ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή πιθανής συνάντησης με όραμα «νέους πολυμερείς σχηματισμούς»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντείνονται οι διεργασίες γύρω από την πραγματοποίηση νέας πιθανής τριμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών Κύπρου - ψευδοκράτους και του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και αρκετές διαρροές - εκτιμήσεις αστικών επιτελείων ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και άτυπη πενταμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας).

Μιλώντας σε οικονομικό Φόρουμ στη Λεμεσό για το «πολιτικό όραμα» της ΕΕ για το 2030, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως «υπάρχουν σε προχωρημένο στάδιο βολιδοσκοπήσεις από πλευράς του γγ του ΟΗΕ, για να γίνει μια τριμερής συνάντηση του γγ με τους δύο ηγέτες». Γενικόλογα ανέφερε ότι η συνάντηση πιθανολογείται για την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι σίγουρα να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, αλλά, πολύ περισσότερο, να υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, όπως και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ ζητά, για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «βαθιά δεσμευμένη στην πολυμέρεια» και ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που προώθησε η Κύπρος με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν τα κράτη με «κοινές ανησυχίες και συμφέροντα και κοινό όραμα ενώνουν δυνάμεις παρά αυτοαπομονώνονται», συμπληρώνοντας πως στη σημερινή εποχή η ΕΕ πρέπει «να ενισχύσει την πολυμέρεια». «Ο επανασχεδιασμός του ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την πεποίθησή μας ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για συνεργασία και συνέργειες, σηματοδότησε την ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή, η οποία σταδιακά κατέστη η κινητήριος δύναμη για αλλαγή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία κ.ά. αποτελεί «ένα κύριο παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας», κάνοντας λόγο για σχηματισμούς που «δεν αποκλείουν κανέναν».

Πάντως η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της «ειρηνευτικής δύναμης» του Οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε χτες ότι υπάρχει ανησυχία λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Είναι κρίσιμοι καιροί» τόσο για την Κύπρο όσο και για όλη την περιοχή, είπε.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αξιοποίησε πάλι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως δείγμα της αποφασιστικότητας του τουρκικού κεφαλαίου να διαπραγματευτεί τα συμφέροντά του και ενόψει της νέας φάσης στην οποία μπαίνει η κόντρα για τη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα): «Οπως στο παρελθόν έμαθαν τι εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στην επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη", στην επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" και στο Αφρίν, έτσι θα το μάθουν και τώρα. Ο,τι χρειάζεται το κάνουμε. Αν χρειάζονται διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, τις κάνουμε. Αν χρειαστεί στρατιωτική επιχείρηση, και αυτό το κάνουμε».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κυβερνητική αναδίπλωση μετά από μαζικές διαδηλώσεις

Μεγάλες διαδηλώσεις στον Λίβανο

Copyright 2019 The Associated

Μεγάλες διαδηλώσεις στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οι λαϊκές διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που γέμισαν από την Πέμπτη και μέχρι χτες το απόγευμα τους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων του Λιβάνου, ανάγκασαν χτες την εννιακομματική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να ανακοινώσει μέτρα που αποφεύγουν δήθεν την επιβολή νέας βαριάς φορολογίας. Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που παρουσιάστηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποτίθεται ότι «αναγκάζει» τις αναρίθμητες τράπεζες να καλύψουν ελλείμματα ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Επίσης ότι δεν επιβάλλονται νέοι φόροι, όπως π.χ. αυτός που αφορούσε την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Whatsapp, και ότι οι υπουργοί και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με μείωση των μισθών τους κατά 50%.

Την ίδια στιγμή, όμως, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού παραδίδει στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ό,τι δεν είχε ξεπουληθεί μέχρι τώρα, π.χ. τη δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ενώ δρομολογούνται η «αναδιάρθρωση» του τομέα της Ενέργειας, με πιθανές δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και η κατάργηση υπουργείων (π.χ. το Πληροφοριών) και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Παρουσιάζοντας χτες το απόγευμα το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χαρίρι παραδέχτηκε ότι αποφασίστηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, καθώς οι διαδηλωτές «έσπασαν όλους τους φραγμούς και ταρακούνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα». Προσπάθησε δε να εμφανιστεί «φιλολαϊκός», καλώντας την αστυνομία - που εδώ και μέρες φρουρεί τράπεζες και πλούσιες συνοικίες της Βηρυτού - να... προστατεύσει τους διαδηλωτές.

Στο Ιράκ ο Γάλλος ΥΠΕΞ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν βρέθηκε στη Βαγδάτη, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της γαλλικής κυβέρνησης που είχε επίσημες επαφές με την ιρακινή ηγεσία στις 17 και 18 Οκτώβρη, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν «τα περιφερειακά ζητήματα, μέσα σε πνεύμα φιλίας και ενίσχυσης της διμερών σχέσεων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, οι δύο χώρες «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για να διατηρηθούν οι κατακτήσεις που απέσπασαν την τελευταία 5ετία από τις μάχες που δόθηκαν από κοινού ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" και σήμερα αμφισβητούνται από την αποσταθεροποίηση στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης».

Με φόντο την κλιμάκωση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών που δείχνουν οι αντιρρήσεις αλλά και διεργασίες γύρω από την τουρκική «Πηγή Ειρήνης», το Παρίσι σπεύδει να πρωτοστατήσει σε νέους γύρους «αντιτρομοκρατικών» διεργασιών που θα ξεκινήσουν, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει και στο πεδίο των μαχών. Ετσι, με το βλέμμα στραμμένο και στην «ανοικοδόμηση» της περιοχής, που θα επιδράσει καθοριστικά και στις νέες γεωπολιτικές «ισορροπίες», η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε αφενός ότι θα «κινητοποιήσει 10 εκατομμύρια ευρώ» για την αντιμετώπιση αναγκών που αφορούν «ανθρωπιστικές συνέπειες» εξαιτίας της νέας κατάστασης και στη Συρία, αφετέρου επανέλαβε ετοιμότητα να συμβάλει αποφασιστικά «στη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της χώρας». Μάλιστα, κάνει ρητή αναφορά στην «προώθηση μεταρρυθμίσεων που (σ.σ. δήθεν) προσδοκά η ιρακινή νεολαία», προσπαθώντας να ταυτίσει τη δίψα του ιρακινού λαού και ειδικά της νέας γενιάς για προκοπή με τις προσδοκίες για επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων που θα στρώσουν καλύτερα το έδαφος για επενδύσεις μονοπωλιακών κολοσσών. Σε αυτό το πλαίσιο, «οι δυο χώρες προσδοκούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς που αφορούν την οικοδόμηση μιας αληθινά στρατηγικής εταιρικής σχέσης, αλλά και να μετατρέψουν αυτήν τη σχέση σε παράγοντα σταθερότητας και ισορροπίας για τη Μέση Ανατολή», αναφέρει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κόντρες μέχρι τέλους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Φρένο» στη νέα προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει ξανά χτες το απόγευμα την ψήφο του Κοινοβουλίου στο σχέδιο της νέας συμφωνίας που ανακοίνωσε προ ημερών με την ΕΕ έβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου. Ο Μπέρκοου έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος για ψηφοφορία, καθώς η Βουλή είχε ήδη αποφανθεί από το περασμένο Σάββατο για το ίδιο ζήτημα. «Κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν επαναλαμβανόμενο και ανάρμοστο», δήλωσε από τη Βουλή. Στη συνέχεια η διαδικασία προέβλεπε επείγουσες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης με θέμα τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για παράταση στο Brexit, ενώ αργότερα χτες το βράδυ προβλεπόταν να ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος «αρνήθηκε την ευκαιρία να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση την επιθυμία των πολιτών», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το Σάββατο η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε την τροπολογία Λέτουιν, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit μετά τις 31 Οκτώβρη. Η νέα προθεσμία που ο Τζόνσον ζήτησε από τις Βρυξέλλες είναι στις 31/1/2020.

Χαρακτηριστικές του μπερδέματος που επικρατεί στο Λονδίνο ήταν οι τρεις επιστολές που πήρε από την Ντάουνινγκ Στριτ το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: Ενα ανυπόγραφο αντίγραφο της εντολής της Βουλής για παράταση του Brexit, μια υπογεγραμμένη επιστολή του Τζόνσον, όπου εκφράζει την αντίθεσή του σε νέα παράταση, και σημείωμα του Βρετανού πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου, ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να καθυστερήσει το Brexit, αλλά έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων και να ζητήσει αναβολή.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζομ Ντους, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο δήλωσε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit, καθότι περιμένει τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει επί του κειμένου της συμφωνίας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ειδικά για το Brexit.

KINΕΖΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Μέγιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας» η Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Κίνα είναι η μοναδική ισχυρή χώρα στον κόσμο που δεν έχει ακόμη επανενωθεί συνολικά», υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Γουέι Φενγκέ, παρεμβαίνοντας κατά την έναρξη των εργασιών του 9ου Φόρουμ Σιανγκσάν, μίας ετήσιας συνάντησης για την Ασφάλεια που ξεκίνησε την Κυριακή στο Πεκίνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Ο Γουέι χαρακτήρισε το «ερώτημα για την Ταϊβάν» το «μεγαλύτερο ζήτημα εθνικής ασφάλειας» για την Κίνα και πρόσθεσε ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να αποτρέψει την «επανένωση» της Κίνας. Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι τάσεις απόσχισης είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Η απάντηση στην ερώτηση της Ταϊβάν, ώστε να πραγματοποιηθεί η πλήρης επανένωση της Κίνας, είναι η ακαταμάχητη τάση της εποχής μας, το μεγαλύτερο εθνικό συμφέρον της Κίνας και ο σωστός δρόμος να ακολουθήσουμε και η επιθυμία όλου του κινεζικού λαού».

Οι αρχές της Ταϊβάν αντέδρασαν αναφέροντας ότι «η απειλή της βίας δεν μπορεί να διαταράξει τη βούληση των 23 εκατομμυρίων Ταϊβανέζων να προστατεύσουν την κυριαρχία και τη δημοκρατία. Το Πεκίνο πρέπει να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό τον μη πρακτικό ευσεβή πόθο της "επανένωσης με τη βία"...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ