Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
45ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Στο επίκεντρο στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου και πετρέλαια

Αστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες στην ετήσια συνάντηση της πλουτοκρατίας στο Νταβός της Ελβετίας
Αστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες στην ετήσια συνάντηση της πλουτοκρατίας στο Νταβός της Ελβετίας
ΒΕΡΝΗ.--

Οι προσπάθειες διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης ώστε να εξασφαλίζονται η κερδοφορία του κεφαλαίου και η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων και επίσης η ανησυχία από τις απώλειες από τη μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ήταν δύο από τα θέματα που κυριάρχησαν στις χθεσινές εργασίες της δεύτερης μέρας του 45ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ιδρυτής του Φόρουμ, καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ισχυρίστηκε ότι η φετινή διοργάνωση προσφέρει δυνατότητες «ενημέρωσης και δικτύωσης για όλους», δίνοντας έμφαση σε όλα τα «μείζονα θέματα στην παγκόσμια ατζέντα, τις περιφερειακές ατζέντες, αλλά και την ατζέντα της βιομηχανίας».

Στους παράγοντες διεθνούς αβεβαιότητας ειδικοί οικονομολόγοι και αναλυτές περιέλαβαν τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ζήτημα των ομολόγων, τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ιαπωνία, τις επιπτώσεις από το διεθνή «κατήφορο» του πετρελαίου σε χώρες, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, αλλά και τις εκλογές στην Ελλάδα.

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν στο Φόρουμ την απόφαση του Οργανισμού να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή, παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων στην εξόρυξη -λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος- θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής. Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας «Eni Spa», είπε ότι «εάν ο ΟΠΕΚ δεν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην τιμή του πετρελαίου», μελλοντικά η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί «πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι».

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε το αποτέλεσμα της ετήσιας έρευνας της εταιρείας συμβούλων PwC, που καταγράφει απόψεις και προβλέψεις από 1.300 διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων σε 77 χώρες, όπου η απαισιοδοξία ανέρχεται σε ποσοστά-ρεκόρ. Μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανή μία ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μέσα στο 2015, ενώ το ποσοστό εκείνων που περιμένουν επιδείνωση έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας πλέον το 20%. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι προβλέψεις στην Ευρώπη, όπου μόλις το 16% των CEOs περιμένουν βελτίωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ασία κυμαίνεται στο 45%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ