Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στη μέγκενη ο λαός

Ταφόπλακα και για τις αποδοχές, τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων θα αποτελέσουν οι αυριανές εκλογές (της 6ης Μάη) για τους Βρετανούς εργαζόμενους καθώς εδώ και μήνες τώρα, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διάφοροι «ειδικοί», αλλά και τα τρία βασικά κόμματα που θεωρούνται ως τα κύρια κόμματα διαχείρισης, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, το Συντηρητικό (Τόρις) αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - η φερόμενη ως ανερχόμενη δύναμη που ενδεχομένως θα κρίνουν και το μετεκλογικό σκηνικό - προετοιμάζουν το έδαφος για τη λυσσαλέα επίθεση που θα ακολουθήσει.

Πρόσχημα: η χαλιναγώγηση του γιγάντιου ελλείμματος και χρέους της Βρετανίας. Αμεσα στο στόχαστρο οι 6,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπό κρατική μισθοδοσία, οι οποίοι φωτογραφίζονται ως «καλά αμειβόμενοι» ή με «ικανοποιητικές ή και υψηλές συντάξεις». Κατά τη Στατιστική Υπηρεσία, ωστόσο, οι διαφορές στις απολαβές είναι κατά μέσον όρο μόλις 11 στερλίνες, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται με 462 στερλίνες εβδομαδιαίως έναντι 451 στερλινών για τον ιδιωτικό τομέα.

Η εκστρατεία χειραγώγησης του βρετανικού λαού έχει αρχίσει μήνες ενώ και τα τρία κόμματα σχεδιάζουν την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων. Το Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να περικόψει περίπου 37 δισεκατομμύρια στερλίνες από το δημόσιο τομέα μέχρι και το 2014. Κατά τους Εργατικούς, οι περικοπές σε δαπάνες κατασκευής σχολικών συγκροτημάτων και αυτοκινητοδρόμων αναμένεται να βοηθήσουν, όμως η ουσιαστική οικονομία απαιτεί «πάγωμα» επιδομάτων και περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου. «Σταδιακά» κατά τους Εργατικούς.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης των Τόρις, που έχει αποσπάσει την αποδοχή και των ΜΜΕ πυλώνων του συστήματος, έχει δηλώσει ότι εάν «εκλεγεί» θα μειώσει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες συνολικά κατά 12 δισ. στερλίνες με περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μη ανανέωση «χηρευουσών» δημοσίων θέσεων, περιστολή σπατάλης, τερματισμός όλων των συμβάσεων έργου, ενώ ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ σε ομιλία του στην Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων τόνισε «ότι η μεταρρύθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος» είναι μία «εκ των μεγάλων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δε δείχνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία. Οι Τόρις διατηρούν ένα προβάδισμα το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει περιοριστεί και πάλι στο 5%. Κατά τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις: Η δημοσκόπηση της ICM για την εφημερίδα Guardian δείχνει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 33% (και να βγαίνουν πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο) πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Sun φέρει πρώτους τους Συντηρητικούς με 34%, δεύτερους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 29% και τρίτους τους Εργατικούς με 28%, αλλά αυτή τη φορά ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του βρετανικού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο οι έδρες κατανέμονται αποκλειστικά με βάση τις εκλογικές περιφέρειες και όχι αναλογικά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματος, οι Εργατικοί μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα στη νέα βουλή, αλλά να παραμείνουν το κόμμα με τις περισσότερες έδρες.

Ετσι για τη διάσωση του πολιτικού κατεστημένου τα σενάρια περί «συνασπισμού» κυριαρχούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ