Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Εργατική κινητοποίηση υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης

Συμμετείχαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Βέλγιο ανταποκρίθηκαν την Τρίτη στο κάλεσμα της Γενικής Ομοσπονδίας Εργασίας του Βελγίου (FGTB) για την κινητοποίηση υπεράσπισης του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση στις Βρυξέλλες. Στην πορεία, όπου συμμετείχε το ΚΚ Βελγίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βέλγιο μαζί με τους ευρωβουλευτές, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο.

Στο Βέλγιο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν στα 67 έτη με 45 έτη εργάσιμου βίου, ενώ οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις με πρόσχημα το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα στις συντάξεις, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, επιτίθενται στο δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων κ.λπ., μειώνουν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές από 32,4% στο 25% χαρίζοντας κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με την επιχειρηματική δράση να προωθείται όλο και περισσότερο στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι εργαζόμενοι καλούνται να οδηγηθούν στις «συμπληρωματικές συντάξεις», που είναι ένας πλήρως ιδιωτικοποιημένος τομέας και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο δίλημμα να δώσουν από το υστέρημά τους για μια σύνταξη στα βαθιά γεράματα και με το ρίσκο αυτοί οι ασφαλιστικοί όμιλοι να πτωχεύσουν. Η κινητοποίηση έγινε ενώ συνεχίζονται οι εδώ και ένα χρόνο διαπραγματεύσεις των αστικών κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ΚΟΒ Βελγίου του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και αυτή που θα ακολουθήσει έκαναν και θα κάνουν τα πάντα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών με βάση και τις αποφάσεις και τη στρατηγική της ΕΕ, όπως με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. Αυτή ακριβώς είναι η εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι και από την περίοδο 2010 - 2011. Οποια κυβέρνηση και εάν σχηματιστεί στο καπιταλιστικό σύστημα, θα είναι αντιλαϊκή, θα υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ