Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε δίκη ο Μπαργκούτι

Θρήνος για το 19χρονο νεκρό αδελφό, που έπεσε από σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Θρήνος για το 19χρονο νεκρό αδελφό, που έπεσε από σφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Στη θέση του κατηγορουμένου για οργάνωση επιθέσεων «εναντίον Ισραηλινών πολιτών εντός του ισραηλινού εδάφους», ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, προτίθεται να φέρει η ισραηλινή ηγεσία τον ηγέτη της «Φατάχ» και βουλευτή, Μαρουάν Μπαργκούτι.

Ετοιμη να αποδώσει κατηγορίες εναντίον του ηγέτη της «Φατάχ» φέρεται να είναι η ισραηλινή Εισαγγελία, μετά από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της διοικητικής του κράτησης σε φυλακές ασφαλείας μετά τη σύλληψή του στις 15 Απρίλη στη Ραμάλα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού διέψευσε εκ νέου τις καταγγελίες για βασανισμούς και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Μπαργκούτι, ανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα συνταχθεί το κατηγορητήριο εναντίον του ηγέτη της «Φατάχ» και θα προσαχθεί ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι «το στρατιωτικό δικαστήριο θα στερήσει από την κοινή γνώμη τη δυνατότητα να πληροφορηθεί την αλήθεια».

Η είδηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνηγόρων του Μπαργκούτι, που δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε την ισραηλινή Δικαιοσύνη, ούτε τη σύλληψή του. Παρ' όλα αυτά, υπό την αιγίδα της παλαιστινιακής οργάνωσης LAW και του αιγυπτιακού Δικηγορικού Συλλόγου, νομικοί και από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, θα συναντηθούν με Αιγύπτιους και Παλαιστινίους συναδέλφους τους, στο Κάιρο, για να οργανώσουν την υπεράσπιση του Μπαργκούτι.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι συνελήφθη ο στρατηγός Αμπντελραχίμ αλ Νουμπάνι, στέλεχος της «F17», όπως και πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι στα περίχωρα της Ραμάλα. Την πληροφορία επιβεβαίωναν και παλαιστινιακές πηγές, ενώ, χθες, ο Γιάσερ Αραφάτ συναντιόταν με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος, στη συνέχεια, συναντήθηκε στην Ιεριχώ και με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ.

Ο Μορατίνος επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζωπυρωθεί ο πολιτικός διάλογος, να αποκλιμακωθεί η βία, να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και να υλοποιηθούν οι παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι υπεύθυνος για την ηγεσία του και ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης». Ανάλογη θέση έχουν εκφράσει, προσφάτως, και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γαλλίας, ενώ επίκειται η συνάντηση εκπροσώπων από ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εξεταστεί το «σχέδιο Μπους», που προβλέπει περιθωριοποίηση του Αραφάτ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, αργότερα, και οι ΥΠΕΞ των Ιορδανίας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, με τους ηγέτες των οποίων συνομίλησε, χθες, τηλεφωνικώς ο Αμερικανός Πρόεδρος για να ακούσει, για άλλη μια φορά, ότι «επείγει η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ