Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
Ιδρύθηκαν 21.615 "νέες" ΑΕ και ΕΠΕ

Σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων μορφής ΑΕ και ΕΠΕ, που ιδρύθηκαν σε όλη την Ελλάδα στην τελευταία πενταετία, κατέγραψε σχετική έρευνα της εταιρίας ICAP, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με βάση στοιχεία της έρευνας αυτής, στην πενταετία 1993-1998 ιδρύθηκαν συνολικά 21.605 νέες επιχειρήσεις μορφής ΑΕ και ΕΠΕ, που σημαίνει περίπου 12 επιχειρήσεις την ημέρα. Ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, στην εξεταζόμενη περίοδο, είναι πλασματικός και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς στην έρευνα της ICAP: α) Δεν αναφέρονται στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν και είναι αρκετές χιλιάδες. β) Πολλές από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν και πριν με άλλη μορφή (ατομική εταιρία, ΟΕ κλπ.) και μετατράπηκαν στην εξεταζόμενη πενταετία σε ΑΕ και ΕΠΕ.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων είναι πλασματικά διογκωμένος, φαίνεται να το επισημαίνει και η ίδια η ICAP, η οποία αναφέρει ότι στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις "περιλαμβάνονται και εκείνες που προέρχονται εκ μετατροπής της νομικής τους μορφής (από Ατομικές, Ομόρρυθμες ή Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις σε εταιρίες μορφής ΑΕ και ΕΠΕ)".

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της ICAP, από την οποία προκύπτει αύξηση των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ στην πενταετία 1993-1998 κατά 21.615 και αύξηση των συνολικών κεφαλαίων ίδρυσης κατά 807,8 δισ. δραχμές, είναι τα εξής:

  • Οι 51 από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις είχαν ιδρυτικό κεφάλαιο μεγαλύτερο του 1 δισ. δραχμών. Από αυτές μόνο 9 (οι καπνοβιομηχανίες ΕΘΝΟΣ του Κεράνη, "Καπνική Μηχαηλίδης", Αφοί ΜΙΜΙΚΟΥ ΑΕ, Χημικές Βιομ. Βορ. Ελλάδος, ΒΙΕΧ ΑΕ, ΒΡ GREECE AE, "Εμπορική Κεφαλαίου ΑΕ", Τράπεζα Κρήτης ΑΕ και "Κτηματολόγιο ΑΕ") είχαν ιδρυτικό κεφάλαιο πάνω από 5 δισ. δραχμές η κάθε μία και συνολικό ύψος ιδρυτικού κεφαλαίου 121,2 δισ. δραχμών, που αντιστοιχεί στο 15% των ιδρυτικών κεφαλαίων.
  • Από τις εν ενεργεία νεοϊδρυθείσες εταιρίες, οι περισσότερες αντιστοιχούν στον τομέα του εμπορίου (σε ποσοστό 38,6%) και στον τομέα παροχής υπηρεσιών (33,7%).
  • Τη μερίδα του λέοντος, από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, απέσπασε η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας (το 63,6% των νεοϊδρυθεισών εταιριών και το 56,3% των ιδρυτικών κεφαλαίων), ενώ από την κατανομή σε επίπεδο νομών επιβεβαιώνεται ότι και στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ισχύουν φαινόμενα "Αθηνοκεντρισμού". Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα με τις επισημάνσεις της ICAP, "ο Νομός Αττικής αποτελεί την έδρα της πλειοψηφίας των νέων εταιριών και των αντίστοιχων ιδρυτικών κεφαλαίων με 13.099 εταιρίες (60,6% του συνόλου) και κεφαλαίου ίδρυσης 422,1 δισ. δραχμών (52,2% των συνολικών κεφαλαίων)".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ