Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Τη Βαρκελώνη επισκέφτηκε ο Πέδρο Σάντσεθ

Απέρριψε αίτημα για «συνάντηση» και «διάλογο» με την αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη Βαρκελώνη επισκέφτηκε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, εν μέσω της οξυμένης αντιπαράθεσης για το καθεστώς της Καταλονίας και περίπου 20 μέρες πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές της 10ης Νοέμβρη. Ο Σάντσεθ επισκέφτηκε τραυματίες αστυνομικούς και συναντήθηκε με δυνάμεις ασφαλείας της Καταλονίας, που από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας συγκρούονται με τμήματα των αυτονομιστών διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, ο Π. Σάντσεθ απέρριψε έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε ο περιφερειακός «αυτονομιστής» Πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, προκειμένου να βρεθεί μια «διέξοδος από την κρίση». «Ο κ. Τόρα πρέπει να καταδικάσει σθεναρά τη βία, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι τώρα», είπε ο Σάντσεθ, αναφερόμενος στις ταραχές και τα επεισόδια που σημειώνονται σε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις. Ο Σάντσεθ κάλεσε επίσης τον Τόρα να παραδεχθεί ότι πολλοί Καταλανοί δεν επιθυμούν «ανεξαρτησία» της περιφέρειας, αλλά να «αποκατασταθεί η συνύπαρξη που έχει πληγεί από το κίνημα της ανεξαρτησίας». Πάντως, επανέλαβε τη θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι δεν θα δοθεί ανεξαρτησία στην Καταλονία «επειδή δεν είναι νόμιμη».

Η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Τόρα ζήτησε να συναντηθεί με τον Σάντσεθ στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Βαρκελώνη. Ο Τόρα ανέφερε σε δήλωσή του το Σαββατοκύριακο πως ανέκαθεν καταδίκαζε τη βία και επέκρινε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αποφεύγει τον διάλογο. Απαντώντας χτες στην επιστολή Σάντσεθ, ο Τόρα ζήτησε να γίνει «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις».

Την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο έγιναν μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αυτονομίας και ενάντια στη δικαστική απόφαση που επιβάλλει από πρόστιμα έως και 13 χρόνια φυλάκιση σε αυτονομιστές πρώην ηγέτες της Καταλονίας. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή πως έχουν τραυματιστεί πάνω από 180 άνθρωποι, αλλά και πολλοί αστυνομικοί και έχουν γίνει 194 συλλήψεις. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ πως «οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία» που δρουν σε «οργανωμένες ομάδες» ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις 18 Οκτώβρη («Sigma Dos»), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) εμφανίζεται στην πρώτη θέση αλλά με ελαφρώς μειωμένο ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του Απρίλη, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στη δεύτερη θέση και ενισχυμένο σχεδόν κατά 30 έδρες, στην τρίτη θέση, βάσει αριθμού εδρών, το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό VOX, περίπου στα ίδια ποσοστά με το «Ποδέμος», το οποίο όμως μειώνεται σε σχέση με τον Απρίλη και ακολουθούν οι «Πολίτες». Σε κάθε περίπτωση κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος διαδήλωσαν κατά της «αμνηστίας» (2023-09-26 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία (2020-01-30 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» (2020-01-08 00:00:00.0)
Εκλογές με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στην Καταλονία (2019-11-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση για την Καταλονία (2019-10-18 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε νέο σκηνικό (2019-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ