Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η βία σημαδεύει το δεύτερο γύρο

ΑΣΜΟΥΝ - ΚΑΪΡΟ.-

Τα αιματηρά επεισόδια επέστρεψαν για να στιγματίσουν για άλλη μια φορά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αίγυπτο, παρά την απουσία τους στον πρώτο γύρο. Αυτή τη φορά θέατρο της βίας ήταν η πόλη Ασμούν, βόρεια της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια βίας προέκυψαν στη διάρκεια των επαναληπτικών εκλογών που έλαβαν χώρα χτες σε δεκάδες περιοχές στην Αίγυπτο, έπειτα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη βδομάδα. Ψηφοφόροι στο Ασμούν, της επαρχίας Μουνιφίγια, κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν σχηματίσει ζώνη φρούρησης σε εκλογικά τμήματα και τους εμπόδιζαν να εισέλθουν σε αυτά. Ακολούθησαν συμπλοκές με τα τραγικά αποτελέσματα, όπου ένα άτομο σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν, καθώς, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όταν ψηφοφόροι άρχισαν να πετούν πέτρες προς το κοντινό δημαρχείο, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους και σκότωσαν τον Γκαμάλ Αμπντέλ - Ααλ Γιουσέφ. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο του Ασμούν, ο νεκρός και οι τραυματίες είναι υποστηρικτές των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τη μεγαλύτερη, και με τη μεγαλύτερη επιρροή, ισλαμική φονταμενταλιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία έχει απαγορευτεί.

Ανάλογα βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και της αστυνομίας αναφέρθηκαν ότι έλαβαν χώρα και στη βορειοανατολική πόλη του Πορτ Σάιντ, στην επαρχία Μπεχέιρα. Πάντως, επίσημοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για το περιστατικό αυτό.

Παρότι, περιστατικά νοθείας ακόμη και παρενόχλησης αναφέρθηκαν και καταγράφηκαν από ψηφοφόρους κατά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών στις 18 Οκτώβρη, κανένα αιματηρό ή φονικό επεισόδιο δεν είχε καταγραφεί. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, που έγιναν το 1995, η βία ήταν το κύριο συστατικό τόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, με αποτέλεσμα τότε να χάσουν τη ζωή τους 87 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.500 να τραυματιστούν.

Οσον αφορά το δεύτερο γύρο, έλαβε χώρα σε 121 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι δε συγκέντρωσαν περισσότερο από το 50% των ψήφων, ενώ εκ των 29 που ήδη έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 20 ανήκουν στο κυβερνών NDP, ένας ανήκει στο κόμμα «Ταγκαμού» και 8 ανεξάρτητοι, όπου 2 εξ αυτών υποστηρίχτηκαν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Πάντως, στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος αντιμετώπιζε την Τζιχάν ελ Χιλφάουι, τη μοναδική γυναίκα υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι εκλογές αναβλήθηκαν επ' αόριστο μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ