Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κόντρες μέχρι τέλους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Φρένο» στη νέα προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει ξανά χτες το απόγευμα την ψήφο του Κοινοβουλίου στο σχέδιο της νέας συμφωνίας που ανακοίνωσε προ ημερών με την ΕΕ έβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου. Ο Μπέρκοου έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος για ψηφοφορία, καθώς η Βουλή είχε ήδη αποφανθεί από το περασμένο Σάββατο για το ίδιο ζήτημα. «Κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν επαναλαμβανόμενο και ανάρμοστο», δήλωσε από τη Βουλή. Στη συνέχεια η διαδικασία προέβλεπε επείγουσες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης με θέμα τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για παράταση στο Brexit, ενώ αργότερα χτες το βράδυ προβλεπόταν να ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος «αρνήθηκε την ευκαιρία να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση την επιθυμία των πολιτών», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το Σάββατο η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε την τροπολογία Λέτουιν, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit μετά τις 31 Οκτώβρη. Η νέα προθεσμία που ο Τζόνσον ζήτησε από τις Βρυξέλλες είναι στις 31/1/2020.

Χαρακτηριστικές του μπερδέματος που επικρατεί στο Λονδίνο ήταν οι τρεις επιστολές που πήρε από την Ντάουνινγκ Στριτ το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: Ενα ανυπόγραφο αντίγραφο της εντολής της Βουλής για παράταση του Brexit, μια υπογεγραμμένη επιστολή του Τζόνσον, όπου εκφράζει την αντίθεσή του σε νέα παράταση, και σημείωμα του Βρετανού πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου, ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να καθυστερήσει το Brexit, αλλά έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων και να ζητήσει αναβολή.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζομ Ντους, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο δήλωσε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit, καθότι περιμένει τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει επί του κειμένου της συμφωνίας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ειδικά για το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ