Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Συζητιέται η αύξηση ορίων ηλικίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διέψευσε κατηγορηματικά το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και το υπουργείο Εργασίας ότι στο νέο νομοσχέδιο αποδιάρθρωσης, ουσιαστικά, του συνταξιοδοτικού συστήματος συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση από το 2030 το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να φτάσει τα 63 χρόνια και το 2050 το όριο να φτάσει τα 65 χρόνια. Τόσο συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί όσο και ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ μίλησαν για «ανοησίες» υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη τελειώσει η επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης, η οποία αναμένεται, το αργότερο, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τις πληροφορίες αυτές δημοσιοποίησε η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Le Monde», υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση για καθαρή αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, θα αποφασιστεί να μειωθεί το ποσοστό σύνταξης που κάποιος θα μπορεί να λάβει στα 60 του χρόνια ή με άλλα λόγια θα καταστούν υποχρεωτικές οι περισσότερες εισφορές, έτσι ώστε να υποχρεώνεται, τελικά, ο ασφαλιζόμενος να επιλέγει να παραμείνει στην εργασία για περισσότερα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι τα 60 χρόνια (πριν από αυτήν την ηλικία μόνο ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτούνται) και από το 2009 επιτράπηκε «σε όποιον επιθυμεί» να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τα 70.

Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ξεσηκώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και πολλά συνδικάτα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να θυσιαστούν κατακτήσεις και θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ