Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ιμπεριαλισμός και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας στον 21ο αιώνα»

Διεθνής εκδήλωση στις 28-29 του Οκτώβρη

Πριν ακόμα εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή ο «Ιούδας Ισκαριώτης» του σοσιαλισμού και της ειρήνης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπήρχαν σοσιαλιστές που προσπαθούσαν να στηρίξουν την εξής θεωρία: Η δύναμη του διεθνούς σοσιαλιστικού στρατοπέδου έχει συμβάλει στην αλλαγή σε σημαντικό βαθμό της φύσης του ιμπεριαλισμού, τον έχει φέρει σε σημείο να «είναι ικανός για ειρήνη», να επιδιώκει να ζήσει ειρηνικά με τους λαούς του κόσμου.

Αυτή η αντίληψη, προϊόν ακόμα της ρεβιζιονιστικής πολιτικής του Χρουστσόφ και του Μπρέζνιεφ, που λίγο-πολύ την ακολούθησαν οι κομματικοί και κρατικοί ηγέτες και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης, είχε αποτέλεσμα να αποψιλώσει το ιδεολογικό ταξικό περιεχόμενο της λενινιστικής ειρηνικής συνύπαρξης του σοσιαλισμού με τον πολεμόχαρο ιμπεριαλισμό.

Ο Γκορμπατσόφ, βέβαια, αποκορύφωσε τη ρεβιζιονιστική αντίληψη, διακηρύσσοντας ότι μαζί με πολιτικούς ηγέτες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα οικοδομηθεί το «κοινό σπίτι Ευρώπη», στο οποίο οι λαοί της ηπείρου θα διάγουν διαρκώς ειρήνη. Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και η γκορμπατσοφική πολιτική οδήγησε στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ και από κει δε χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει ο πρώτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ευρώπη μετά το 1945, ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εθνικοί ανταγωνισμοί

Οχι λίγοι αριστεροί διακηρύσσουν επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση, η νέα φάση του καπιταλισμού, μειώνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς, πράγμα που θα συμβάλει στη μείωση των πολεμικών κινδύνων, αν όχι μάλιστα στην ολοκληρωτική αποφυγή τους. Ομως, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ, αλλά και ο πόλεμος στην Τσετσενία αποτελούν απόδειξη γι' αυτή την άποψη ή μήπως για το εντελώς αντίθετο; Γιατί όσο κι αν, π.χ., στην Τσετσενία πρόκειται για αποχωριστικά συμφέροντα, όμως παράλληλα μ' αυτά συμβαδίζουν τα πετρελαϊκά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που υποδαυλίζουν τη σύγκρουση. Αυτά και άλλα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της διήμερης διεθνούς συνάντησης (28 και 29 Οκτώβρη), που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Σ' αυτή θα μετάσχουν επιστήμονες και δημοσιογράφοι από χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, που αποσκοπούν να αναλύσουν από πολλές πλευρές τη φύση του ιμπεριαλισμού και να διαλύσουν τις αυταπάτες για την ειρηνοφιλία του και τη φιλολαϊκή πολιτική του.

Οι ομιλητές θα καταδείξουν με βάση την εμπειρία των χωρών τους την ανάγκη της ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσκαλεσμένο στη συνάντηση είναι και το ΚΚΕ. Οργανωτές της διεθνούς εκδήλωσης είναι τα γερμανικά σοσιαλιστικά περιοδικά «Οφενάφ» και «Ρότφουξ».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ