Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο πρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, ανακοίνωσε χτες πως η «αυτονομιστική» συγκυβέρνηση του «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat) - από το οποίο προέρχεται, αν και δεν είναι μέλος του - και της «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC) διαλύεται και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τα τέλη του 2021.

Οπως είπε ο Τόρα, δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό του εταίρο. Θυμίζουμε ότι η ERC με την αποχή της από την κοινοβουλευτική διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης διευκόλυνε τον σχηματισμό συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών (PSOE) - «Ουνίδας Ποδέμος» υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, ενώ το JxCat την καταψήφισε. Ως αντάλλαγμα ο Σάντσεθ είχε υποσχεθεί να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την ERC για το «μέλλον της Καταλονίας».

Να σημειωθεί ότι ο Τόρα βρίσκεται αντιμέτωπος με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καταλονίας σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ασκεί αιρετό αξίωμα για ενάμιση χρόνο, επειδή κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του περασμένου Απρίλη αρνήθηκε να αφαιρέσει από δημόσια κτίρια αυτονομιστικά σύμβολα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ