Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Με την μπριγάδα στη σοσιαλιστική Κούβα

Η εμπείρια των έξι Ελλήνων διεθνιστών

Με επιστολή τους, οι έξι διεθνιστές εκφράζουν το ενθουσιασμό για το ότι γνωρίζουν από κοντά τη σοσιαλιστική Κούβα. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα:

«Τη φετινή Πρωτομαγιά, 6 Ελληνες μπριγαδίστες, με τη βοήθεια του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε στην Αβάνα και να ζήσουμε από κοντά την προετοιμασία για τη μεγάλη παρέλαση και πορεία του κουβανικού λαού στον ετήσιο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η προετοιμασία, καθώς και η συγκέντρωση - πορεία τη μέρα της Πρωτομαγιάς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, που δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν βρεθείς κοντά σ' αυτούς τους ανθρώπους αρκετές μέρες πριν και παρακολουθήσεις με πόσο πάθος και αγάπη προετοιμάζονται για την ημέρα αυτή.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Κουβανοί παρέλασαν από τις 7 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι ξεκινώντας από την Πλατεία της Επανάστασης και καταλήγοντας στην παραλία της πόλης της Αβάνας κάτω από τις σημαίες και τα πανό των οργανώσεων, των συνδικάτων τους, των τοπικών Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης και των φορέων όπου όλοι οι Κουβανοί συμμετέχουν, φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης της επανάστασης, για την απελευθέρωση των 5 ηρώων Κουβανών που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι σε φυλακές των ΗΠΑ με βαρύτατες ποινές, καθώς και συνθήματα κατά του οικονομικού αποκλεισμού».

«Εμείς, μαζί με άλλους 250 μπριγαδίστες από 26 χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο της 15ήμερης επίσκεψής μας στην Κούβα, βρεθήκαμε στην κατασκήνωση του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), στα περίχωρα της Αβάνας, και είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε διάφορες εγκαταστάσεις και τόπους δουλειάς και να ζήσουμε από κοντά τη χαρά και αισιοδοξία αυτών των ανθρώπων στην προετοιμασία για το γιορτασμό.

Παρά τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός σαν συνέπεια του μακρόχρονου απάνθρωπου αποκλεισμού που του έχει επιβάλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και ακολουθούν πιστά η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και όλες οι δυτικές λεγόμενες πολιτισμένες χώρες, είδαμε και διαπιστώσαμε μερικές φορές με έκπληξη ανθρώπους χαρούμενους, αισιόδοξους, περήφανους, με αληθινή αφοσίωση στην πατρίδα τους και την Επανάσταση.

Επίσης, με την παρουσία μας εδώ, διαπιστώσαμε τη μεγάλη αγάπη και σεβασμό που έχουν προς τον κουβανικό λαό όλοι οι λατινοαμερικάνικοι λαοί, ανεξάρτητα χώρας και πολιτικών πεποιθήσεων.

Η Κούβα αποτελεί ελπίδα και φωτεινό παράδειγμα για τους Λατινοαμερικάνους στον αγώνα τους για να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Η συνεχιζόμενη χυδαία μακρόχρονη επιβολή του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και η υποστήριξή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βάρβαρη απαγόρευση στον κουβανικό λαό να ορίζει αυτός και μόνο την τύχη του όπως κάθε λαός στον κόσμο. Ο λαός της Κούβας δεν "απειλεί" τις ΗΠΑ.

Η παραμονή μας αυτές τις λίγες μέρες στην Κούβα και αυτά που ζούμε, μας κάνουν να φωνάξουμε ακόμα δυνατότερα: "Ο αγώνας για άμεση άρση του αποκλεισμού είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ