια της Χερσονήσου, δε δίστασαν να βλάψουν τα συμφέροντα που αφορούν τη στρατηγική ασφάλεια των χωρών της περιοχής, προωθώντας έντονα την ανάπτυξη του THAAD στη Νότια Κορέα... Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξυπηρετούν όλο και λιγότερο το κοινό όφελος στις διεθνείς σχέσεις, αλλά η ορμή τους για ταραξίες δεν έχει μειωθεί καθόλου...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ