Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διάσκεψη στο Λονδίνο για το πρόσχημα των «τζιχαντιστών»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΟΚΙΟ.--

Την πιθανότητα συγκρότησης ομάδας ειδικών, με στόχο την ανάσχεση νέου κύματος μισθοφόρων στις τάξεις των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ και την «ανακοπή» κάθε πιθανής πηγής χρηματοδότησής τους, φαίνεται πως εξέταζαν χτες στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών 21 εκ των περίπου 60 χωρών που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική, νέα «συμμαχία προθύμων» της Ουάσιγκτον, που αξιοποιούν στο έπακρο το πρόσχημα της δράσης του δικού τους δημιουργήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ξένους μισθοφόρους της οργάνωσης και δη σε αυτούς που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και οι οποίοι ανέρχονται (σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΙΝΤΕΡΠΟΛ) σε τουλάχιστον 5.000 άτομα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Λάνκαστερ Χάουζ του Λονδίνου με «οικοδεσπότες» τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και ΗΠΑ Τζον Κέρι, συμμετείχαν οι ομόλογοί τους από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ιράκ, την Ιταλία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λάνκαστερ Χάουζ, προηγήθηκε στο Λονδίνο η συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι χάρη στις προσπάθειες του ιρακινού στρατού οι «τζιχαντιστές» σταμάτησαν την προέλασή τους.

Αντίθετη εικόνα ωστόσο σχετικά με τις «ικανότητες» του ιρακινού στρατού, παρουσίασε με δηλώσεις του χτες στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Στιούαρτ Τζόουνς, υποστηρίζοντας ότι τα όποια επιτεύγματα σε βάρος των «τζιχαντιστών» οφείλονται στις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Εκτιμάμε πως οι επιδρομές έχουν πλέον σκοτώσει πάνω από 6.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ», είπε ο Αμερικανός πρέσβης προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν «υποβάθμιση του ΙΚ και την ανικανότητά του να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις του εντός Ιράκ».

Αγωνία για την τύχη των Ιαπώνων ομήρων

Το ίδιο 24ωρο στο Τόκιο κλιμακωνόταν η αγωνία για την τύχη των δύο Ιαπώνων, ηλικίας 42 και 47 ετών, που κρατούνται όμηροι στα χέρια «τζιχαντιστών» στη Συρία και απειλούνται με αποκεφαλισμό ως τις 5.50 π.μ. σήμερα (ώρα Γκρίνουιτς), εάν οι ιαπωνικές αρχές δεν τους καταβάλουν λύτρα 200.000.000 δολαρίων.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε πως οι ιαπωνικές αρχές καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για την απελευθέρωση των ομήρων, μολονότι επισήμως αυτές δεν έχουν δεχθεί κανένα απολύτως μήνυμα από το ΙΚ, μετά τη δημοσιοποίηση του απειλητικού βίντεο των «τζιχαντιστών» στις αρχές της βδομάδας. Ο Σούγκα αρνήθηκε πάντως να απαντήσει εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο καταβολής των λύτρων στο ΙΚ προκειμένου να διασωθούν οι Ιάπωνες κρατούμενοι. Ρόλο μεσολάβησης στην κρίση ομήρων φάνηκε πάντως να παίζει ο ειδικός επί του ισλαμικού δικαίου και πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντοσίντα του Κιότο, Κο Νακάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ