Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φτάνει πια η κατοχή, θέλουμε ελεύθερη Παλαιστίνη»

Επαφές με το Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού είχε, κατά την επίσκεψή της στην Παλαιστίνη, η  αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών
ΡΑΜΑΛΑ (της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ).-

Εικόνα έρημης πόλης παρουσίαζε χθες η Ραμάλα, με το πρώτο φως της ημέρας. Η κίνηση στους δρόμους ήταν ιδιαίτερα αραιή, ενώ τα περισσότερα καταστήματα παρέμεναν κλειστά, είτε λόγω εξάντλησης των προϊόντων τους, είτε λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους, που κατοικούν στα προάστια της παλαιστινιακής πόλης των 150.000 κατοίκων, να περάσουν από τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού, που την έχουν ασφυκτικά αποκλείσει.

Η μόνη στιγμή που η πόλη ζωντάνεψε ήταν το μεσημέρι, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από όλες τις πολιτικές οργανώσεις εμφανίστηκαν στο καθιερωμένο «ραντεβού» διαμαρτυρίας παρά την καταρρακτώδη βροχή. Γυναίκες, παιδιά, μεγάλοι και μικροί στην ηλικία, πορεύτηκαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις προς τα δύο ισραηλινά φυλάκια που μπλοκάρουν τις δύο κύριες εισόδους της πόλης, με βασικό σύνθημα: «Φτάνει πια η κατοχή, θέλουμε ελεύθερη την Παλαιστίνη». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, του πρώτου κόμματος που επισκέπτεται την περιοχή μετά τα τελευταία γεγονότα, παρακολούθησε την πορεία των Παλαιστινίων στην πόλη.

Συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού

Οι αλλεπάλληλοι αυστηροί αποκλεισμοί «αποτελούν μία σταθερή μέθοδο οικονομικού στραγγαλισμού και συνολικής τιμωρίας του παλαιστινιακού λαού», τόνισαν, κατά τη συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, λίγη ώρα νωρίτερα, ο Αμπντελαζίζ Χαμπάμ, μέλος της τριμελούς ηγεσίας του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού και ο Μπασάμ Σαλχί, μέλος του ΠΓ του κόμματος. Οι Χαμπάμ και Σαλχί υπογράμμισαν ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία είχε ήδη εδώ και καιρό αρχίσει να εκφυλίζεται, καθώς απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο από την ουσία των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ (Απόφ. 194, 242). Την ίδια στιγμή, τόνισαν, οι ισραηλινές κυβερνήσεις «δεν εφάρμοσαν ούτε καν τις συμφωνίες που υπέγραψαν, στα επί μέρους σημεία, ενώ η πάροδος του χρόνου ανέδειξε σε μοναδική μη αντικειμενική διαμεσολαβητική δύναμη τις ΗΠΑ».

Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να απομακρύνει τραυματισμένο παιδί από τα ισραηλινά πυρά...

Associated Press

Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να απομακρύνει τραυματισμένο παιδί από τα ισραηλινά πυρά...
Για το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού είναι ξεκάθαρο, όπως υπογραμμίστηκε, ότι οι καθημερινές τωρινές συγκρούσεις είναι μια νέα Ιντιφάντα, που έχει δύο στόχους: «Την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και την ανάδειξη και νέων διαμεσολαβητικών δυνάμεων, που θα καταρρίψουν το "διπλωματικό μονοπώλιο" των Ηνωμένων Πολιτειών». Οι εκπρόσωποι του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού επισήμαναν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και η απειλή αφορά ολόκληρη την περιοχή. Κατέληξαν, μάλιστα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί πια να υποφέρει προς όφελος μιας «ειρήνης», που τον τοποθετεί σε γκέτο - φυλακές, που εμποδίζει τα παιδιά του να προσεγγίσουν το σχολείο, που συρρικνώνει την ήδη εξαρτώμενη από το Ισραήλ οικονομία του, που υποχρεώνει τους Παλαιστινίους να εξαρτούν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότησή τους από το Ισραήλ. Ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να υποφέρει πια για μια «ειρήνη», είπαν, «που κάνει την καθημερινή ζωή του κόλαση, χωρίς να αφήνει προοπτική προόδου και δημιουργίας ενός βιώσιμου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Μια «ειρήνη», που αφήνει μόνο περιθώριο «στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην όλη περιοχή».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας ότι στόχος της επίσκεψης αυτής είναι και η μεταφορά στον ελληνικό λαό της αλήθειας για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι «ο χρόνος απέδειξε τα σαθρά θεμέλια της Συμφωνίας του Οσλο, υπογραμμίζοντας το αυτονόητο της αδυναμίας επικράτησης ειρήνης, εάν δεν υπάρχει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε ότι οι τωρινές εξελίξεις και στο Παλαιστινιακό αναδεικνύουν τη μέγιστη ανάγκη μελέτης του τρόπου, με τον οποίο η Νέα Τάξη Πραγμάτων «λύνει» διεθνή ζητήματα, αλλά και την επείγουσα ανάγκη αναζωπύρωσης του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος, σημειώνοντας ότι επισταμένως γίνεται προσπάθεια παραπληροφόρησης με την επίρριψη ευθυνών εκατέρωθεν, θέση που υιοθέτησε και η ελληνική κυβέρνηση. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι θρησκευτικό, όπως προσπαθούν ορισμένοι να το παρουσιάσουν, κι ότι οι δύο λαοί μπορούν μέσα από μια δίκαιη ειρήνη να συνυπάρξουν αρμονικά.

Αργά το απόγευμα της χτεσινής μέρας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Σήμερα θα συναντηθεί με μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής, που συμμετείχε στη Σύνοδο του Σαρμ Ελ Σεΐχ και θα περιοδεύσει σε εβραϊκούς οικισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης(2011-09-25 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης(2010-05-05 00:00:00.0)
«Απερίγραπτη η κατάσταση για Παλαιστινίους, αλλά και Ισραηλινούς»(2002-07-12 00:00:00.0)
Κλίμα πολεμικής έντασης(2000-10-28 00:00:00.0)
«Σκοπεύουν στην εξόντωση του παλαιστινιακού λαού...»(2000-10-27 00:00:00.0)
«Πρέπει να πετύχει ο αγώνας των Παλαιστινίων»(2000-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ