Κινητοποίηση τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων
Στο κάλεσμα του Συνδικάτου ανταποκρίθηκαν σωματεία και συνδικαλιστές από κλάδους και χώρους δουλειάς στους οποίους τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή ή ακόμα και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας απειλούν καθημερινά την ασφάλεια, την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.
Την ανάγκη να συντονιστεί η διεκδίκηση «για αυτό που φαντάζει αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι, δηλαδή να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να επιστρέφουμε ξανά υγιείς στο σπίτι μας», τόνισε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Τα δυστυχήματα με θύματα διανομείς, ο νεκρός εργάτης στην COSCO, ο θάνατος ενός εργαζόμενου στον ΗΣΑΠ και ο τραυματισμός συναδέλφων του, ο οικοδόμος που έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο στα Οινόφυτα, είναι οι πιο πρόσφατοι κρίκοι της ατέλειωτης αλυσίδας των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους στο μεροκάματο, όπως υπενθύμισε στην εισηγητική του ομιλία.
Τα εργατικά «ατυχήματα» αντικειμενικά συνδέονται, όπως εξήγησε, με μια σειρά νόμους προηγούμενων ετών που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησαν τα ΒΑΕ σε κάποιους κλάδους, αλλά και με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που «δίνει αβάντα στην εργοδοσία, για να κάνει ουσιαστικά ό,τι γουστάρει, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και βάζοντας σε δεύτερο πλάνο ακόμη και την ίδια τη ζωή μας».
«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας, να πηγαίνουμε στην δουλειά μας και να επιστρέφουμε σώοι και αβλαβείς στο σπίτι μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η συναδελφικότητα, η ταξική μας αλληλεγγύη για να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό εργάτη είναι δεδομένη, χρειάζεται όμως να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας, η πίεση προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση».
«Το κέρδος είναι αυτό που σκοτώνει», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και επισήμανε τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνουν οι ατελείωτες υπερωρίες και η εντατικοποίηση. Αναφερόμενος στη λειτουργία των μεικτών Επιτροπών στη Ζώνη κατήγγειλε την υπονόμευσή τους από τους εργοδότες, που έχουν φτάσει στο σημείο να κατηγορούν τα μέλη του Συνδικάτου που συμμετέχουν σε αυτές για θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», καθίζοντας στο σκαμνί μέχρι και εργαζόμενους που επέζησαν από αυτά.
Στο πρόσφατο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν συνάδελφό τους και τον πολυήμερο αγώνα που πυροδότησε, αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). «Πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και αντικείμενο καθημερινής πάλης το πώς θα γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας», ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε πως εκτός από τα «ατυχήματα» σοβαρό ζήτημα αποτελούν και οι επαγγελματικές ασθένειες.
Το ...παιχνίδι των επιχειρήσεων και των εργολάβων που πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, όσον αφορά τις ευθύνες για τα μέτρα προστασίας και τα εργατικά «ατυχήματα», κατήγγειλε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.
«Κάθε μέρα τσακιζόμαστε, κάθε μέρα σακατευόμαστε», σημείωσε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εξηγώντας πως όσον αφορά τους διανομείς που τραυματίζονται, είτε πιο ελαφρά είτε πιο βαριά, την ώρα της δουλειάς το μέτρημα έχει χαθεί.
Τους «κόφτες» που στερούν από εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας και τραυματισμούς την αναπηρική σύνταξη, αναγκάζοντας σακατεμένους ανθρώπους να ψάχνουν δουλειά στην οικοδομή ή να προσπαθούν να αλλάξουν κλάδο στα 60 τους χρόνια, κατήγγειλε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Τη συχνότητα των ακρωτηριασμών των εργαζομένων στα ξυλουργεία επισήμανε ο Λάμπρος Μαρμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου, συνδέοντας το πρόβλημα με τα μηχανήματα που δεν προμηθεύονται οι επιχειρήσεις για να αποφύγουν το κόστος.
Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος το Συνδικάτο Ενέργειας (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Αθήνας και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες.
Με την Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για την υπονόμευση των διεκδικήσεων των εργαζομένων μετά τη μαχητική, μαζική 7ήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων των COSCO - PCT - DPORT, με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, με την οποία διεκδικούσαν τη λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.
Οι βουλευτές μεταφέρουν επίσης τις καταγγελίες που κάνει η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) για την οργανωμένη προσπάθεια στελεχών των COSCO - DPORT, που απειλούν και εκβιάζουν τους εργάτες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τον εργοδοτικό μηχανισμό - σωματείο ΣΕΕΔΠ και άλλους μηχανισμούς του κράτους.
Επισημαίνουν ότι «ο εργοδοτικός μηχανισμός ΣΕΕΔΠ παίζει υπονομευτικό ρόλο και έπειτα από τις τελευταίες αρχαιρεσίες της ΕΝΕΔΕΠ, με εντολή των COSCO - DPORT, αιφνιδιαστικά προκήρυξε αρχαιρεσίες, χωρίς να τηρήσει κανένα μέτρο με βάση το καταστατικό του. Συγκεκριμένα, οι διαπιστωμένες καταφανείς παρανομίες του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ είναι οι παρακάτω:
1. Με την από 29-10-2021 απόφαση του ΔΣ καλούσαν τα μέλη του σωματείου κατευθείαν σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, χωρίς να προηγηθεί Γενική Συνέλευση, όπως απαιτεί το καταστατικό. Μάλιστα, ομολογούσαν στην ίδια ανακοίνωση ότι η Γενική Συνέλευση θα γίνει όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
2. Δεν έστειλαν ποτέ πρόσκληση στα μέλη του σωματείου για διενέργεια Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης.
3. Δεν εκλέχθηκε νόμιμα Εφορευτική Επιτροπή, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο για να την εκλέξει είναι η Γενική Συνέλευση. Παρουσίασαν στο δικαστήριο, ύστερα από προτροπή του δικαστή και αφού πρώτα είχαν συνομολογήσει ότι δεν έγινε καμία εκλογοαπολογιστική συνέλευση, μόνο ένα πρακτικό που δεν φέρει υπογραφή προέδρου και γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης, στο οποίο ανέφεραν ότι εξέλεξαν Εφορευτική Επιτροπή από 16 μέλη, ενώ για τη νόμιμη απαρτία απαιτούνται εκατοντάδες. Επίσης, ο δικηγόρος τους δήλωσε ότι και αυτήν την "Εφορευτική Επιτροπή" την χώρισαν στα δύο για να κάνει εκλογές σε δύο τμήματα. Στο ένα τμήμα ήταν ένα μέλος της "Εφορευτικής" και στο άλλο δύο, γεγονός που είναι παράνομο και αντικαταστατικό».
Οι βουλευτές τονίζουν ότι «απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες παρανομίες, τα ίδια τα μέλη του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ έκαναν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας τη διακοπή των αρχαιρεσιών. Κατά τη διαδικασία της εκδίκασης, το εργοδοτικό σωματείο δεν είχε ούτε μάρτυρα ούτε προσκόμισε κανένα αξιόλογο στοιχείο και έγγραφο, σε αντίθεση με τα μέλη που είχαν προσφύγει και κατέθεσαν πλήρη φάκελο με όλες τις παρανομίες. Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για διακοπή των αρχαιρεσιών».
Ρωτούν τους υπουργούς: «Πώς τοποθετούνται στα όσα τεκμηριωμένα περιστατικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της COSCO για τις απαράδεκτες παρανομίες του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ, προκειμένου να διεξαγάγει αρχαιρεσίες - "μαϊμού" και για την απόφαση του δικαστηρίου να μην πάρει μέτρα για διακοπή των αρχαιρεσιών, μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν;».
Στο μεταξύ, δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο αγωνιστικό τους σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία άρχισε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της για τη λήψη των μέτρων προστασίας που είχαν επιβάλει οι εργαζόμενοι με την προηγούμενη μεγάλη απεργία τους. Από χτες τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση των εργατικών ομάδων (πόστα) από 4άρα σε 5άρα, αλλά και η κατάργηση της κόντρα βάρδιας. Ενώ προχτές ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι τώρα συνεχίζουν για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, σε όλες τις ειδικότητες στο λιμάνι και «για να μπουν σε εφαρμογή τα ΒΑΕ για τους λιμενεργάτες χωρίς καμιά επιπλέον κωλυσιεργία είτε από την εργοδοσία είτε από την κυβέρνηση», όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ έχει απαιτήσει για σήμερα συνάντηση με την εργοδοσία για την υπογραφή της ΣΣΕ.
Αλλα δύο εργατικά «ατυχήματα» διανομέων προστέθηκαν προχτές στον μακρύ κατάλογο των τραυματισμών εργαζομένων, στη Θεσσαλονίκη. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), ο ένας διανομέας τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς στην οδό Λαμπράκη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, και ο άλλος παρασύρθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης από διερχόμενο αυτοκίνητο που μάλιστα τον παράτησε.
Με ανακοίνωσή του το ΣΕΤΕΠΕ καταγγέλλει ότι για ένα κομμάτι ψωμί οι διανομείς δουλεύουν 12ωρα, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, με άμεσο κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, και ζητά μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για όλους τους εργαζόμενους αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ.
Καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και σε συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων για την Υγεία που θα γίνει αύριο Πέμπτη 25/11 στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μέσα και από αυτήν την κινητοποίηση να απαιτήσουν μεταξύ άλλων: Υπογραφή και υποχρεωτικότητητα κλαδικής ΣΣΕ. Επαναφορά και επέκταση των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς, συμπεριλαμβανομένου και του κράνους, να παρέχονται από τους εργοδότες. Καμιά εφαρμογή του συνεργατικού μοντέλου. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση αντίστοιχων προβλέψεων και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.