ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Εργαλείο διαχείρισης της λαϊκής χρεοκοπίας

Ασήκωτοι φόροι και βαριά χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, διάλυση της γκάμας των δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες. Μόλις στο 3,6% η «συνεισφορά» των νομικών προσώπων στην πίτα των φορολογικών εσόδων

Η διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι ασήκωτοι φόροι και τα βαριά χαράτσια, ταυτόχρονα με την εξαΰλωση των φόρων που πλήρωσαν επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι βασικές συνιστώσες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2012.

Πάνω στα λαϊκά συντρίμμια που αφήνει πίσω της η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα καμαρώνει για την επίτευξη των «δημοσιονομικών στόχων» για το 2012, διάστημα μέσα στο οποίο μόνο για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (χώρια τα χρεολύσια) δαπάνησαν πάνω από 12 δισ. ευρώ, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το μήνα!

Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα) έχουν αμελητέα συμβολή, μόλις 3,6%, στην πίτα των φορολογικών εσόδων, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (12μηνο 2012), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Φορολογικά Εσοδα: Διαμορφώθηκαν στα 47,2 δισ. ευρώ από περίπου 49 δισ. ευρώ για το 2011 με ρυθμό υποχώρησης 3,7%.

-- Σε συμβολικά επίπεδα, μόλις στο 3,6% διαμορφώθηκαν οι φόροι που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), συγκεκριμένα μόλις στα 1,7 δισ. ευρώ, λιγότεροι κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 (2,76 δισ. ευρώ).

-- Η συνολική μάζα των άμεσων φόρων αυξήθηκε στα 21,1 δισ. ευρώ (από 20,3 δισ.) γεγονός που έχει να κάνει με τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που επιβλήθηκαν πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα (φόροι εισοδήματος, χαράτσια «αλληλεγγύης» και επιτηδεύματος).

-- Οι «φόροι στην περιουσία», όπου εμφανίζονται τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απογειώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ (από 1,2 δισ. ευρώ για το 2011) με το ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 141%!

-- Στα παραπάνω στοιχεία δεν εμφανίζεται ολόκληρο το ποσό της ληστείας που συντελέστηκε απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες. Και αυτό γιατί ακόμη τρέχουν οι δόσεις που προέκυψαν από τα τελευταία εκακαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας. Επιπλέον, σωρεύονται και λεγόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» στην Εφορία εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα βαριά χαράτσια.

Οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν ρυθμό μείωσης 8,7%, γεγονός που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Διαμορφώθηκαν στα 26,1 δισ. ευρώ (από 28,6 δισ. ευρώ το 2011). Η μάζα του ΦΠΑ υποχώρησε στα 15,7 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 11,7%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.) κατέγραψαν υποχώρηση 4% (στα 4,46 δισ. ευρώ).

Δαπάνες: Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών δαπανών συρρικνώθηκε κατά 10 δισ. ευρώ, στα 67,6 δισ. ευρώ (από 76,7 δισ. ευρώ).

Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» καταγράφονται στα 16,7 δισ. ευρώ, έναντι 23,9 δισ. ευρώ πού δόθηκαν για τα χρεολύσια εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου δανεισμού (τα οποία δεν εμφανίζονται στο έλλειμμα) και επιπλέον 12 δισ. σε τόκους και ακόμη 541 εκατ. ευρώ για προμήθειες εκταμίευσης των δανείων στον κοιναγορίτικο «Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)!

Οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή αυτές που αφορούν μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 47,1 δισ. ευρώ (από 51,6 δισ. ευρώ) με πτώση 8,6%.

Ελλειμμα: Εμφανίζεται στα 15,69 δισ. ευρώ και διογκώνεται με ρυθμό 1,3 δισ. το μήνα. Σε σύγκριση με το 2011 (22,77 δισ. ευρώ) καταγράφεται υποχώρηση 31%.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Φορο-ασυλία όπως στους ... εφοπλιστές

Τη νομοθετική κατάργηση του φόρου για τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου μεθοδεύει η συγκυβέρνηση με τη σύμφωνα γνώμη της Κομισιόν. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται να επαναφέρουν τη ρύθμιση για το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο», η οποία είχε κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά αποσύρθηκε, προκειμένου να ...τελειοποιηθεί.

Η πρόκληση φτάνει στο απόγειό της με την πλήρη φορολογική ασυλία που δίνεται στους ντόπιους τραπεζίτες, αλλά και στο μελλοντικό μεγαλομέτοχό τους, το κοιναγορίτικο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σε συνέχεια, του πακτωλού με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης καθιερώνουν τώρα και το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» για περίοδο 30 ετών, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» τη χασούρα που θα εμφανίσουν ότι είχαν από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων .

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, τις επόμενες μέρες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Εξετάζεται, επίσης, ο συνυπολογισμός του «αναβαλλόμενου φόρου» στα «σκληρά» λεγόμενα «εποπτικά κεφάλαια» των τραπεζών, έτσι να εμφανίζουν χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΕΑΝ)
Νέα δάνεια για κεφάλαια κίνησης

Σε πλήρες αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι

Την έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης που θα προωθήσει το πρόγραμμα παροχής δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προγράμματα που, με μικρά σχετικά κονδύλια επιχειρούν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση μικρών σχετικά επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες μοιρασιές που κάνει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Το κακό είναι ότι για αρκετούς αυτοαπασχολούμενους, από αυτούς που είτε δεν έχουν προσωπικό είτε απασχολούν ένα - δύο εργαζόμενους, τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως σειρήνες, για να μπορέσουν να σταθούν λίγο περισσότερο στην αγορά, όμως μιλάμε για μια αγορά που αργά ή γρήγορα τους οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή και την υπερχρέωση.

Μεταξύ των άλλων, ανακοινώθηκε ότι στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ανατίθεται η ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που έμειναν αναξιοποίητα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), ύψους 170 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Εγγυοδοσίας του (ΤΕΠΙΧ) ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δανείων για κεφάλαια κίνησης. Η αναλογία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών είναι 1 προς 1, δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ από το ΕΤΕΑΝ άλλο τόσο θα δίνουν δάνειο οι τράπεζες, υπολογίζοντας ότι το τελικό ποσό των δανείων, που θα είναι τετραετούς διάρκειας, θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υπολογίζεται στο 4,5% .

Ακόμη, ενεργοποιείται, όπως ανακοινώθηκε, το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, που θα δίνει εγγυήσεις για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης σε δάνεια. Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι 100 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα εγγυηθεί για δάνεια συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τράπεζες.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η λειτουργία των πέντε ταμείων δανειοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 εκατ. ευρώ, από τα οποία 130 εκατ. από κοινοτικούς πόρους και 185 εκατ. από τις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με επιτόκιο 4% που αφορούν σε κλάδους της γενικής νεανικής επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον τουρισμό - πράσινη οικονομία.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αύξηση ισχύος κατά 6,8% το 2012

Μετά την πρωτοφανή αύξηση της αιολικής ισχύος κατά 23,5% το 2011, η περασμένη χρονιά «έκλεισε» με μια πολύ μικρότερη αύξηση, κατά 6,8% ή 111,75 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), η οποία εκτιμά ότι ο κλάδος μπορεί να «εκτιναχθεί» τα επόμενα 2 χρόνια, αρκεί να υπάρχει «πολιτική σταθερότητα» και «σταθερότητα του επενδυτικού πλαισίου». Πίσω από αυτές τις έννοιες, εύκολα εντοπίζεται η γενικότερη αντίθεση του κεφαλαίου απέναντι σε κάθε φωνή που αντιδρά στη φιλομονοπωλιακή πολιτική και η ειδικότερη αξίωση για ευνοϊκές ρυθμίσεις έναντι των ανταγωνιστών των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, το σύνολο της αιολικής ισχύος, που κατά τα τέλη του 2012 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία, ήταν 1.746 MW (Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά 284,6 MW. Στο Διασυνδεμένο Σύστημα 1.461,4 MW). Στις Περιφέρειες, η Στερεά Ελλάδα παραμένει πρώτη με 548 MW (31,4%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 340,75 ΜW (19,5%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 240,6 MW (13,8%).

Με βάση την συνολική ισχύ τους, η κατάταξη των εταιρειών αιολικής ενέργειας είναι ως εξής: EDF με 298,8 MW (17,1%). «Iberdrola Rokas» με 250,7 MW (14,4%). ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 241,5 MW (13,8%). ENEL Green Power με 200,5 MW (11,5%). ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 146,8 MW (8,4%).

Τα μερίδια αγοράς των εταιρειών κατασκευής ανεμογεννητριών το 2012 ήταν: «Vestas» με 46,6%. «Enercon» με 38,2%. «Gamesa» με 15,2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ