Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Εργαλείο διαχείρισης της λαϊκής χρεοκοπίας

Ασήκωτοι φόροι και βαριά χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, διάλυση της γκάμας των δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες. Μόλις στο 3,6% η «συνεισφορά» των νομικών προσώπων στην πίτα των φορολογικών εσόδων

Η διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι ασήκωτοι φόροι και τα βαριά χαράτσια, ταυτόχρονα με την εξαΰλωση των φόρων που πλήρωσαν επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι βασικές συνιστώσες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2012.

Πάνω στα λαϊκά συντρίμμια που αφήνει πίσω της η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα καμαρώνει για την επίτευξη των «δημοσιονομικών στόχων» για το 2012, διάστημα μέσα στο οποίο μόνο για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (χώρια τα χρεολύσια) δαπάνησαν πάνω από 12 δισ. ευρώ, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το μήνα!

Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα) έχουν αμελητέα συμβολή, μόλις 3,6%, στην πίτα των φορολογικών εσόδων, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (12μηνο 2012), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Φορολογικά Εσοδα: Διαμορφώθηκαν στα 47,2 δισ. ευρώ από περίπου 49 δισ. ευρώ για το 2011 με ρυθμό υποχώρησης 3,7%.

-- Σε συμβολικά επίπεδα, μόλις στο 3,6% διαμορφώθηκαν οι φόροι που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), συγκεκριμένα μόλις στα 1,7 δισ. ευρώ, λιγότεροι κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 (2,76 δισ. ευρώ).

-- Η συνολική μάζα των άμεσων φόρων αυξήθηκε στα 21,1 δισ. ευρώ (από 20,3 δισ.) γεγονός που έχει να κάνει με τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που επιβλήθηκαν πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα (φόροι εισοδήματος, χαράτσια «αλληλεγγύης» και επιτηδεύματος).

-- Οι «φόροι στην περιουσία», όπου εμφανίζονται τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απογειώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ (από 1,2 δισ. ευρώ για το 2011) με το ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 141%!

-- Στα παραπάνω στοιχεία δεν εμφανίζεται ολόκληρο το ποσό της ληστείας που συντελέστηκε απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες. Και αυτό γιατί ακόμη τρέχουν οι δόσεις που προέκυψαν από τα τελευταία εκακαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας. Επιπλέον, σωρεύονται και λεγόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» στην Εφορία εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα βαριά χαράτσια.

Οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν ρυθμό μείωσης 8,7%, γεγονός που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Διαμορφώθηκαν στα 26,1 δισ. ευρώ (από 28,6 δισ. ευρώ το 2011). Η μάζα του ΦΠΑ υποχώρησε στα 15,7 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 11,7%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.) κατέγραψαν υποχώρηση 4% (στα 4,46 δισ. ευρώ).

Δαπάνες: Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών δαπανών συρρικνώθηκε κατά 10 δισ. ευρώ, στα 67,6 δισ. ευρώ (από 76,7 δισ. ευρώ).

Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» καταγράφονται στα 16,7 δισ. ευρώ, έναντι 23,9 δισ. ευρώ πού δόθηκαν για τα χρεολύσια εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου δανεισμού (τα οποία δεν εμφανίζονται στο έλλειμμα) και επιπλέον 12 δισ. σε τόκους και ακόμη 541 εκατ. ευρώ για προμήθειες εκταμίευσης των δανείων στον κοιναγορίτικο «Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)!

Οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή αυτές που αφορούν μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 47,1 δισ. ευρώ (από 51,6 δισ. ευρώ) με πτώση 8,6%.

Ελλειμμα: Εμφανίζεται στα 15,69 δισ. ευρώ και διογκώνεται με ρυθμό 1,3 δισ. το μήνα. Σε σύγκριση με το 2011 (22,77 δισ. ευρώ) καταγράφεται υποχώρηση 31%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ