Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΗ «ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ» ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ
Ζητά να κατοχυρωθούν οι «Παρασκευές για το Μέλλον» ως εμπορικό σήμα!

Ιδρυμα της οικογένειας Τούνμπεργκ και συνδιοργανώτρια των διαδηλώσεων έκαναν σχετική αίτηση στην ΕΕ, αποκάλυψε η «Die Zeit»

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Την κατοχύρωση του «κινήματος» «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for Future) ως εμπορικής ονομασίας ζήτησαν με αίτησή τους η 17χρονη Σουηδή «ακτιβίστρια» Γκρέτα Τούνμπεργκ και η οικογένειά της, όπως αποκαλύπτει έρευνα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit». Θυμίζουμε ότι οι - μαθητικές κυρίως - διαδηλώσεις του προηγούμενου έτους κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ των «πράσινων» επενδύσεων οργανώνονταν κάθε Παρασκευή και καθιερώθηκαν ως «Παρασκευές για το Μέλλον».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτά τα κινήματα - παρότι εκφράζουν τη γνήσια ανησυχία πολλών νέων για την καταστροφή του περιβάλλοντος - ούτε τόσο «αθώα» ούτε τόσο «αυθόρμητα» είναι. Μάλιστα, κάποιοι θεώρησαν ευθαρσώς ότι τους «ανήκουν» και επιδιώκουν να μετατρέψουν τη διαμαρτυρία σε «μπίζνα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Zeit», το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβρη. Η αίτηση γίνεται από ένα μέχρι τώρα άγνωστο ίδρυμα, το «Stiftelsen The Greta Thunberg and Beata Ernman Foundation» με έδρα τη Στοκχόλμη. Η Μπεάτα Ερνμαν είναι η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Τούνμπεργκ απάντησε σε ερώτημα της «Zeit» ότι «το ίδρυμα ιδρύθηκε από την Γκρέτα Τούνμπεργκ και την οικογένειά της» με στόχο την «προώθηση της οικολογικής, κλιματικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, καθώς και της ψυχικής υγείας». Χαρακτήρισε το ίδρυμα ένα «απαραίτητο μέσο για να μπορεί κανείς να δωρίσει χρήματα με διαφάνεια»...

Την προσπάθεια οικειοποίησης και εμπορικής χρήσης των διαδηλώσεων «Παρασκευές για το Μέλλον» υποστήριξε και η Αυστραλο-σουηδή συνδιοργανώτρια των κινητοποιήσεων Τζανίν Ο' Κίφι, η οποία προωθεί - μαζί με τους Τούνμπεργκ - την κατοχύρωση του «εμπορικού σήματος». Στη σχετική αίτηση εμφανίζεται και η ίδια να ζητάει την προστασία εμπορικών σημάτων για σακίδια, καπέλα και πολλά άλλα προϊόντα. «Δεν υπάρχει πρόθεση να κερδίσουμε χρήματα από αυτό», δήλωσε η Ο' Κίφι στη «Zeit», αλλά το όνομα «Παρασκευές για το Μέλλον» «πρέπει να προστατεύεται από ...κατάχρηση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ