ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκρούσεις αλλά και ποικίλες διαπραγματεύσεις

Από διαδηλώσεις ενάντια στα ΜΜΕ

Associated Press

Από διαδηλώσεις ενάντια στα ΜΜΕ
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για άλλη μία φορά ο 29χρονος άνδρας, ο νεκρός των προχτεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν όταν οι δύο «αντιμαχόμενες» διαδηλώσεις διασταυρώθηκαν, ήταν από την πλευρά αυτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες. Την ίδια στιγμή, τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι βίαια και αιματηρά επεισόδια ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, «ξεχνώντας» ότι ο Κάρτερ βρίσκεται στη Βενεζουέλα από την προηγούμενη βδομάδα προσκεκλημένος του δισεκατομμυριούχου Γουστάβο Σισνέρος.

Τον τελευταίο η αντιπολίτευση ήδη έχει κατονομάσει ως το «νονό» της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Τσάβες, αφού είναι μεγαλομέτοχος σε μία σειρά εταιριών και πολυεθνικών και ΜΜΕ, όπως Venevision, Direct TV, Univision, America Online, Tel Cel κ.ά., ενώ είναι ο άνθρωπος που πληρώνει για τη σύσταση της νομικής ομάδας που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ζητώντας δημοψήφισμα για τις 2 του Φλεβάρη!

Η συνάντηση μεταξύ του Κάρτερ και του Τσάβες καθώς και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έγινε, ενώ ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Πάντα ήλπιζα σε μια λύση στο ζήτημα και ελπίζω ακόμη ότι υπάρχει κάποια λύση», δήλωσε ο Κάρτερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Επίσης, χαρακτήρισε τις συνομιλίες αυτές «εποικοδομητικές» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κόμισε και πρόταση για συμφωνία, που προβλέπει και ημερομηνία εκλογών, με την προϋπόθεση τον άμεσο τερματισμό της «ανεπιτυχούς απεργίας». Η πρόταση Κάρτερ περιλαμβάνει ένα διορθωτικό άρθρο στο Σύνταγμα του 1999, που θα επιτρέψει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ως εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο που προκαλεί «η προσμονή» μέχρι τις 19 του Αυγούστου, ημερομηνία που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον Πρόεδρο της χώρας, στο μέσο δηλαδή της θητείας του, που λήγει το 2007.

Μάλιστα, έχει πρόθεση να παρουσιάσει την πρότασή του ενώπιον της «Ομάδας των Φίλων», που η πρώτη συνάντησή της θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, Τσέλσο Αμορίμ, την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Η σύνθεση της «Ομάδας των Φίλων» είναι: Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό, ΗΠΑ, Ισπανία και Πορτογαλία. Σύνθεση την οποία έχει αποδεχτεί κατ' αρχάς ο Τσάβες, με την προϋπόθεση της διεύρυνσής της με τη συμμετοχή της Αλγερίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας. Εάν παραμείνει ως έχει, είναι εχθρική, σημείωσε ο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με το Prensa Latina, ενώ δεν απέκλεισε και τη συμμετοχή της Κούβας σε αυτήν «εάν ζητηθεί από τη Βενεζουέλα», όπως δήλωσε.

Μέτρα κατά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

Οσο για τις συγκρούσεις που αμαύρωσαν τις συνομιλίες Κάρτερ και Τσάβες, ξέσπασαν στην κεντρική επαρχία Μιράντα - περίπου 40 χλμ. νότια του Καράκας - όταν οι δύο πλευρές άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, μπουκάλια και καδρόνια, με την Αστυνομία να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να τις χωρίσει. Τελικά, σύμφωνα με το Vheadline και το Venpress, υπήρξαν πυροβολισμοί από την πλευρά των οπαδών της αντιπολίτευσης, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο του 29χρονου και τον τραυματισμό άλλων 20.

Τέλος, μετά από βδομάδες αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων, ο Ούγο Τσάβες Φρίας ανακοίνωσε τη σκλήρυνση των μέτρων απέναντι σε 2 εκ των 4 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, «που στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τους στόχους της αντιπολίτευσης, προκαλούν εκρήξεις βίας που οδηγούν σε αιματηρά επεισόδια».

Ηδη το υπουργείο Υποδομής (Minfra) επέδωσε χτες επίσημα ντοκουμέντα στην Globovision και στο Radio Caracas Television, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της τακτικής των ΜΜΕ έγιναν για άλλη μία φορά χτες.

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
Ανοίγει τις πύλες του με διαδήλωση κατά του πολέμου

ΡΙΟ ΓΚΡΑΝΤΕ ΔΟ ΣΟΥΛ.--

Με την αυριανή μεγάλη πορεία «κατά του πολέμου, της στρατιωτικοποίησης, για την ειρήνη, κατά του νεοφιλελευθερισμού» ανοίγει ουσιαστικά τις πύλες του το 3ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν ως παγκόσμια αντισύνοδος στις ετήσιες Συνόδους του Οικονομικού Φόρουμ που λαμβάνουν χώρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Δυναμική αυλαία και φέτος με μία διαδήλωση, την πρώτη κατά σειρά που θα λάβουν χώρα στο Πόρτο Αλέγκρε, παρουσία και του νέου Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών. Φέτος, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, κυρίως από εκπροσώπους των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής - στο πρώτο Φόρουμ, το 2001 συμμετείχαν περί τα 20.000 άτομα, 4.700 εκπρόσωποι από οργανώσεις 117 χωρών. Το 2002 είχε 12.274 εκπροσώπους από 4.909 οργανώσεις 123 χωρών! - που βρίσκεται σε «αναβρασμό και κινηματικό πυρετό». Εξάλλου, από την αρχή της ίδρυσής του, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, υπό την επήρεια των κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, προσπάθησε να συντονίσει οργανώσεις και κινήματα «εναντίον του νεοφιλελευθερισμού κι ενός κόσμου, όπου κυριαρχεί το κεφάλαιο και οποιαδήποτε μορφή ιμπεριαλισμού».

Φέτος, ακόμη ένα γεγονός, αυτό του πολέμου κατά του Ιράκ, θα σηματοδοτήσει τις συζητήσεις και τις εργασίες του Φόρουμ, που περιλαμβάνουν πέντε ενότητες: Δημοκρατική αειφόρος ανάπτυξη, οικονομική κυριαρχία, οικονομία της αλληλεγγύης. Ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, πλήρης πρόσβαση σε νερό, τροφή και γη, εκπαίδευση, περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κουλτούρα και αντιηγεμόνευση. Πολιτική ισχύς, εκδημοκρατισμός της δημοκρατίας και νέες προοπτικές των κινημάτων. Δημοκρατική παγκόσμια τάξη, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση και υπέρ της ειρήνης.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει από πλευράς του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Αλυσσανδράκης.

Αλληλεγγύη στους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Πολλοί αστοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι «η ταξική πάλη και αν υπήρξε ποτέ, τώρα δεν υπάρχει» («Καθημερινή» 1.01.03).

Βέβαια, η ταξική πάλη είναι νόμος του καπιταλισμού, που δεν ανακάλυψε ο Καρλ Μαρξ, αλλά αστοί ιστορικοί πολύ πριν απ' αυτόν, όπως ομολογεί ο ίδιος στο γράμμα προς τον Βαντερμάγερ. (Καρλ Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, «Διαλεχτά έργα» τόμ. 2, σελ. 530, εκδόσεις «Γνώσεις»).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά την ταξική πάλη αποτελεί σήμερα η Λατινική Αμερική.

Στην Αργεντινή οι εξεγέρσεις των λαϊκών δυνάμεων είναι απανωτές και έχουν αναγκάσει την αστική τάξη να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα όπλα, με αποτέλεσμα 30 νεκρούς και πολλούς περισσότερους τραυματίες.

Στη Βενεζουέλα εκατοντάδες χιλιάδες λαού υποστηρίζουν με διαδηλώσεις τις μεταρρυθμίσεις της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Στη Βραζιλία 200.000 λαού παραβρέθηκαν κατά την αναγόρευση του Λούλα σε Πρόεδρο.

Στη Βολιβία γίνονται αποκλεισμοί δρόμων και διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες.

Στο Σαλβαντόρ υπάρχει δυαδική ουσιαστικά εξουσία. Και στην Κολομβία υπάρχει ένοπλο κίνημα.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η Κεντρική και Νότια Αμερική βρίσκεται σε αναβρασμό.

Κύρια αιτία η οικονομική κρίση και εξαθλίωση των λαών της περιοχής. Οι φτωχοί στην Αργεντινή αποτελούν το 57%, στη Βενεζουέλα το 70%, στη Βραζιλία ουσιαστικά πάνω από 50%, στον Ισημερινό 70%. Οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου π.χ. η Βραζιλία και η Αργεντινή αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και λειτουργεί αγορά (!!!) που θεωρείται απ' τους αστούς ιδεολόγους ως πανάκεια.

Η όξυνση της ταξικής πάλης εκφράζεται και εκλογικά. Κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, στον Ισημερινό κατέχεται από λαϊκές δυνάμεις.

Κατά συνέπεια, υπάρχει κινητικότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής ως απάντηση στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ αδύνατος ο υποκειμενικός παράγοντας. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα ή δεν υπάρχουν ουσιαστικά ή είναι πολύ αδύνατα.

Το καθήκον των κομμουνιστών είναι να εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1:

Μου άρεσε πολύ ο τίτλος στο άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου (Α. Α.) στην «Ημερησία» (11.01.03) «Ηρθε η δικαίωση του δημοκρατικού καπιταλισμού». Τώρα πόσο σχέση έχει η δημοκρατία με τον καπιταλισμό είναι άλλο ζήτημα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2:

Μια και το άρθρο του Α. Α. αναφέρεται στην Αργεντινή, δε νομίζει ότι έπρεπε να εκφράσει τη λύπη του για τους 30 άοπλους νεκρούς διαδηλωτές;


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ