Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΟΜΜΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
Συντονισμός δράσης

Από πρόσφατη κινητοποίηση των Ισραηλινών κομμουνιστών ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη
Από πρόσφατη κινητοποίηση των Ισραηλινών κομμουνιστών ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη
Την ανάγκη δημιουργίας ενός πλατύ μετώπου ενάντια στις διαρκώς επιταχυνόμενες διαδικασίες εκφασισμού της ισραηλινής πολιτικής σκηνής και κοινωνίας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ισραήλ. Οπως υπογραμμίζεται, οι κλιμακούμενες λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις κατά στελεχών και βουλευτών πολιτικών κομμάτων όπως είναι το «Χαντάς» - Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ - αλλά και άλλων φιλειρηνικών οργανώσεων ή οργανώσεων υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών ή δημοσιογράφων που προβαίνουν σε αποκαλύψεις (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το δημοσιογράφο της εφημερίδας «Χααρέτζ» που αποκάλυψε τις αιματηρές δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τις αλλεπάλληλες διαπράξεις εγκλημάτων πολέμου), αποκαλύπτουν ότι η ισραηλινή ηγεσία δε θέλει αντίθετες φωνές.

Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της σύστασης ενός μετώπου εβραϊκών και αραβικών δυνάμεων το «Χαντάς» και το ΚΚ Ισραήλ διοργάνωσαν έξι συγκεντρώσεις ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 30 Απρίλη, σε Τελ Αβίβ, ανατολική και δυτική Ιερουσαλήμ, Χάιφα, Μπερ Σεβά και Κουρφ Γιασίφ. Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα την Πρωτομαγιά στη Ναζαρέτ με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οργανώσεων υπεράσπισης πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φεμινιστικών ενώσεων και φιλειρηνικών οργανώσεων.

Σταθερή συνεργασία

Αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ, με επικεφαλής τον ΓΓ Μουχάμαντ Νάφφα, και του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, με επικεφαλής τον ΓΓ Μπάσαμ αλ Σάλχι, συναντήθηκαν για ν' ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις και να συντονίσουν τη δράση τους όσον αφορά στο Παλαιστινιακό. Τα δύο κόμματα καταδίκασαν την κλιμάκωση των προκλήσεων της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των Παλαιστινίων μέσα από την επιτάχυνση των εποικισμών σε Δ. Οχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ, την προσβολή ιερών τόπων, τη στυγνή δολοφονία Παλαιστινίων και το συνεχιζόμενο φονικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Συμφώνησαν ότι ο παρατεταμένος εσωτερικός διχασμός των Παλαιστινίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και αξιοποιείται από την ισραηλινή κατοχή για να εδραιώσει τη θέση της και να υποσκάψει κάθε δυνατότητα εφαρμογής των δικαιωμάτων για αυτοδιάθεση και για ανεξαρτησία. Κάλεσαν δε τις μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις (Φατάχ - Χαμάς) να προχωρήσουν σε υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης στο πλαίσιο που έχει απεργαστεί, ήδη, η Αίγυπτος.

Επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο διαμεσολαβητή, γιατί λόγω της μεροληψίας τους και των συμφερόντων που τις συνδέουν με το Ισραήλ, αποτελούν μέρος του προβλήματος. Επαναδιατύπωσαν το αίτημά τους απέναντι στον ΟΗΕ και στη Διεθνή κοινότητα ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ κατέστησαν σαφές ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η τύχη της ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση και υπό τη συγκεκριμένη ισραηλινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων είτε άμεσα είτε έμμεσα. Συμπληρώνουν δε ότι για να επαναληφθούν οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν υπό την προϋπόθεση ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί στα όρια του 1967 και να σταματήσει πλήρως ο εποικισμός.

Τέλος, το ΚΚ Ισραήλ επεσήμανε ότι η συνέχιση της κατοχής επιδρά καταλυτικά στην εσωτερική πολιτική ζωή του Ισραήλ που χαρακτηρίζεται από ολοένα περισσότερη περιστολή των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και από ένταση των ρατσιστικών αντιλήψεων σε βάρος των Αράβων Ισραηλινών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Α. Αουντε(2017-05-23 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την επιθετικότητα των Ισραήλ, ΗΠΑ και ΕΕ κατά των Παλαιστινίων(2017-01-31 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης(2011-09-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίες(2010-04-01 00:00:00.0)
Εντείνει τις προκλήσεις η κυβέρνηση Νετανιάχου(2009-05-26 00:00:00.0)
Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή(2006-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ