Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή πιθανής συνάντησης με όραμα «νέους πολυμερείς σχηματισμούς»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντείνονται οι διεργασίες γύρω από την πραγματοποίηση νέας πιθανής τριμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών Κύπρου - ψευδοκράτους και του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και αρκετές διαρροές - εκτιμήσεις αστικών επιτελείων ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και άτυπη πενταμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας).

Μιλώντας σε οικονομικό Φόρουμ στη Λεμεσό για το «πολιτικό όραμα» της ΕΕ για το 2030, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως «υπάρχουν σε προχωρημένο στάδιο βολιδοσκοπήσεις από πλευράς του γγ του ΟΗΕ, για να γίνει μια τριμερής συνάντηση του γγ με τους δύο ηγέτες». Γενικόλογα ανέφερε ότι η συνάντηση πιθανολογείται για την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι σίγουρα να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, αλλά, πολύ περισσότερο, να υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, όπως και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ ζητά, για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «βαθιά δεσμευμένη στην πολυμέρεια» και ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που προώθησε η Κύπρος με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν τα κράτη με «κοινές ανησυχίες και συμφέροντα και κοινό όραμα ενώνουν δυνάμεις παρά αυτοαπομονώνονται», συμπληρώνοντας πως στη σημερινή εποχή η ΕΕ πρέπει «να ενισχύσει την πολυμέρεια». «Ο επανασχεδιασμός του ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την πεποίθησή μας ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για συνεργασία και συνέργειες, σηματοδότησε την ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή, η οποία σταδιακά κατέστη η κινητήριος δύναμη για αλλαγή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία κ.ά. αποτελεί «ένα κύριο παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας», κάνοντας λόγο για σχηματισμούς που «δεν αποκλείουν κανέναν».

Πάντως η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της «ειρηνευτικής δύναμης» του Οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε χτες ότι υπάρχει ανησυχία λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Είναι κρίσιμοι καιροί» τόσο για την Κύπρο όσο και για όλη την περιοχή, είπε.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αξιοποίησε πάλι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως δείγμα της αποφασιστικότητας του τουρκικού κεφαλαίου να διαπραγματευτεί τα συμφέροντά του και ενόψει της νέας φάσης στην οποία μπαίνει η κόντρα για τη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα): «Οπως στο παρελθόν έμαθαν τι εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στην επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη", στην επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" και στο Αφρίν, έτσι θα το μάθουν και τώρα. Ο,τι χρειάζεται το κάνουμε. Αν χρειάζονται διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, τις κάνουμε. Αν χρειαστεί στρατιωτική επιχείρηση, και αυτό το κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ