Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εξομάλυνση των σχέσεων

Οι τυπικές προπόσεις

Associated Press

Οι τυπικές προπόσεις
ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.-

Εάν η Μαντλίν Ολμπράιτ κατάλαβε καλά τι της είπε στη διάρκεια εκδήλωσης ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, τότε μάλλον η Πιονγκ Γιανγκ αναμένεται να «παγώσει» το βαλλιστικό της πρόγραμμα και να σταματήσει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Δύσης και την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή της στη ΛΔ Κορέας λέγοντας πως έγινε σε καλό κλίμα, δήλωσε σχετικά: «Στη διάρκεια της μεγάλης τελετής της 23ης Οκτωβρίου εμφανίστηκε μία εικόνα του πυραύλου Ταεποντόνγκ και εκείνος (ο Κιμ Γιονγκ - Ιλ) γύρισε αμέσως προς το μέρος μου και μου είπε χαμογελώντας ότι αυτή υπήρξε η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου και θα είναι και η τελευταία»... Πολλές φορές η Ολμπράιτ ρωτήθηκε από το κλιμάκιο Αμερικανών δημοσιογράφων που τη συνόδευε για το ίδιο πράγμα: «Κατάλαβε καλά ή παρερμήνευσε τη φράση του βορειοκορεάτη ηγέτη;». Η ίδια επέμεινε πάντως πως «εξέλαβε τη φράση του πολύ σοβαρά, όπως και την επιθυμία του Κιμ Γιονγκ - Ιλ να κινήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης διαφόρων ζητημάτων».

Αργότερα, χτες, «ανώνυμος» αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Μ. Ολμπράιτ και ο Πρόεδρος Κιμ «ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους», με τον τελευταίο να είναι σύμφωνος προς μία «σοβαρή αναστολή των πυραυλικών δοκιμών».

Το ίδιο 24ωρο, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Αντιπροσωπείας της ΛΔ Κορέας στο Παρίσι, αναφερόμενο στις ανακοινώσεις ηγετών δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία) πως θα αποκαταστήσουν σύντομα τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους με τη ΛΔ Κορέας, επισημαίνει πως το θέμα αυτό, όπως και «η ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, είναι προϊόν της ανεξάρτητης απόφασης κάθε χώρας και μίας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής... Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της ΛΔ Κορέας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βοηθήσουν στη διεύρυνση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς και θα διατηρήσουν την ειρήνη, και τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ