Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΕΑΝ)
Νέα δάνεια για κεφάλαια κίνησης

Σε πλήρες αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι

Την έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης που θα προωθήσει το πρόγραμμα παροχής δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Γ. Γεροντούκος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προγράμματα που, με μικρά σχετικά κονδύλια επιχειρούν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση μικρών σχετικά επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες μοιρασιές που κάνει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Το κακό είναι ότι για αρκετούς αυτοαπασχολούμενους, από αυτούς που είτε δεν έχουν προσωπικό είτε απασχολούν ένα - δύο εργαζόμενους, τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως σειρήνες, για να μπορέσουν να σταθούν λίγο περισσότερο στην αγορά, όμως μιλάμε για μια αγορά που αργά ή γρήγορα τους οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή και την υπερχρέωση.

Μεταξύ των άλλων, ανακοινώθηκε ότι στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ανατίθεται η ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που έμειναν αναξιοποίητα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), ύψους 170 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Εγγυοδοσίας του (ΤΕΠΙΧ) ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δανείων για κεφάλαια κίνησης. Η αναλογία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών είναι 1 προς 1, δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ από το ΕΤΕΑΝ άλλο τόσο θα δίνουν δάνειο οι τράπεζες, υπολογίζοντας ότι το τελικό ποσό των δανείων, που θα είναι τετραετούς διάρκειας, θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υπολογίζεται στο 4,5% .

Ακόμη, ενεργοποιείται, όπως ανακοινώθηκε, το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, που θα δίνει εγγυήσεις για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης σε δάνεια. Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι 100 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα εγγυηθεί για δάνεια συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τράπεζες.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η λειτουργία των πέντε ταμείων δανειοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 315 εκατ. ευρώ, από τα οποία 130 εκατ. από κοινοτικούς πόρους και 185 εκατ. από τις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με επιτόκιο 4% που αφορούν σε κλάδους της γενικής νεανικής επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον τουρισμό - πράσινη οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ