Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ξανά στο τραπέζι του διαλόγου

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Υπό ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές και δεδομένης της εφαρμογής του «Σχεδίου Κολομβία», το οποίο δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα και οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-ΕΡ) συμφώνησαν στην επαενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά την αποτελμάτωση του διαλόγου από τις 8 Σεπτέμβρη, που οφείλεται στην άρνηση των FARC-ΕΡ να παραδώσουν ένα μέλος τους, ο οποίος σύμφωνα με τις κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορείται για αεροπειρατεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» και ο απεσταλμένος του Προέδρου, Αντρες Παστράνα, αποφάσισαν να ξαναρχίσουν το διάλογο, αρχής γενομένης από αύριο 26 Οκτώβρη και να αφήσουν να επιλυθεί το ζήτημα του «αεροπειρατή» σε μία, διμερή, ειδική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος των FARC-ΕΡ, Αρνόβιο Ράμος, κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι στις 8 Σεπτέμβρη είχε πραγματοποιήσει αεροπειρατεία σε εσωτερικό δρομολόγιο της τοπικής εταιρίας «Αϊρες» με 22 επιβαίνοντες και είχε εξαφανιστεί από την ίδια ημέρα, αφότου είχε αφήσει ελεύθερους τους επιβάτες στο Σαν Βινσέντε ντελ Καγουάν (700 χλμ νοτίως της Μπογκοτά).

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη περιοχή, εκτάσεως 42.000 τετραγωνικών χλμ - όσο η Ελβετία - ενώ τον έλεγχο της περιοχής από τις 7 Νοέμβρη του 1998 έχουν οι FARC-ΕΡ, καθώς αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σημεία κοινής αποδοχής για να συνεχιστεί ο ειρηνευτικός διάλογος. Σε αυτόν ακριβώς το θύλακο οι δύο πλευρές κατέληξαν εκ νέου στη συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ