ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σαφείς οδηγίες προς κυβερνώντες

Πλήρη ετοιμότητα δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, ώστε ν' αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο παρέκκλισης από την εφαρμοζόμενη πολιτική

Με το χέρι στη σκανδάλη παρατηρούν τις κυβερνητικές επιλογές οι μεγαλοβιομήχανοι και δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν οποιαδήποτε στιγμή εντοπίσουν παρεκκλίσεις και χαλάρωση από την... "εθνική υπόθεση" της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

"Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν ασφαλώς πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και την κυβερνητική πολιτική, ανάλογα με τη βαρύτητα που εξακολουθεί να αποδίδεται στην έννοια του πολιτικού κόστους", σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,για να καταλήξει ότι "στην παρούσα συγκυρία είναι βέβαιο ότι οι χαμένοι των επόμενων εκλογών θα ήταν εκείνοι, που θα απέτρεπαν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ", στέλνοντας έτσι το μήνυμα, των συμφερόντων που εκπροσωπεί, στην κυβέρνηση, για απαρέγκλιτη τήρηση και συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις διαπλοκής πάντως κυβέρνησης - μεγαλοβιομηχάνων έγινε και χτες εμφανής, αφού την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έκαναν τις παραπάνω δηλώσεις, ο Κ. Σημίτης -μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του- ξεκαθάρισε ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, η κυβέρνησή του θα προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά στη ρότα της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης". Αλλωστε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του χρησιμοποίησε σχεδόν πανομοιότυπη διατύπωση με τα στελέχη του ΣΕΒ λέγοντας πως "έχουμε αναλάβει ότι το 2000 θα έχουμε πετύχει το στόχο της ΟΝΕ (...) και θα τον πετύχουμε (...) και οι εκλογές του 2000 θα είναι εκλογές νίκης για το ΠΑΣΟΚ".

Διαμηνύοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση ότι σε όλα τα σημαντικά θέματα θα πρέπει να δίνει εχέγγυα στους ίδιους για τη στοχοπροσήλωσή της σε αυτή την πολιτική, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τόνισαν ότι ο υπό κατάρτιση "προϋπολογισμός θα δείξει εάν η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ΟΝΕ". Κατά τους βιομηχάνους ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των δαπανών, εισοδηματική πολιτική κάτω από τα όρια του αναμενόμενου πληθωρισμού, καθώς και πρόγραμμα απορρόφησης των 2,3 τρισ. του τρίτου ΚΠΣ, που να αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα, για να ξέρουν βεβαίως τι έχουν να λαμβάνουν και πότε.

Οσον αφορά τα κριτήρια για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι κρίνουν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού, αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση την πρόθεση να τον μειώσει, αν και εμμέσως πλην σαφώς εμφανίστηκαν να υποτιμούν την αποτελεσματικότητα των "συμφωνιών κυρίων" του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του εμπορίου για μείωση των τιμών. "Η συμφωνίες αυτές - είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναλυτής - είναι συνήθως μικρής διάρκειας", ενώ ταυτόχρονα αμφισβήτησε και την επίδραση των τιμών στον πληθωρισμό, θέτοντας το ερώτημα "μήπως τα μέτρα θα πρέπει να αναζητηθούν στους μισθούς και στα ελλείμματα". Για τα σενάρια πάντως που εξετάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της προσπάθειας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων φαίνεται γενικώς να τα αποδέχονται, ενώ παράλληλα επισημαίνουν την "αναγκαιότητα" περιορισμού του κράτους, ως βασικής αιτίας κακοδιαχείρισης και δημιουργίας ελλείμματος. Δηλώνουν ότι έχουν ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού, αλλά δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι με την κυβέρνηση για το στόχο του 4,5% στο τέλος του χρόνου, καθώς εκτιμούν ότι θα κλείσει στο 4,8% με πτωτική ωστόσο τάση στη συνέχεια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Ι. Στράτος, επισήμανε το σημαντικό τους ρόλο και έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, που θα περιορίσουν τη σπατάλη και τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.


ΚΚΕ
Στο πλευρό των αρτοποιών

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών με την Αλέκα Παπαρήγα

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των μικρών και μεσαίων αρτοποιών για την επιβίωση του κλάδου τους, που απειλείται άμεσα από τη δράση των μεγάλων καταστημάτων και των βιομηχανιών, και τη διατήρηση της δουλιάς τους, δήλωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ,Αλ. Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αρτοποιών εξέθεσαν την κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια και η οποία καθημερινά οξύνεται, ιδιαίτερα μετά την "απελευθέρωση" του κλάδου που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη είσοδο στο χώρο των βιομηχανιών παραγωγής και διακίνησης ειδών άρτου, όπως επίσης μεγάλων καταστημάτων, που λειτουργούν με συνθήκες που δε διασφαλίζουν τους όρους υγιεινής, αποσπώντας ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερο μέρος του τζίρου από τα παραδοσιακά αρτοποιεία.

Στο υπόμνημα που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στην Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ προβάλλουν ως καίρια προβλήματα του κλάδου το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την ανυπαρξία χρηματοδότησης, την επαγγελματική στέγη και μια σειρά θεσμικά ζητήματα.

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Βρίσκουμε δίκαια τα αιτήματα των αρτοποιών για την προστασία τους από τον ανταγωνισμό που γίνεται από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και ιδίως τις μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής ψωμιού, που έχουν διεισδύσει και στενεύουν την αγορά για τους μικρομεσαίους αρτοποιούς. Κατά τη δική μας γνώμη, και μέσα από αυτό το πρόβλημα φαίνεται πολύ καθαρά αυτή η γραμμή αντιπαράθεσης, που πρέπει να υπάρχει απέναντι στους μεγαλοβιομηχάνους και τα πολυκαταστήματα, τα οποία κάνουν τεράστιες επενδύσεις στο χώρο των τροφίμων, υπολογίζοντας σε μεγάλα κέρδη και στο ότι, εν πάση περιπτώσει, τα τρόφιμα θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα στερηθεί ο απλός άνθρωπος εξαιτίας της λιτότητας. Τα προβλήματά τους θα τα παλέψουμε, αλλά χρειάζεται να βγουν, κατά τη γνώμη μας, και γενικότερα συμπεράσματα για το πού πάνε οι εξελίξεις και πόσο θα οξυνθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στους μικρούς και μεσαίους και στα μεγάλα καταστήματα και τις πολυεθνικές".


ΕΡΕΥΝΑ ICAP
Ιδρύθηκαν 21.615 "νέες" ΑΕ και ΕΠΕ

Σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων μορφής ΑΕ και ΕΠΕ, που ιδρύθηκαν σε όλη την Ελλάδα στην τελευταία πενταετία, κατέγραψε σχετική έρευνα της εταιρίας ICAP, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με βάση στοιχεία της έρευνας αυτής, στην πενταετία 1993-1998 ιδρύθηκαν συνολικά 21.605 νέες επιχειρήσεις μορφής ΑΕ και ΕΠΕ, που σημαίνει περίπου 12 επιχειρήσεις την ημέρα. Ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, στην εξεταζόμενη περίοδο, είναι πλασματικός και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς στην έρευνα της ICAP: α) Δεν αναφέρονται στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν και είναι αρκετές χιλιάδες. β) Πολλές από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν και πριν με άλλη μορφή (ατομική εταιρία, ΟΕ κλπ.) και μετατράπηκαν στην εξεταζόμενη πενταετία σε ΑΕ και ΕΠΕ.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων είναι πλασματικά διογκωμένος, φαίνεται να το επισημαίνει και η ίδια η ICAP, η οποία αναφέρει ότι στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις "περιλαμβάνονται και εκείνες που προέρχονται εκ μετατροπής της νομικής τους μορφής (από Ατομικές, Ομόρρυθμες ή Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις σε εταιρίες μορφής ΑΕ και ΕΠΕ)".

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της ICAP, από την οποία προκύπτει αύξηση των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ στην πενταετία 1993-1998 κατά 21.615 και αύξηση των συνολικών κεφαλαίων ίδρυσης κατά 807,8 δισ. δραχμές, είναι τα εξής:

  • Οι 51 από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις είχαν ιδρυτικό κεφάλαιο μεγαλύτερο του 1 δισ. δραχμών. Από αυτές μόνο 9 (οι καπνοβιομηχανίες ΕΘΝΟΣ του Κεράνη, "Καπνική Μηχαηλίδης", Αφοί ΜΙΜΙΚΟΥ ΑΕ, Χημικές Βιομ. Βορ. Ελλάδος, ΒΙΕΧ ΑΕ, ΒΡ GREECE AE, "Εμπορική Κεφαλαίου ΑΕ", Τράπεζα Κρήτης ΑΕ και "Κτηματολόγιο ΑΕ") είχαν ιδρυτικό κεφάλαιο πάνω από 5 δισ. δραχμές η κάθε μία και συνολικό ύψος ιδρυτικού κεφαλαίου 121,2 δισ. δραχμών, που αντιστοιχεί στο 15% των ιδρυτικών κεφαλαίων.
  • Από τις εν ενεργεία νεοϊδρυθείσες εταιρίες, οι περισσότερες αντιστοιχούν στον τομέα του εμπορίου (σε ποσοστό 38,6%) και στον τομέα παροχής υπηρεσιών (33,7%).
  • Τη μερίδα του λέοντος, από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, απέσπασε η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας (το 63,6% των νεοϊδρυθεισών εταιριών και το 56,3% των ιδρυτικών κεφαλαίων), ενώ από την κατανομή σε επίπεδο νομών επιβεβαιώνεται ότι και στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ισχύουν φαινόμενα "Αθηνοκεντρισμού". Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα με τις επισημάνσεις της ICAP, "ο Νομός Αττικής αποτελεί την έδρα της πλειοψηφίας των νέων εταιριών και των αντίστοιχων ιδρυτικών κεφαλαίων με 13.099 εταιρίες (60,6% του συνόλου) και κεφαλαίου ίδρυσης 422,1 δισ. δραχμών (52,2% των συνολικών κεφαλαίων)".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ