Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σαφείς οδηγίες προς κυβερνώντες

Πλήρη ετοιμότητα δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, ώστε ν' αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο παρέκκλισης από την εφαρμοζόμενη πολιτική

Με το χέρι στη σκανδάλη παρατηρούν τις κυβερνητικές επιλογές οι μεγαλοβιομήχανοι και δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν οποιαδήποτε στιγμή εντοπίσουν παρεκκλίσεις και χαλάρωση από την... "εθνική υπόθεση" της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

"Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν ασφαλώς πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και την κυβερνητική πολιτική, ανάλογα με τη βαρύτητα που εξακολουθεί να αποδίδεται στην έννοια του πολιτικού κόστους", σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,για να καταλήξει ότι "στην παρούσα συγκυρία είναι βέβαιο ότι οι χαμένοι των επόμενων εκλογών θα ήταν εκείνοι, που θα απέτρεπαν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ", στέλνοντας έτσι το μήνυμα, των συμφερόντων που εκπροσωπεί, στην κυβέρνηση, για απαρέγκλιτη τήρηση και συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις διαπλοκής πάντως κυβέρνησης - μεγαλοβιομηχάνων έγινε και χτες εμφανής, αφού την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έκαναν τις παραπάνω δηλώσεις, ο Κ. Σημίτης -μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του- ξεκαθάρισε ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, η κυβέρνησή του θα προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά στη ρότα της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης". Αλλωστε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του χρησιμοποίησε σχεδόν πανομοιότυπη διατύπωση με τα στελέχη του ΣΕΒ λέγοντας πως "έχουμε αναλάβει ότι το 2000 θα έχουμε πετύχει το στόχο της ΟΝΕ (...) και θα τον πετύχουμε (...) και οι εκλογές του 2000 θα είναι εκλογές νίκης για το ΠΑΣΟΚ".

Διαμηνύοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση ότι σε όλα τα σημαντικά θέματα θα πρέπει να δίνει εχέγγυα στους ίδιους για τη στοχοπροσήλωσή της σε αυτή την πολιτική, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τόνισαν ότι ο υπό κατάρτιση "προϋπολογισμός θα δείξει εάν η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ΟΝΕ". Κατά τους βιομηχάνους ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των δαπανών, εισοδηματική πολιτική κάτω από τα όρια του αναμενόμενου πληθωρισμού, καθώς και πρόγραμμα απορρόφησης των 2,3 τρισ. του τρίτου ΚΠΣ, που να αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα, για να ξέρουν βεβαίως τι έχουν να λαμβάνουν και πότε.

Οσον αφορά τα κριτήρια για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι κρίνουν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού, αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση την πρόθεση να τον μειώσει, αν και εμμέσως πλην σαφώς εμφανίστηκαν να υποτιμούν την αποτελεσματικότητα των "συμφωνιών κυρίων" του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του εμπορίου για μείωση των τιμών. "Η συμφωνίες αυτές - είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναλυτής - είναι συνήθως μικρής διάρκειας", ενώ ταυτόχρονα αμφισβήτησε και την επίδραση των τιμών στον πληθωρισμό, θέτοντας το ερώτημα "μήπως τα μέτρα θα πρέπει να αναζητηθούν στους μισθούς και στα ελλείμματα". Για τα σενάρια πάντως που εξετάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της προσπάθειας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων φαίνεται γενικώς να τα αποδέχονται, ενώ παράλληλα επισημαίνουν την "αναγκαιότητα" περιορισμού του κράτους, ως βασικής αιτίας κακοδιαχείρισης και δημιουργίας ελλείμματος. Δηλώνουν ότι έχουν ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού, αλλά δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι με την κυβέρνηση για το στόχο του 4,5% στο τέλος του χρόνου, καθώς εκτιμούν ότι θα κλείσει στο 4,8% με πτωτική ωστόσο τάση στη συνέχεια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Ι. Στράτος, επισήμανε το σημαντικό τους ρόλο και έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, που θα περιορίσουν τη σπατάλη και τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ