Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στην Καμπούλ ο Εσπερ αλλά και η Πελόζι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μάικ Εσπερ έκανε την Κυριακή επίσκεψη στην Καμπούλ, χωρίς να έχει προηγουμένως ανακοινωθεί επίσημα. Απροσδόκητη επίσκεψη στην αφγανική πρωτεύουσα έκανε την ίδια μέρα και η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων προερχόμενη από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία νωρίτερα είχε επαφές στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν. Οι δύο επισκέψεις έγιναν μερικές βδομάδες μετά την κατάρρευση πολλαπλών γύρων ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ, και ενώ στο εσωτερικό της αμερικανικής αστικής τάξης βαθαίνουν αντιθέσεις για πολλά πεδία της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του ο Εσπερ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων που σήμερα διατηρεί στη χώρα (από 14.000 γύρω στις 8.000), χωρίς ωστόσο να επιδιώκει μείωση της ικανότητας διεξαγωγής «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων μαζί με τις αφγανικές δυνάμεις Ασφαλείας, αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι ζητούμενο είναι η αναπροσαρμογή της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η δε Πελόσι, από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται «ένα στρατηγικό όραμα» για το Αφγανιστάν.

Ο Εσπερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι (ουσιαστικά είναι υπηρεσιακός, αφού τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών), με επίκεντρο τις επικείμενες προσπάθειες για την «επίτευξη ειρήνης» στη χώρα, περιφερειακά ζητήματα, αλλά και για τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων Ασφαλείας.

Οι επισκέψεις των Αμερικανών αξιωματούχων έγιναν δύο μέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί στην επαρχία Ναγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ