ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εξομάλυνση των σχέσεων

Οι τυπικές προπόσεις

Associated Press

Οι τυπικές προπόσεις
ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.-

Εάν η Μαντλίν Ολμπράιτ κατάλαβε καλά τι της είπε στη διάρκεια εκδήλωσης ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, τότε μάλλον η Πιονγκ Γιανγκ αναμένεται να «παγώσει» το βαλλιστικό της πρόγραμμα και να σταματήσει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Δύσης και την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή της στη ΛΔ Κορέας λέγοντας πως έγινε σε καλό κλίμα, δήλωσε σχετικά: «Στη διάρκεια της μεγάλης τελετής της 23ης Οκτωβρίου εμφανίστηκε μία εικόνα του πυραύλου Ταεποντόνγκ και εκείνος (ο Κιμ Γιονγκ - Ιλ) γύρισε αμέσως προς το μέρος μου και μου είπε χαμογελώντας ότι αυτή υπήρξε η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου και θα είναι και η τελευταία»... Πολλές φορές η Ολμπράιτ ρωτήθηκε από το κλιμάκιο Αμερικανών δημοσιογράφων που τη συνόδευε για το ίδιο πράγμα: «Κατάλαβε καλά ή παρερμήνευσε τη φράση του βορειοκορεάτη ηγέτη;». Η ίδια επέμεινε πάντως πως «εξέλαβε τη φράση του πολύ σοβαρά, όπως και την επιθυμία του Κιμ Γιονγκ - Ιλ να κινήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης διαφόρων ζητημάτων».

Αργότερα, χτες, «ανώνυμος» αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Μ. Ολμπράιτ και ο Πρόεδρος Κιμ «ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους», με τον τελευταίο να είναι σύμφωνος προς μία «σοβαρή αναστολή των πυραυλικών δοκιμών».

Το ίδιο 24ωρο, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Αντιπροσωπείας της ΛΔ Κορέας στο Παρίσι, αναφερόμενο στις ανακοινώσεις ηγετών δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία) πως θα αποκαταστήσουν σύντομα τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους με τη ΛΔ Κορέας, επισημαίνει πως το θέμα αυτό, όπως και «η ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, είναι προϊόν της ανεξάρτητης απόφασης κάθε χώρας και μίας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής... Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της ΛΔ Κορέας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βοηθήσουν στη διεύρυνση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς και θα διατηρήσουν την ειρήνη, και τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ιμπεριαλισμός και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας στον 21ο αιώνα»

Διεθνής εκδήλωση στις 28-29 του Οκτώβρη

Πριν ακόμα εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή ο «Ιούδας Ισκαριώτης» του σοσιαλισμού και της ειρήνης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπήρχαν σοσιαλιστές που προσπαθούσαν να στηρίξουν την εξής θεωρία: Η δύναμη του διεθνούς σοσιαλιστικού στρατοπέδου έχει συμβάλει στην αλλαγή σε σημαντικό βαθμό της φύσης του ιμπεριαλισμού, τον έχει φέρει σε σημείο να «είναι ικανός για ειρήνη», να επιδιώκει να ζήσει ειρηνικά με τους λαούς του κόσμου.

Αυτή η αντίληψη, προϊόν ακόμα της ρεβιζιονιστικής πολιτικής του Χρουστσόφ και του Μπρέζνιεφ, που λίγο-πολύ την ακολούθησαν οι κομματικοί και κρατικοί ηγέτες και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης, είχε αποτέλεσμα να αποψιλώσει το ιδεολογικό ταξικό περιεχόμενο της λενινιστικής ειρηνικής συνύπαρξης του σοσιαλισμού με τον πολεμόχαρο ιμπεριαλισμό.

Ο Γκορμπατσόφ, βέβαια, αποκορύφωσε τη ρεβιζιονιστική αντίληψη, διακηρύσσοντας ότι μαζί με πολιτικούς ηγέτες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα οικοδομηθεί το «κοινό σπίτι Ευρώπη», στο οποίο οι λαοί της ηπείρου θα διάγουν διαρκώς ειρήνη. Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και η γκορμπατσοφική πολιτική οδήγησε στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ και από κει δε χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει ο πρώτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ευρώπη μετά το 1945, ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εθνικοί ανταγωνισμοί

Οχι λίγοι αριστεροί διακηρύσσουν επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση, η νέα φάση του καπιταλισμού, μειώνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς, πράγμα που θα συμβάλει στη μείωση των πολεμικών κινδύνων, αν όχι μάλιστα στην ολοκληρωτική αποφυγή τους. Ομως, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ, αλλά και ο πόλεμος στην Τσετσενία αποτελούν απόδειξη γι' αυτή την άποψη ή μήπως για το εντελώς αντίθετο; Γιατί όσο κι αν, π.χ., στην Τσετσενία πρόκειται για αποχωριστικά συμφέροντα, όμως παράλληλα μ' αυτά συμβαδίζουν τα πετρελαϊκά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που υποδαυλίζουν τη σύγκρουση. Αυτά και άλλα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της διήμερης διεθνούς συνάντησης (28 και 29 Οκτώβρη), που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Σ' αυτή θα μετάσχουν επιστήμονες και δημοσιογράφοι από χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, που αποσκοπούν να αναλύσουν από πολλές πλευρές τη φύση του ιμπεριαλισμού και να διαλύσουν τις αυταπάτες για την ειρηνοφιλία του και τη φιλολαϊκή πολιτική του.

Οι ομιλητές θα καταδείξουν με βάση την εμπειρία των χωρών τους την ανάγκη της ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσκαλεσμένο στη συνάντηση είναι και το ΚΚΕ. Οργανωτές της διεθνούς εκδήλωσης είναι τα γερμανικά σοσιαλιστικά περιοδικά «Οφενάφ» και «Ρότφουξ».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η βία σημαδεύει το δεύτερο γύρο

ΑΣΜΟΥΝ - ΚΑΪΡΟ.-

Τα αιματηρά επεισόδια επέστρεψαν για να στιγματίσουν για άλλη μια φορά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αίγυπτο, παρά την απουσία τους στον πρώτο γύρο. Αυτή τη φορά θέατρο της βίας ήταν η πόλη Ασμούν, βόρεια της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια βίας προέκυψαν στη διάρκεια των επαναληπτικών εκλογών που έλαβαν χώρα χτες σε δεκάδες περιοχές στην Αίγυπτο, έπειτα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη βδομάδα. Ψηφοφόροι στο Ασμούν, της επαρχίας Μουνιφίγια, κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν σχηματίσει ζώνη φρούρησης σε εκλογικά τμήματα και τους εμπόδιζαν να εισέλθουν σε αυτά. Ακολούθησαν συμπλοκές με τα τραγικά αποτελέσματα, όπου ένα άτομο σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν, καθώς, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όταν ψηφοφόροι άρχισαν να πετούν πέτρες προς το κοντινό δημαρχείο, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους και σκότωσαν τον Γκαμάλ Αμπντέλ - Ααλ Γιουσέφ. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο του Ασμούν, ο νεκρός και οι τραυματίες είναι υποστηρικτές των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τη μεγαλύτερη, και με τη μεγαλύτερη επιρροή, ισλαμική φονταμενταλιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία έχει απαγορευτεί.

Ανάλογα βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και της αστυνομίας αναφέρθηκαν ότι έλαβαν χώρα και στη βορειοανατολική πόλη του Πορτ Σάιντ, στην επαρχία Μπεχέιρα. Πάντως, επίσημοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για το περιστατικό αυτό.

Παρότι, περιστατικά νοθείας ακόμη και παρενόχλησης αναφέρθηκαν και καταγράφηκαν από ψηφοφόρους κατά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών στις 18 Οκτώβρη, κανένα αιματηρό ή φονικό επεισόδιο δεν είχε καταγραφεί. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, που έγιναν το 1995, η βία ήταν το κύριο συστατικό τόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, με αποτέλεσμα τότε να χάσουν τη ζωή τους 87 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.500 να τραυματιστούν.

Οσον αφορά το δεύτερο γύρο, έλαβε χώρα σε 121 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι δε συγκέντρωσαν περισσότερο από το 50% των ψήφων, ενώ εκ των 29 που ήδη έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 20 ανήκουν στο κυβερνών NDP, ένας ανήκει στο κόμμα «Ταγκαμού» και 8 ανεξάρτητοι, όπου 2 εξ αυτών υποστηρίχτηκαν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Πάντως, στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος αντιμετώπιζε την Τζιχάν ελ Χιλφάουι, τη μοναδική γυναίκα υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι εκλογές αναβλήθηκαν επ' αόριστο μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέος πρωθυπουργός

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου είναι ο Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος διορίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, όπως έγινε γνωστό από επίσημες προεδρικές πηγές.

Ο Χαρίρι ήταν ο επικρατέστερος καθώς το κόμμα κατήγαγε ευρύτατη νίκη στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ ηγούνταν τριών πρότερων κυβερνητικών σχημάτων μετά τη λήξη του πολύχρονου εμφυλίου (1975-90) μέχρι την αποχώρησή του το 1998, μετά τη σύγκρουσή του με τον Πρόεδρο Λαχούντ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δύο είναι οι «προκλήσεις» που θα αντιμετωπίσει ο Χαρίρι: Η «συγκατοίκησή» του με τον Πρόεδρο Λαχούντ και η ικανοποίηση του πόθου των ψηφοφόρων για επείγουσα και απολύτως αναγκαία οικονομική ανάκαμψη. Πάντως χαίρει ευρύτατης κοινοβουλευτικής στήριξης, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγούνταν κατόρθωσε να αποσπάσει 106 έδρες επί συνόλου 128. Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Χαρίρι αναμένεται στο τέλος της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ