Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στα σκαριά» στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία

Δημοσιεύματα φέρουν τη Μόσχα να θέλει δικαιώματα χρήσης σε αεροπορική βάση στην Πάφο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ενδιαφέρον της Ρωσίας να ζητήσει «στρατιωτικές διευκολύνσεις», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις που έκανε χτες, ενόψει της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα στα τέλη Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληξη συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας. Τα κυπριακά ΜΜΕ θύμιζαν χτες ότι στο παρελθόν, η Κύπρος είχε παραχωρήσει στη Ρωσία διευκολύνσεις ελλιμενισμού ρωσικών σκαφών στη Λεμεσό, ενώ πρόσθεταν ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται σήμερα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Ηδη, μερίδες της κυπριακής αστικής τάξης «σιγοντάρουν» ανοιχτά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προχτές, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλήκκας είπε πως η Κύπρος θα έπρεπε «να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση για να κερδίσει γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όπως η Κύπρος έχει κάνει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, παρόμοια συμφωνία θα έπρεπε να υπογραφεί και με τη Ρωσία ώστε να της παρασχεθούν οι διευκολύνσεις που η Ρωσία «χρειάζεται». Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια ουσιαστική σύγκλιση συμφερόντων που θα εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες. Θυμίζουμε ότι η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» χρησιμοποιήθηκε από γαλλικά μαχητικά πρόσφατα, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των «τζιχαντιστών».

Το θέμα των στρατιωτικών σχέσεων Ρωσίας - Κύπρου αναμόχλευσε και ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, που προχτές το συμπεριέλαβε στα ζητήματα που οι δυο πλευρές συζητούν ενόψει του ταξιδιού Αναστασιάδη. Οταν ρωτήθηκε για το Κυπριακό, ο Οσάτσι περιορίστηκε να απαντήσει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις «και θα δούμε τι θα γίνει». Ακόμα, σχετικά με το πώς η προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας στον οικονομικό τομέα (βλέπε πρόσφατη πρόταση Πούτιν για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας) επηρεάζει τη στάση της Ρωσίας, τόνισε προσεκτικά: «Νομίζω ότι εμείς είχαμε πάντα καλές σχέσεις και με τη Τουρκία και με την Κύπρο και αυτές οι σχέσεις βρίσκονταν πάντα σε ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, η ενδεχόμενη αποχώρηση του γαλλικού κολοσσού «Total» από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να προκαλεί «αναταραχή» στον αστικό κόσμο της Κύπρου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε προχτεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων, ανέφερε ότι η Λευκωσία ετοιμάζει εναλλακτικές λύσεις για συζήτηση με την πολυεθνική, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ενεργειακά «οικόπεδα» των οποίων η έρευνα ωστόσο ανατέθηκε σε άλλα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ