Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Απερίγραπτη η κατάσταση για Παλαιστινίους, αλλά και Ισραηλινούς»

Συγκλονιστικές εμπειρίες και εικόνες έφερε μαζί της η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«Το στρατιωτικό καθεστώς του Ισραήλ έχει αναρίθμητα θύματα: τα περισσότερα είναι Παλαιστίνιοι, αλλά είναι και Ισραηλινοί. Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει, αλλά όταν κανείς ζήσει από κοντά την κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να βρει λόγια να την περιγράψει».

Με αυτά τα λόγια η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά από πρόσκληση των εκεί γυναικείων οργανώσεων, άνοιξε τη σχετική συνέντευξη Τύπου. Η αντιπροσωπεία συνάντησε Ισραηλινές και Παλαιστίνιες, από γυναικείες και φιλειρηνικές οργανώσεις, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ, της οργάνωσης «Γυναίκες με τα μαύρα».

«Το Ισραήλ υφίσταται ένα σκληρό θρησκευτικο-στρατιωτικό καθεστώς: αυτό μας έδωσαν να καταλάβουμε οι ισραηλινές γυναικείες οργανώσεις με πλείστα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα» υπογράμμισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΟΓΕ και της αντιπροσωπείας. Η Χρ. Σκαλούμπακα μετέφερε ενδεικτικά ένα περιστατικό: σε ισραηλινό λύκειο, στην επέτειο της ισραηλινής ανεξαρτησίας, κλήθηκαν οι μαθητές να φέρουν από ένα δώρο για τους στρατιώτες. Μία μητέρα διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση, προτείνοντας να συγκεντρωθούν δώρα για τα παιδιά της Παλαιστίνης έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και μια αλληλεγγύη ανάμεσα στους συνομηλίκους των δύο λαών (τακτική που ακολουθούν όλες οι ισραηλινές γυναικείες οργανώσεις εδώ και χρόνια). Οχι μόνο η πρότασή της δεν έγινε δεκτή, αλλά το παιδί της αποβλήθηκε από το σχολείο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην καταφέρει ποτέ να πάρει απολυτήριο.

Η Βασιλεία Παπαρήγα, επίσης μέλος της ΟΓΕ και της αντιπροσωπείας, τόνισε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού είναι οι εποικισμοί. «Πρόκειται για ολόκληρες οικονομικές και βιομηχανικές μονάδες, άρτια εξοπλισμένες και προκλητικά καταπράσινες, ανάμεσα στα συντρίμμια και στην ερημωμένη γη των Παλαιστινίων» σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται στο Ισραήλ, στη δημιουργία γκέτο για τους αλλοδαπούς, κυρίως Ινδονήσιους, που έχουν αντικαταστήσει τα φθηνά παλαιστινιακά εργατικά χέρια και στη μεθοδευμένη προσπάθεια να διοχετευτούν οι Ισραηλινοί άνεργοι νέοι στον τομέα της ασφάλειας και να γίνουν «σεκιουριτάδες».

«Ενδεικτικό μιας καλλιεργούμενης αντίληψης είναι ότι στην καφετερία του αεροδρομίου, όταν ζητήσαμε να αλλάξει μία από τις παραγγελίες μας, η νεαρή σερβιτόρα κάλεσε τον συνομήλικο της "σεκιουριτά" της καφετερίας που μας κατέστησε σαφές ότι "έτσι είναι και έτσι θα μείνει η παραγγελία, αλλιώς φύγετε"», μετέφερε μια χαρακτηριστική εμπειρία η Β. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι η νοοτροπία της απαγόρευσης έκφρασης αντίρρησης, ακόμη και στα απλούστερα πράγματα γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί σε όλο τον ισραηλινό λαό, όπως κατήγγειλαν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις.

Αβάσταχτη καθημερινότητα, άνθρωποι που πεθαίνουν αβοήθητοι σε σημεία ελέγχου, εξευτελισμοί άνευ λόγου, και συνθήκες κράτησης των, περίπου, 15.000 αιχμαλώτων ανάλογες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί (γυμνοί αιχμάλωτοι, σε σκηνές, με κουβέρτες όπου έχει φροντίσει να ουρήσει ένα ολόκληρο τάγμα), είναι ορισμένες μόνο από τις εικόνες που μετέφεραν στην αντιπροσωπεία της ΟΓΕ οι παλαιστινιακές οργανώσεις και επιβεβαίωσαν οι ισραηλινές.

Στις Ελληνίδες της Παλαιστίνης, σε όσες ζουν εκεί με τις οικογένειές τους, έκανε ειδική μνεία η δημοσιογράφος και μέλος της αντιπροσωπείας, Αννα Μπαλή, υπενθυμίζοντας ότι «τους χρωστάμε πολλά γιατί ήταν και είναι ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας μας με την αλήθεια στα αυτόνομα εδάφη», ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει στα ΜΜΕ να εισέρχονται στις παλαιστινιακές περιοχές. Η Α. Μπαλή επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί δεν τους μένει καμία άλλη επιλογή. Συμπλήρωσε ότι είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως υπάρχει περιθώριο οι, λίγες ακόμη, διαφορετικές φωνές εντός Ισραήλ, που υποστηρίζουν ότι μόνο μια δίκαιη ειρήνη για δύο λαούς σε δύο κράτη θα φέρει ασφάλεια, να ισχυροποιηθούν.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι η ΟΓΕ θα παραμείνει στο πλευρό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών γυναικών, δίπλα στην Ιντιφάντα και στις γυναίκες, τις μανάδες, τις συζύγους, που δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη για την ελευθερία. Η Κ. Μπουντούρογλου ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν οι Χ. Σκαλούμπακα, Β. Παπαρήγα, Α. Χουλιάρα, Α. Μπαλή μετέφερε στις παλαιστινιακές γυναικείες οργανώσεις τα 15.000 ευρώ που συγκέντρωσε η ΟΓΕ και προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η συγκέντρωση χρημάτων, αλλά και θα επαναληφθούν αυτού του είδους οι αποστολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ