ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΚΑΣΜΙΡ
Νέο ξέσπασμα της βίας

Ινδός στρατιώτης στο Κασμίρ κοιτά προσεκτικά γύρω του. Η βία αναζωπυρώνεται στο κρατίδιο

Associated Press

Ινδός στρατιώτης στο Κασμίρ κοιτά προσεκτικά γύρω του. Η βία αναζωπυρώνεται στο κρατίδιο
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες σε δύο επιθέσεις αγνώστων σε στάση λεωφορείου και λαϊκή αγορά με χειροβομβίδες, στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αστυνομία αποδίδει τις δύο ενέργειες σε «ισλαμιστές εξτρεμιστές». Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό της βίας στο κρατίδιο από την 1η του Οκτώβρη, όταν είχε γίνει η επίθεση στο Κοινοβούλιό του, με 38 νεκρούς και 60 τραυματίες.

Σε άλλα επεισόδια στο κρατίδιο, σε χωριό που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια της Σριναγκάρ ένας μαχητής ισλαμικής οργάνωσης σκοτώθηκε μετά από 14ωρη μάχη με τη Δύναμη Συνοριακής Ασφάλειας. Ενώ 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σριναγκάρ δύο αντάρτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των αρχών σε κρησφύγετό τους.

Βία και αναταραχή στην Ινδία...

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, συγκάλεσε χτες «έκτακτη σύσκεψη» αντιμετώπισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω της θρησκευτικής βίας στη χώρα. Η πρωτοβουλία του σκληροπυρηνικού Βίσουα Χίντου Παρισάντ να πραγματοποιήσει «περιοδεία σε όλη την Ινδία» της στάχτης των θυμάτων της πυρκαγιάς στο τρένο της Αχμενταμπάντ τον περασμένο μήνα θορυβεί πολλούς, αφού αποτελεί μια αφορμή ξεσπάσματος νέας καμπάνιας αντιποίνων, σαν κι αυτή στο Γκουζαράτ, που είχε πάνω από 700 νεκρούς.

Το Βίσουα Χίντου Παρισάντ (VHP), ιδεολογικός σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος, πάει τα πράγματα στα άκρα, την ώρα που ο Βάτζπαϊ επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση φοβούμενος ότι θα προκύψει πολιτική αστάθεια σε βάρος του. Την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Γκουζαράτ, Αχμενταμπάντ, όπου εξακολουθεί να ισχύει μερικώς απαγόρευση κυκλοφορίας, η αστυνομία σκότωσε 5 παραβάτες της, ενώ ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Σε άλλο επεισόδιο στην πόλη αυτή, μια ομάδα έξαλλων ινδουιστών έβαλε φωτιά σε 50 καταστήματα μουσουλμάνων.

Στην Μπανγκαλόρ οι ινδουιστές ανακάλυψαν έναν καινούριο στόχο του μίσους τους: Τους χριστιανούς. Αλλη μια οργάνωση που διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα, το RSS, κατηγόρησε τους χριστιανούς ότι με «χρηματοδότηση από το εξωτερικό» προσπαθούν να δωροδοκήσουν φτωχούς Ινδούς για να εκχριστιανιστούν.

Δίκη για την υπόθεση Περλ

Στο Πακιστάν, άρχισε χτες σε «ειδικό αντιτρομοκρατικό δικαστήριο» και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη του Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σεΐχ, που μαζί με άλλα δέκα άτομα αντιμετωπίζει την κατηγορία απαγωγής και δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ. Επτά από τους κατηγορουμένους δικάζονται ερήμην. Ολοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Η δίκη έρχεται μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, με σκληρές πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ για τη δίκη αλλά και γενικότερα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας των τρομοκρατών ισλαμιστών» από τον δικτάτορα στρατηγό Μουσαράφ. Είναι χαρακτηριστικό πως η εφημερίδα Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, σε ρεπορτάζ της για την επίθεση με χειροβομβίδες την Κυριακή σε χριστιανικό ναό, που κόστισε τη ζωή 5 ανθρώπων, εκ των οποίων τρεις Αμερικανοί, έβαλε τον τίτλο «Οι Αμερικανοί είναι στόχοι».

ΕΕ - ΗΠΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Αρχισαν τα αντίποινα...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Από το επίπεδο της λεκτικής, στο επίπεδο της οικονομικής αντιπαράθεσης περνά η ΕΕ με την επιβολή αντιποίνων για τους αμερικανικούς δασμούς στο χάλυβα και ήδη έχει καταρτισθεί μία πολύ συγκεκριμένη λίστα προϊόντων, που σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», είναι καθαρά «πολιτική».

Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε στις 15 χώρες - μέλη έναν κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα, εναντίον των οποίων θα μπορούσαν να ληφθούν αντίμετρα, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Για το περιεχόμενο του καταλόγου, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι περιλαμβάνει προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, χάλυβα και γεωργικά και αναμένεται να επιβληθούν τσουχτεροί τελωνειακοί δασμοί κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Ο κατάλογος μπορεί να τροποποιηθεί από τις χώρες - μέλη και στη συνέχεια πρέπει να υποβληθεί στον ΠΟΕ, ως τις 20 Μάη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Πασκάλ Λαμί. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει σύντομα στην ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή τα αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων, στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, για τις αποζημιώσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η «Wall Street» στο άρθρο της ανέφερε ότι η λίστα έχει πολιτικό χαρακτήρα καθώς «χτυπάει» τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις αμερικανικές πολιτείες, που θεωρούνται κρίσιμες, με οριακή πλειοψηφία για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους το 2004. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν από την Τετάρτη φορολογία από 8% ως 30% σε ορισμένες εισαγωγές χάλυβα, η οποία πλήττει κυρίως τους Ευρωπαίους.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Πέφτουν οι μάσκες

Πολ Γουόλφοβιτς: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε χρειάζονται αποδείξεις για να δικαιολογήσουν την επίθεση στο Ιράκ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επιτέλους ...κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος, που δε φείδεται ούτε προς χάριν των εντυπώσεων... ο Πολ Γουόλφοβιτς, δεύτερος στην ιεραρχία του Πενταγώνου, δήλωσε χθες, σαφέστατα, ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε χρειάζονται αποδείξεις για να "δικαιολογήσουν" την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ».

Την ώρα που η Βαγδάτη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επάνοδο των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, Ο Γουόλφοβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό CNN, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δε θεωρούν αναγκαίο να έχουν αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής, πριν αναλάβουν δράση για να τον σταματήσουν.

Υποστηρικτής της σκληρής πολιτικής έναντι του Ιράκ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο οι ΗΠΑ προτίθενται να επιλύσουν, όπως έκανε σαφές και ο Πρόεδρος Μπους. «Δε νομίζω ότι ο Πρόεδρος έχει πει ποια θα είναι αυτή η λύση, αλλά δεν είναι λύση να περιμένεις για πάντα», είπε ο Γουόλφοβιτς, ενώ, σε άλλη συνέντευξή του, στο PBS, αρνήθηκε ότι η έξαρση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αποτελεί τροχοπέδη για τα σχέδια των ΗΠΑ ως προς το Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, σε συνέντευξη στους Financial Times, δήλωσε ότι απορρίπτει την ιδέα να αποδεχτούν τα αραβικά κράτη που διατηρούν φιλικούς δεσμούς με τη Δύση μία νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι Αραβες αναζητούν διπλωματική λύση στο ζήτημα του Ιράκ, ανεξαρτήτως της όποιας προόδου στις συνομιλίες για τον τερματισμό της παλαιστινιακής εξέγερσης εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαίνονται οι μάχες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ανηλεείς και φυσικά αιματηρές είναι οι συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του Στρατού της Κολομβίας και των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» - (FARC - ΕΡ), αλλά η πιο δυσοίωνη εξέλιξη είναι οι δηλώσεις του στρατηγού Μάρτιν Καρένο, διοικητή του Δεύτερου Σώματος Στρατού ότι οι FARC - ΕΡ έχουν τις βάσεις τους στη Βενεζουέλα!

Ο στρατηγός Καρένο ανακοίνωσε ότι αντάρτες του FARC εισέβαλαν στην πολιτεία Νόρτε δε Σανταντέρ, στη βορειοανατολική Κολομβία, από το κρατίδιο Τατσίρα της Βενεζουέλας. Εντοπίστηκαν από τους στρατιώτες και οι «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, ενεπλάκησαν σε μάχες, που είχαν ως συνέπεια να υποστούν σημαντικές απώλειες και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Καρένο, έχασαν τη ζωή τους 17 στρατιώτες και 21 αντάρτες, ενώ τραυματίστηκαν 12 στρατιώτες. Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια, αφότου διεκόπησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, τον προηγούμενο μήνα.

Πάντως, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας διέψευσαν αυτές τις δηλώσεις, λέγοντας ότι έχουν κάνει αρκετές περιπολίες στη μεθοριακή περιοχή, αλλά δεν εντόπισαν ομάδες ενόπλων, διαβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι συνεργάζονται στενά με τον κολομβιανό στρατό. Δεν πρόκειται, πάντως, για κάτι καινοφανές, καθώς πολλάκις η κυβέρνηση της Κολομβίας και όχι μόνον έχει εκτοξεύσει κατηγορίες προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ότι υποστηρίζει τις FARC - ΕΡ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εγκρίθηκε αλλά έπεται συνέχεια;

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Εστω με υπέρμετρες δυσκολίες, πολλά παρατράγουδα αλλά και το ενδεχόμενο μίας συνταγματικής κρίσης, το επίμαχο νομοσχέδιο του καγκελαρίου Γκέρχαντ Σρέντερ για τη μετανάστευση, εγκρίθηκε χτες από την ομοσπονδιακή άνω Βουλή της Γερμανίας, την Μπούντεσρατ, με μικρή πλειοψηφία και έπειτα από διάσπαση των ψήφων στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει εγκριθεί ήδη από την Μπούντεσταγκ, επιδιώκει να επιβάλει έναν έλεγχο στη μετανάστευση και να την προσαρμόσει στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, επιτρέποντας την περιορισμένη είσοδο ειδικευμένων ξένων εργατών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο αυτό οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της γερμανικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δε διαθέτει πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ, αλλά ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του ανατολικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου όπου υπάρχει κυβερνητική συγκατοίκηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) Μάνφρεντ Στόλπε, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, επιτρέποντας έτσι την ψήφισή του. Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης κυβερνητικός του εταίρος Γεργκ Σένμπομ καταψήφισε το νομοσχέδιο, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της γερμανικής Ανω Βουλής. Η εξέλιξη αυτή κάνει τους Χριστιανοδημοκράτες να αμφισβητούν την εγκυρότητα της ψήφου του Βραδεμβούργου, με αποτέλεσμα τώρα να απειλείται συνταγματική κρίση, καθώς το Σύνταγμα της Γερμανίας προβλέπει ότι κάθε κρατίδιο έχει ενιαία ψήφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ