Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Η φωτιά εξακολουθεί να καίει

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν θέσεις βολής

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν θέσεις βολής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σα να μην ήταν αρκετοί για να πειστούμε σχετικά οι τρεις θάνατοι Παλαιστινίων από προχτές το βράδυ ως χτες το απόγευμα - δύο εκ των οποίων ήταν και πάλι αμούστακα παιδιά, ένας έφηβος και ένα 13χρονο παιδί- ο αναφερόμενος ως «εκπρόσωπος» των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Ρον Κίτρεϊ, δήλωσε χτες προς το ραδιόφωνο του στρατού ότι οι δυνάμεις του «προετοιμάζονται για παρατεταμένο αγώνα» κατά των Παλαιστινίων. Οπου «αγώνας», διαβάστε «σφαγή». Αυτός ο άνισος πόλεμος ίσως κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο, όπως «περιμένει» το ισραηλινό επιτελείο, σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ha'aretz».

Συγκρούσεις υπό βροχή

Το σκηνικό ήταν γνώριμο και χτες: Από τη μια οι διαδηλωτές, από την άλλη οι σκοπευτές. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι συγκρούσεις ήταν σκληρές, όπως και στη Δυτική Οχθη. Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν τρεις ακόμη θανάτους: ενός 55χρονου, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στη Χεβρώνα το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Ενός εφήβου, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες κοντά στο «συνοριακό» σημείο του Ερέζ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ και το θάνατό του διαπίστωσε το νοσοκομείο Σίφα. Και ενός 13χρονου παιδιού, του Ιγιάντ Σαάθ, που υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες που είχε δεχτεί τέσσερις μέρες νωρίτερα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το ίδιο νοσοκομείο.

Για τους Παλαιστίνιους, η χτεσινή μέρα σημαδεύει τη γιορτή της ανάληψης του μουσουλμάνου προφήτη Μουχαμάντ στον Παράδεισο από την Ιερουσαλήμ. Αδιάφορο. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους «να μη στείλουν σχολιαρόπαιδα στις βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας». Διότι προφανώς οι σφαίρες δεν κάνουν διακρίσεις: 1 στους 3 νεκρούς είναι παιδιά στις συγκρούσεις από την 28η Σεπτέμβρη.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τραυματία διαδηλωτή...

Associated Press

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τραυματία διαδηλωτή...
Ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονται σε θέσεις στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ έριξαν τρεις οβίδες αργά το βράδυ στο παλαιστινιακό χωριό Μπέιτ Τζάλα, με στόχο «ενόπλους που πυροβολούσαν εναντίον ισραηλίτικων στόχων» στη συνοικία Τζίλο. Τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Πόλεμος, συνέχιση της πολιτικής του Ισραήλ

Από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας προήδρευσε ο Γιάσερ Αραφάτ, χτες, προέκυψε μια ανακοίνωση που ανέφερε πως το Ισραήλ προσπαθεί «διά της βίας και των επιθέσεων, να πάρει ό,τι δεν μπορεί να πάρει από τις διαπραγματεύσεις».

Από την άλλη πλευρά, ο Εχούντ Μπάρακ εξακολουθούσε να προσπαθεί να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», μέσω διαδοχικών πολύωρων συναντήσεών του με τον Αριέλ Σαρόν - τον άνθρωπο, ειρήσθω εν παρόδω (!), για τα δυτικά ΜΜΕ, που δημιούργησε τη σημερινή κρίση, προκαλώντας το θρησκευτικό αίσθημα των Παλαιστινίων.

Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας « Jerusalem Post» αναφέρει ότι ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί «ως την Πέμπτη»: Τέτοιες πληροφορίες «διαρρέουν» από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς αν δεν τα καταφέρει ως τότε θα προσκρούσει στην επανάληψη των εργασιών της Κνεσσέτ, της Ισραηλινής Βουλής, μετά από την τρίμηνη διακοπή της (28 του μήνα). Και η κυβέρνησή του κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ωστόσο, ο Σαρόν απαιτεί να έχει «ισοτιμία» με τον Μπάρακ στις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται, καθώς και δυνατότητα άσκησης αρνησικυρίας («βέτο»), κάτι που «δυσκολεύει» πολύ τα πράγματα για τον Μπάρακ.

Τόσο οι Παλαιστίνιοι, όσο και Ισραηλινοί πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν αναφορικά με την πιθανή ένταξη του Λικούντ στην κυβέρνηση πως ο Σαρόν «δε δίνει ούτε ένα σέκελ» (το ισραηλινό νόμισμα) για την «ειρηνευτική διαδικασία» και θέλει να καθυποτάξει στρατιωτικά τους Παλαιστίνιους. Ο Σαρόν διαφωνεί καθολικά με την ειρήνη: Πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να κρατήσει τα εδάφη που πήρε στον πόλεμο του 1967 και όχι να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία οποιουδήποτε είδους με τους Παλαιστίνιους.

Η 15η Νοέμβρη

Με τις συνομιλίες να έχουν αφεθεί κατά μέρος υπό τη... «διακριτική» σχετική σιωπή της Ουάσιγκτον, που κάνει ότι δε βλέπει την επιστροφή των Ισραηλινών εποίκων στη Γάζα που (ξανα)παραβιάζουν, όπως και πέρσι, τις ειρηνευτικές συμφωνίες, ούτε τη χρήση βίας σε βάρος παιδιών, συνεχίζοντας βολικά την εξίσωση θυτών και θυμάτων, η προθεσμία του Γιάσερ Αραφάτ για τη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους την 15η Νοέμβρη μοιάζει αυτή τη φορά να εκλαμβάνεται περισσότερο στα σοβαρά από κάθε άλλη φορά. Ο Αιγύπτιος ΥπΕξ, Αμρ Μούσα, λέει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά: «Κανείς δε μοιάζει πρόθυμος πλέον να συζητήσει με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί ως σήμερα», είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες σε αραβόφωνη εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, και οι Ισραηλινοί «μελετούν» τη δημιουργία διεθνών συνόρων στα σημεία όπου σήμερα βρίσκονται τα φυλάκιά τους, «στραγγαλίζοντας» οικονομικά και με άλλους τρόπους τους Παλαιστίνιους.

Αυτός ο «χειρουργικός διαχωρισμός» θα φαινόταν αδιανόητος ένα μήνα πριν, αλλά όπως λέει ο αναλυτής Ρότζερ Χάρντι του BBC μελετάται πολύ σοβαρά πλέον από ισραηλινούς αξιωματούχους. Περιλαμβάνει τον πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών, ένα σύστημα δρόμων 1 δισ. δολαρίων για τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης, ένα σύστημα υπερυψωμένων δρόμων για τη σύνδεση των ισραηλινών περιοχών, αξίας 250 εκατ. δολαρίων, για να μην έχουν πρόσβαση οι Παλαιστίνιοι και την αποπομπή όλων των Παλαιστίνιων και Αράβων εργαζομένων από το Ισραήλ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ