ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία άνευ σημασίας και διαρκές αιματοκύλισμα

Από το μακελειό στη στάση τρόλεϊ χτες
Από το μακελειό στη στάση τρόλεϊ χτες
ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η σύγκρουση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ και των πολιτοφυλακών στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) κλιμακώνεται με νέα αιματοχυσία, ενώ εντείνεται και το διπλωματικό παζάρι με τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες χτες.

Χτες το πρωί, από πυρά πυροβολικού σε στάση τρόλεϊ στο Ντονέτσκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι και τραυματίστηκαν ακόμα περισσότεροι με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη του εγκλήματος αυτού. Ωστόσο, το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας το θέμα έκανε λόγο για «σοβαρότατη προβοκάτσια». Ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατάφωρη προβοκάτσια που έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση». Λίγο μετά το χτύπημα του λεωφορείου, οι πολιτοφύλακες μετέφεραν στο σημείο 20 περίπου Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι χλευάστηκαν από κατοίκους στην περιοχή που αγανακτισμένοι τούς έδειχναν τα κατεστραμμένα σπίτια τους από το ουκρανικό πυροβολικό.

Συνολικά, στην ανατολική Ουκρανία υπολογίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41 άνθρωποι (στρατιώτες, πολιτοφύλακες και άμαχοι), ενώ στη διάρκεια των 9 μηνών που διαρκεί η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αντιδραστικής κυβέρνησης οι νεκροί ξεπερνάνε τις 5.000 και τις 10.000 οι τραυματίες σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του «σχήματος Νορμανδίας» (Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας) συμφώνησαν στη «διακοπή των εχθροπραξιών και να αποσυρθούν τα βαρέα όπλα σύμφωνα με τη γραμμή επαφής», που ορίζεται από τις συμφωνίες του Μινσκ τον Σεπτέμβρη του 2014. Ωστόσο, αυτή η δήθεν εκεχειρία στην πραγματικότητα ποτέ δεν τηρήθηκε και όλα δείχνουν ότι δε θα τηρηθεί και τώρα. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει στείλει 9.000 στρατιώτες και 500 άρματα μάχης για να ενισχύσουν τους πολιτοφύλακες (κάτι που η ίδια αρνείται) και την ίδια στιγμή ενισχύει με επιστρατεύσεις τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ μετά από σφοδρές μάχες γύρω από το κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, χάνοντας και επιπλέον 10 στρατιώτες.


ΡΩΣΙΑ - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Πάνω από 50% υπέρ του Στάλιν

Ο Ιωσήφ Στάλιν
Ο Ιωσήφ Στάλιν
ΜΟΣΧΑ.--

Πάνω από το 50% των Ρώσων αναγνωρίζει «θετικό» ρόλο στον Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε. Συγκεκριμένα, το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Στάλιν διαδραμάτισε «αναμφίβολα θετικό» ρόλο ενώ το 36% δήλωσε ότι «μάλλον θετικό» ρόλο. Τη δημοσκόπηση οργάνωσε το «κέντρο Λεβάδα» σε δείγμα 1.600 ενηλίκων από 134 πόλεις.

Τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται μέσα σε συνθήκες όξυνσης του αντικομμουνισμού και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Οι αστικές κυβερνήσεις καλλιεργούν σχεδιασμένα έναν μεγαλοϊδεατισμό, επικίνδυνο για τα λαϊκά στρώματα, με στόχο τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στις επιδιώξεις του ρωσικού κεφαλαίου.

Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, συνώνυμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ξυπνά σε μεγάλα τμήματα και του ρωσικού λαού «μνήμες» από τις κατακτήσεις που απολάμβανε επί σοσιαλισμού. Μάλιστα, ειδικά την περίοδο που στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και του σοβιετικού κράτους ήταν ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τσουγκασβίλι (Στάλιν), μπήκαν οι βάσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, την παραγωγική βάση που με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής έδωσε πρωτόγνωρη ώθηση στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και επέτρεψε την οργάνωση της οικονομίας με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Γι' αυτό άλλωστε και ο Στάλιν δέχεται από τους πρώτους τα πυρά του «ελεύθερου κόσμου», και φυσικά των απολογητών του, με κάθε (και «αριστερή») απόχρωση.


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διάσκεψη στο Λονδίνο για το πρόσχημα των «τζιχαντιστών»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΟΚΙΟ.--

Την πιθανότητα συγκρότησης ομάδας ειδικών, με στόχο την ανάσχεση νέου κύματος μισθοφόρων στις τάξεις των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ και την «ανακοπή» κάθε πιθανής πηγής χρηματοδότησής τους, φαίνεται πως εξέταζαν χτες στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών 21 εκ των περίπου 60 χωρών που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική, νέα «συμμαχία προθύμων» της Ουάσιγκτον, που αξιοποιούν στο έπακρο το πρόσχημα της δράσης του δικού τους δημιουργήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ξένους μισθοφόρους της οργάνωσης και δη σε αυτούς που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και οι οποίοι ανέρχονται (σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΙΝΤΕΡΠΟΛ) σε τουλάχιστον 5.000 άτομα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Λάνκαστερ Χάουζ του Λονδίνου με «οικοδεσπότες» τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και ΗΠΑ Τζον Κέρι, συμμετείχαν οι ομόλογοί τους από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ιράκ, την Ιταλία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λάνκαστερ Χάουζ, προηγήθηκε στο Λονδίνο η συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι χάρη στις προσπάθειες του ιρακινού στρατού οι «τζιχαντιστές» σταμάτησαν την προέλασή τους.

Αντίθετη εικόνα ωστόσο σχετικά με τις «ικανότητες» του ιρακινού στρατού, παρουσίασε με δηλώσεις του χτες στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Στιούαρτ Τζόουνς, υποστηρίζοντας ότι τα όποια επιτεύγματα σε βάρος των «τζιχαντιστών» οφείλονται στις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Εκτιμάμε πως οι επιδρομές έχουν πλέον σκοτώσει πάνω από 6.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ», είπε ο Αμερικανός πρέσβης προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν «υποβάθμιση του ΙΚ και την ανικανότητά του να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις του εντός Ιράκ».

Αγωνία για την τύχη των Ιαπώνων ομήρων

Το ίδιο 24ωρο στο Τόκιο κλιμακωνόταν η αγωνία για την τύχη των δύο Ιαπώνων, ηλικίας 42 και 47 ετών, που κρατούνται όμηροι στα χέρια «τζιχαντιστών» στη Συρία και απειλούνται με αποκεφαλισμό ως τις 5.50 π.μ. σήμερα (ώρα Γκρίνουιτς), εάν οι ιαπωνικές αρχές δεν τους καταβάλουν λύτρα 200.000.000 δολαρίων.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε πως οι ιαπωνικές αρχές καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για την απελευθέρωση των ομήρων, μολονότι επισήμως αυτές δεν έχουν δεχθεί κανένα απολύτως μήνυμα από το ΙΚ, μετά τη δημοσιοποίηση του απειλητικού βίντεο των «τζιχαντιστών» στις αρχές της βδομάδας. Ο Σούγκα αρνήθηκε πάντως να απαντήσει εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο καταβολής των λύτρων στο ΙΚ προκειμένου να διασωθούν οι Ιάπωνες κρατούμενοι. Ρόλο μεσολάβησης στην κρίση ομήρων φάνηκε πάντως να παίζει ο ειδικός επί του ισλαμικού δικαίου και πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντοσίντα του Κιότο, Κο Νακάτα.


ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στα σκαριά» στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία

Δημοσιεύματα φέρουν τη Μόσχα να θέλει δικαιώματα χρήσης σε αεροπορική βάση στην Πάφο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ενδιαφέρον της Ρωσίας να ζητήσει «στρατιωτικές διευκολύνσεις», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις που έκανε χτες, ενόψει της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα στα τέλη Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληξη συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας. Τα κυπριακά ΜΜΕ θύμιζαν χτες ότι στο παρελθόν, η Κύπρος είχε παραχωρήσει στη Ρωσία διευκολύνσεις ελλιμενισμού ρωσικών σκαφών στη Λεμεσό, ενώ πρόσθεταν ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται σήμερα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Ηδη, μερίδες της κυπριακής αστικής τάξης «σιγοντάρουν» ανοιχτά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προχτές, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλήκκας είπε πως η Κύπρος θα έπρεπε «να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση για να κερδίσει γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όπως η Κύπρος έχει κάνει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, παρόμοια συμφωνία θα έπρεπε να υπογραφεί και με τη Ρωσία ώστε να της παρασχεθούν οι διευκολύνσεις που η Ρωσία «χρειάζεται». Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια ουσιαστική σύγκλιση συμφερόντων που θα εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες. Θυμίζουμε ότι η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» χρησιμοποιήθηκε από γαλλικά μαχητικά πρόσφατα, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των «τζιχαντιστών».

Το θέμα των στρατιωτικών σχέσεων Ρωσίας - Κύπρου αναμόχλευσε και ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, που προχτές το συμπεριέλαβε στα ζητήματα που οι δυο πλευρές συζητούν ενόψει του ταξιδιού Αναστασιάδη. Οταν ρωτήθηκε για το Κυπριακό, ο Οσάτσι περιορίστηκε να απαντήσει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις «και θα δούμε τι θα γίνει». Ακόμα, σχετικά με το πώς η προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας στον οικονομικό τομέα (βλέπε πρόσφατη πρόταση Πούτιν για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας) επηρεάζει τη στάση της Ρωσίας, τόνισε προσεκτικά: «Νομίζω ότι εμείς είχαμε πάντα καλές σχέσεις και με τη Τουρκία και με την Κύπρο και αυτές οι σχέσεις βρίσκονταν πάντα σε ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, η ενδεχόμενη αποχώρηση του γαλλικού κολοσσού «Total» από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να προκαλεί «αναταραχή» στον αστικό κόσμο της Κύπρου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε προχτεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων, ανέφερε ότι η Λευκωσία ετοιμάζει εναλλακτικές λύσεις για συζήτηση με την πολυεθνική, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ενεργειακά «οικόπεδα» των οποίων η έρευνα ωστόσο ανατέθηκε σε άλλα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ